Gemeente Amsterdam gelooft in homeopathie

De gemeente Amsterdam faciliteert kwakzalverij. Stadspas, een gemeentelijke kortingskaart voor mensen met een minimuminkomen en voor AOW-gerechtigden, adverteert in haar nieuwsbrief voor een consult bij de Amsterdamse homeopathische arts, Trudy van den Berg.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 5 nov 2013

Stadspashouders, in Amsterdam ongeveer 160.000, kunnen bij haar terecht voor tien euro; homeopathisch bereide medicijnen zijn bij het consult inbegrepen. Een koopje: voor een bezoek aan een arts moet normaal 40 tot 70 euro worden betaald, tettert de advertentie.

Homeopathisch arts Van den Berg is een topper. Op haar website meldt ze dat homeopathie werkzaam kan zijn bij aandoeningen als het chronisch vermoeidheidssyndroom, bij depressies (ook na een bevalling), bij migraine, ADHD, leerproblemen en bij paniekstoornissen. Zelfs bij ongeneeslijke aandoeningen zoals kanker kan homeopathie vaak opmerkelijke verbetering geven, zo heeft ze ontdekt. Welke studies en publicaties dit zouden onderbouwen, meldt ze echter niet. Homeopathische middelen, zo meent Van den Berg, versnellen het genezingsproces van geneesmiddelen die door een andere arts of specialist zijn voorgeschreven. Ook gelooft ze dat lanthaniden, zogeheten zeldzame aardmetalen, auto-immuunziekten als MS zouden kunnen aanpakken, terwijl toch iedere chemicus weet dat je die stoffen beter in een oplaadbare batterij van je telefoon kunt stoppen dan ze oneindig te verdunnen in een flesje, zoals de homeopaat doet om de ziekte van Crohn te lijf te gaan.

De gemeente Amsterdam voelt zich niet aangesproken door de vele kritiek die inmiddels vanuit de antikwakzalverwereld over haar is neergedaald. Er is per slot van rekening geen gemeenschapsgeld in het spel, de korting geeft de arts, is de redenering. Of zoals een gemeentevoorlichter het uitlegt: `Het komt regelmatig voor dat een korting-gever in de stad zich meldt om een aanbieding te mogen doen. Dat kan een van de vele sportscholen zijn, een theater of een restaurant waar je gezond kan eten.´

De relatiemanager Stadspas meldt desgevraagd dat de “homeopathische arts veel Stadspashouders in haar praktijk in Amsterdam-Noord heeft en dat zij door deze korting te geven `mensen met een klein budget en alleen een basisverzekering tegemoet wil komen.´ De woordvoerster van de Stadspasverantwoordelijke wethouder Freek Ossel komt met precies dezelfde tekst.

Ook zij reageert niet op de kritiek dat het beschikbaar stellen van gratis advertentieruimte niet anders gezien kan worden als faciliteren en dus steunen van homeopathie. Of zoals Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, het omschrijft: `Netjes meehelpen bij oplichterij is nog steeds meehelpen bij oplichterij.´ Ze wijst ook nog even fijntjes op de gedragsregels van het artsengenootschap KNMG over niet-reguliere behandelwijzen waaraan de Amsterdamse homeopathische arts zich niet houdt. `Alleen onder strenge voorwaarden mag een arts een niet-reguliere behandeling aanbieden`, vindt de KNMG.

De kritiek uit artsenhoek heeft de gemeente Amsterdam wel aan het denken gezet. `Wij trachten bij de selectie van acties uiterst zorgvuldige keuzes te maken en zijn ook zeer terughoudend als het gaat om medische behandelingen´, meldt de stadspasmanager. `De reden waarom we deze keer een uitzondering hebben gemaakt is dat het hier een erkend arts betreft en we hiermee tegemoet wilden komen aan de vraag van een specifieke groep patiënten. Het is zeker niet de bedoeling om dit soort aanbiedingen op reguliere basis te gaan doen.´

 

Naschrift 15 november

De gemeente Alkmaar kwakzalft met Amsterdam mee. Ook in haar stadspas faciliteert de gemeente kwakzalverij door onder het kopje Gezondheid en Geneeskunde reclame te maken voor onder andere een acupuncturist, een natuurgeneeskundige en een Ayurvedische masseur.

De Alkmaarse acupuncturist Erwin van Putten meldt met zijn geprik talloze klachten te kunnen verhelpen en ‘een oplossing te kunnen bieden als alles al is geprobeerd.´  Erg gul is Van Putten niet; hij geeft maar tien procent korting bij vertoon van de AlkmaarPas. De natuurgeneeskundige Cees Warmer, die van alles aanbiedt waaronder een stoprokentherapie met een laser, geeft twintig procent korting.

 

Lees ook