Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 oktober 2019

Frankrijk stopt vergoeding honderden homeopathische middelen

Buitenlandrubriek met o.a.: Frankrijk publiceert lijst van homeopathische middelen die niet meer vergoed zullen worden.

Frankrijk stopt vergoeding honderden homeopathische middelen

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Frankrijk publiceert lijst van homeopathische middelen die niet meer vergoed zullen worden / Hoe homeopathische middelen bij de drogist in de VS terechtkwamen / Advocaat moet 10.000 dollar betalen aan Amerikaanse scepticus Stephen Barrett / Vrouw veroordeeld die als waarzegster geld aftroggelde.

Frankrijk: Lijst van homeopathische middelen gepubliceerd die niet meer vergoed worden

In juli maakte de Franse overheid bekend dat homeopathische geneesmiddelen per 1 januari 2021 niet meer vergoed zullen worden. Nu heeft de overheid de lijst bekend gemaakt waarop alle middelen staan die niet meer voor vergoeding in aanmerking zullen komen. Het gaat om honderden middelen waaronder arnica montana (bij blauwe plekken), oscillococcinum (bij griep) en nux vomica (bij verteringsproblemen).
Lees meer bij The Connexxion en bekijk de hele lijst hier.

Verenigde Staten: Hoe homeopathische middelen bij de drogist terechtkwamen

Journalist Stephie Grob Plante doet in een longread uit de doeken waarom homeopathische middelen voor een miljardenomzet zorgen, terwijl nergens is bewezen dat deze middelen ook daadwerkelijk werken.
Lees meer bij Vox

Verenigde Staten: Advocaat moet 10.000 dollar betalen aan scepticus Stephen Barrett

Advocaat Wesley Paul moet een schadevergoeding van 10.000 dollar (omgerekend 9000 euro) aan Stephen Barrett die op zijn voortreffelijke website Quackwatch verslag doet van allerlei ontwikkelingen in de kwakzalverij. Paul moet dat betalen omdat hij een aanvullende klacht had ingediend die vaag en niet plausibel was. Sinds 2000 proberen zijn cliënten Goldman en Katz Barrett van allerlei zaken te beschuldigen. Hij zou bijvoorbeeld negatief over hen hebben geschreven en met Chinese en Maleisische overheidsfunctionarissen hebben gesproken waardoor lucratieve deals voor het opstarten van gezondheidscentra in die landen niet door zijn gegaan. Barrett heeft dat altijd ontkend. Op zijn website zegt Barrett blij te zijn met de uitspraak maar wel te vinden dat het bedrag tegenvalt.
Lees meer bij Quackwatch

Verenigde Staten: Vrouw veroordeeld die als waarzegster geld aftroggelde

De 28-jarige Sherry Tina Uwanawich is veroordeeld voor 40 maanden gevangenisstraf en het betalen van 1,6 miljoen dollar (ruim 1,4 miljoen euro) aan haar slachtoffer. Uwanawich deed zich voor als waarzegster toen ze haar slachtoffer in 2007 in Houston, Texas ontmoette en maakte haar wijs dat er een vloek op haar en haar familie rustte. Uwanawich was de enige die haar daarvan af kon helpen en had geld nodig om benodigdheden aan te schaffen. Door de jaren heen troggelde ze 1,6 miljoen dollar af. Dat hele bedrag moet ze nu terugbetalen.
Lees meer op Justice.gov. 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen

artikelen - 25 april 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden.

artikelen - 09 april 2023

Hoe kan de homeopathie zo populair zijn bij klein rechts oftewel het gereformeerde bevolkingsdeel? Cees Renckens las het boek Hoe strenge protestanten de homeopathie kaapten van Bert Koene.