UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 januari 2022

Geen accreditatiepunten voor vage nascholingscursussen

Honoreert KNMG nog vaagheidscursussen? Integrative Medicine-organisatoren leggen een mistgordijn, KNMG niet.

Geen accreditatiepunten voor vage nascholingscursussen

Verbazing alom, het accreditatiebureau ABC1, dat onder meer namens de landelijke federatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) accreditatiepunten uitdeelt aan nascholingscursussen voor artsen, zou een vijfdaagse vaagheidscursus aan de Côte d’Azur hebben gehonoreerd met 16 accreditatiepunten. 

Voor een ongebruikelijke combinatie van deelnemers; niet alleen artsen zouden punten kunnen scoren maar alle BIG-geregistreerden, beweert de organisator, de Amsterdam School for Integrative Medicine (IM), op zijn website. Scholingen van dit bedrijf gaan over ‘voeding en mind-body-geneeskunde’, belooft het op zijn Facebook-pagina

De nascholingscursus wordt gehouden in – we citeren – ‘een omgeving die oprecht een healing environment mag worden genoemd’. Het gaat om de cursus Heartfulness intensive die eind april staat gepland in de ‘helende’ Villa Primavera, zo lezen we in de tekst van de organisatoren. Het is het tweede huis van huisarts/intervisiebegeleider Claudia van der Lugt, directeur/eigenaar van die Amsterdamse IM-school. Zij zal in Zuid-Frankrijk niet alleen optreden als bed and breakfast-regelaar maar ook optreden als cursusdocent. De prijs van de cursus bedraagt 2149 euro; de retourvlucht naar Nice is niet inbegrepen. De Heartfulness-cursus is er de afgelopen jaren vaker gehouden en toen – laakbaar – geaccrediteerd met 16 punten. 

De basis van de nascholingscursus bestaat uit elke ochtend yoga, gevolgd door een workshop ‘compassie/heartfulness’. ’s Middags kan er worden gezwommen in de Middellandse Zee en worden gewandeld in de omgeving. Van der Lugt maakt er een spannende tocht van, is haar belofte op de IM-website. De fysieke inspanningen kunnen worden afgewisseld met ‘fijne’ massages en ‘lessen over ‘leefstijl, voeding, ontspanning/stress, geluk en relaties.’

Onwaarschijnlijk

Het zijn bepaald geen zaken die je verwacht aan te treffen in een nascholingscursus voor artsen waar het overdragen van kennis en vaardigheden met een wetenschappelijke inslag de norm zou moeten zijn. Dat KNMG dit soort vage, niet-medisch getinte cursussen accreditatiepunten blijft geven, is zeer onwaarschijnlijk. Het artsengenootschap beloofde half januari, als reactie op een kritisch opiniestuk van de Vereniging tegen de Kwakzalverij in Medisch Contact, te zullen gaan kijken of de beoordelingscriteria voor accreditaties aangescherpt zouden moeten worden om zo ‘de kwaliteit te bewaken van de vele aangeboden cursussen’, schrijft KNMG in een kader bij het VtdK-artikel. ABC1 – het accreditatiebureau- kijkt dit jaar kritisch naar eigen beoordelingscriteria, luidt de belofte boven de KNMG-reactie.

In het opiniestuk in Medisch Contact, betogen bestuursleden van de vereniging (VtdK), aan de hand van enkele voorbeelden, dat bij het beoordelen van nascholingscursussen de medische wetenschap uit beeld is geraakt. De onderkop boven het stuk luidt: ‘Dubieuze cursussen worden soms toch goedgekeurd’. KNMG – lees bureau ABC1/ABAN – heeft de afgelopen jaren veel te vaak accreditatiepunten verstrekt aan onwetenschappelijke cursussen die ver afstaan van de medische praktijk, ver van wat doorgaat als evidenced based medicine, vindt de VtdK. 

Naast positieve reacties op het kritische VtdK-artikel zijn op de website van Medisch Contact ook enkele negatieve reacties geplaatst. Ze zijn – niet geheel toevallig – van alternatieve diehards. ‘Ik ben bang dat u enigszins in de 20ste eeuw bent blijven hangen’, schrijft de gepensioneerde Utrechtse huisarts Casper Post Uiterweer die in plaats van reguliere geneeskunde de antroposofie aanhangt. De keuzevakcoördinator van het inmiddels ter ziele gegane alternatieve keuzeblok voor tweedejaars geneeskundestudenten van de UMCU is geen onbekende van de vereniging. Niet onvermeld mag blijven dat Post Uiterweer met graagte lid van de VtdK zou willen worden. Ook een andere alternatieve therapeut, de gepensioneerde homeopathische huisarts Bram Tjaden uit het antroposofische Zeist, laat zich in zijn blog voor Medisch Contact niet onbetuigd

Ook hij reageert voorspelbaar en komt in zijn betoog niet verder dan dat het ‘toch beter is om een nascholing in een gezonde omgeving te houden.’ 

Mindfulness

Of ABC1/KNMG naar de VtdK heeft geluisterd? Het zou best kunnen, getuige de reactie van de Groningse huisarts Ans Tiessen op het recente VtdK-artikel stuk in Medisch Contact. Tiessen – fervent aanhanger van mindfulness – schrijft in haar reactie op het kritische VtdK-artikel: ‘Door het Accreditatie Overleg (AO), dat eigenaar is van de regelgeving van het ABAN, is besloten om nascholingen met betrekking tot mindfulness uit te sluiten van accreditatie.’ 

Maar hoe zit het dan met die 16 accreditatiepunten die ABC1 volgens organisator Amsterdam School for Integrative Medicine (IM) zou hebben toegekend aan het vijfdaagse yoga-uitje naar Frankrijk? Een woordvoerder van bureau ABC1 meldt, na het doorkijken van de vele nascholingscursussen in haar computer, dat er voor deze Heartfulness-cursus eind april geen aanvraag is ingediend en er dus ook geen punten zijn toegekend!

Het secretariaat van de IM-school in Amsterdam, hiermee geconfronteerd, bevestigt dat bureau ABC1/KNMG de afgelopen maanden steeds ‘moeilijker doet’ bij het goedkeuren van accreditatie-aanvragen voor IM-cursussen. Op de vraag of de foutieve vermelding op de IM-website moeten worden beschouwd als ‘slordigheid’ of als ‘bewust foutje’ blijft ze het antwoord schuldig. Ze belooft de directeur van de IM-school, huisarts Claudia van der Lugt, te zullen vragen hierover terug te bellen. Sindsdien is er niets meer van de IM-school vernomen. De claim over de vele accreditatiepunten voor de IM-cursus was eind januari nog niet van de website verwijderd.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 april 2023

Het KNMG-accreditatiebureau geeft vele nascholingspunten voor een vage leefstijl-cursus hoog in de Italiaanse Alpen met ‘integratief’ psychiater Rogier Hoenders als docent.

artikelen - 10 november 2020

KNMG geeft teveel accreditatiepunten aan vage Integrative Medicine-nascholingscursussen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij is boos.

artikelen - 25 november 2019

Het nascholingsbedrijf Brainfeed organiseert vrijdag 13 maart 2020 een ééndaags congres over bijgeloof en geneeskunde.