UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 01 mei 2006

Frits van Dam krijgt Muntendamprijs 2006

Amsterdam, 1 mei 2006 – KWF Kankerbestrijding heeft de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2006 toegekend aan psycholoog prof.dr. Frits van Dam, verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Hij krijgt de prijs omdat hij een brug heeft weten te slaan tussen arts, psycholoog en verpleegkundige. Dit deed hij door methoden […]

Amsterdam, 1 mei 2006 – KWF Kankerbestrijding heeft de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2006 toegekend aan psycholoog prof.dr. Frits van Dam, verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Hij krijgt de prijs omdat hij een brug heeft weten te slaan tussen arts, psycholoog en verpleegkundige. Dit deed hij door methoden te ontwikkelen voor de verbetering van de kwaliteit van zorg voor de kankerpatiënt. KWF-voorzitter Marten Oosting reikt de onderscheiding uit op 6 mei 2006 tijdens de 57e Algemene Ledenvergadering van KWF Kankerbestrijding in het Beatrixtheater in Utrecht.

 

Pijnbestrijding bij kankerpatiënten

“Angst, pijn, vermoeidheid en geheugen- en concentratiestoornissen beïnvloeden de kwaliteit van leven”, aldus Van Dam. Naar al deze aspecten heeft hij met zijn onderzoeksgroep de afgelopen 35 jaar onderzoek gedaan. Recent nog naar geheugen- en concentratiestoornissen die het gevolg zijn van chemotherapie. Een van Van Dams belangrijkste onderzoekslijnen was die naar pijn en pijnbestrijding bij kankerpatiënten. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor verpleegkundigen. Het idee was om patiënten deskundiger te maken op het gebied van pijn, zodat zij beter begrijpen wat er met hen aan de hand is en waarom bepaalde medicatie wordt gegeven. Het resultaat van het onderzoek was dat patiënten minder pijnklachten hebben als ze leren met pijn om te gaan. Van Dam: “Juist nu veel behandelingen poliklinisch worden gegeven en patiënten veel meer dan vroeger op zichzelf zijn aangewezen, is het van groot belang dat patiënten leren omgaan met hun pijnklachten”.

 

Verdiensten

Frits van Dam is psycholoog in het NKI-AVL en emeritus bijzonder hoogleraar ‘Kwaliteit van leven bij chronische en/of levensbedreigende ziekten’ bij de vakgroep Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van Dam doet al 35 jaar onderzoek naar de kwaliteit van leven van patiënten met kanker en naar de kwaliteit van de medische zorg voor kankerpatiënten. Als secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij geniet hij bekendheid door zijn onvermoeibare strijd tegen kwakzalverij.

 

Muntendam

De Muntendamprijs bestaat uit een oorkonde en een penning. Daarnaast mag de heer Van Dam voor een bedrag van € 50.000 een bestemming aangeven binnen de kankerbestrijding. Van Dam: ‘Ik vind het essentieel om resultaten van onderzoek in de praktijk toe te passen. Daar ga ik het geld van de Muntendamprijs zeker aan besteden.’

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 26 juli 2021

Frits van Dam is overleden. Hij was bijna 20 jaar secretaris van de VtdK. Hij is 81 jaar geworden.

artikelen - 18 september 2020

KWF Kankerbestrijding is met het Nij Smellinghe ziekenhuis en prof A.W. Hoes (UMCU) genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2020.