UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 26 oktober 2023

Foto-healer Marcel Hummel geneest kanker vanaf Tenerife

Een Twentse healer bestraalt op Tenerife foto’s van Nederlandse kankerpatiënten om te genezen, ontdekte tv-journalist Kees van der Spek.

Foto-healer Marcel Hummel geneest kanker vanaf Tenerife

Foto: Kees van der Spek confronteert Marcel Hummel in Oplichters Aangepakt. Bron beeld: RTL

Marcel heet hij in de RTL5-uitzending van Oplichters Aangepakt van 24 oktober, hier noemen we ook zijn achternaam, Marcel Hummel; naming and shaming is een van de doelstellingen van de vereniging. Door te kijken en handstralen naar een foto van een patiënt, beweert Hummel geconstateerde kanker te kunnen genezen. Hij doet dit vanuit zijn woonplaats op Tenerife, zo’n zeshonderd foto-healings per week. Op afstand, patiënten kunnen gewoon thuis blijven.

In het tv-programma ontmaskert Kees van der Spek foto-magnetiseur Hummel. In een fraaie en spannende uitzending is te zien hoe Hummel in de val trapt die de journalist heeft opgezet. Van der Spek liet een AI-softwareprogramma een foto maken van een denkbeeldig persoon, gaf deze fictieve man de naam Walter, verzon een hersentumor en stuurde de foto naar Marcel Hummel in Tenerife. Die deed enkele foto-healingsessies en meldde Van der Spek – die een andere naam gebruikte – terug in ‘mentale verbinding’ te staan met Walter, voor de genezende energetische bestraling.

In het RTL5-programma is te zien hoe Van der Spek Hummel hier op Tenerife mee confronteert. ‘Mensen genezen niet door jou’, snauwt Van der Spek de healer toe. Die is niet echt onder de indruk van het feit dat hij een niet-bestaande patiënt heeft pogen te genezen van kanker. Hij is boos omdat Van der Spek twijfelt aan zijn genezingscapaciteiten en termen als kwakzalverij in zijn mond neemt. Hummel gelooft in zijn helingskracht die hij sinds zijn veertiende jaar al toepast, als eerste bij zijn moeder. Onduidelijk is welke aandoening hij indertijd bij haar zou hebben genezen.

Wanhoop nabij

Chirurg-oncoloog Martijn Lutke Holzik, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie en onder meer werkzaam in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg, zegt in de RTL-uitzending bang te zijn dat therapeuten als Marcel Hummel mensen weerhouden om reguliere zorg te vragen: ‘Deze mensen zijn de wanhoop nabij. Daar speelt deze man op een heel vervelende manier op in.’

Lutke Holzik zegt te begrijpen dat mensen met kanker manieren proberen om rust te vinden zoals bidden, yoga en mediteren. ‘Maar dit soort taferelen waarbij je geld laat betalen en je wordt voorgehouden dat wellicht je ziekte daarmee alsnog kan worden genezen, is wat mij betreft pure oplichting.‘

Hummel, voormalig kapper en autohandelaar in Hengelo, verhuisde in 2005 naar Cabo Blance op Tenerife en begon daar een healing-praktijk om doodzieke ‘mensen en dieren’ te genezen. Hummel is een druk man, beweert hij. Sinds kort ontvangt hij geen patiënten meer aan huis en doet alleen nog maar foto-healings op afstand, was tot voor de uitzending op zijn website te lezen.

Hummel probeerde uitzending tegen te houden

De RTL5-uitzending is (nu alleen nog) te zien bij Videoland, achter een betaalmuur. Hummel heeft geprobeerd de uitzending tegen de houden, echter zonder resultaat. De Twentse healer is boos en voelt zich belazerd door journalist Van der Spek, vertelde hij de redacteur van streekomroep 1Twente. Hummel mocht leeglopen, de journalist van de omroep nam niet de moeite enige kritische vragen te stellen bijvoorbeeld over de vreemde fotobehandelingen van zijn streekgenoot. En ook het idee een oncoloog te bellen in een van de streekziekenhuizen is blijkbaar niet opgekomen bij de journalist uit Haaksbergen. We lezen in het artikel: ‘Ze hebben me op valse voorwendselen uit de tent gelokt en onterecht van dubieuze praktijken beschuldigd. Wat een zielig persoon die Kees van der Spek.’

Hummel haalde website leeg

Hummel heeft na de uitzending zijn website leeggehaald. Op het Nederlandstalige deel is geen informatie meer te vinden, op het Engelstalige deel wel. Zijn Facebook-pagina meldt: ‘Deze inhoud is momenteel niet beschikbaar’. Er zijn nog wel teksten te vinden op zijn Instagram-pagina, vooral teksten van patiënten die foto-healingsessies bij hem (hebben) ondergaan. Zij melden dat er op MRI-foto’s nu niets meer te zien is en/of dat een tumor stabiel is.

Een patiënte schrijft: ‘Afgelopen maandag hebben we de scan-uitslag gekregen, de lymfeklieren zijn weer geslonken. Graag zouden we door blijven gaan met de foto-healing om zo nog mooiere stappen te maken.’ De reactie van Hummel: ‘Voor deze mevrouw met uitzaaiingen na darmkanker is dit de 2e gunstige scan. Dit soort berichten maken je blij. Het werk dat ik doe is echt vaak niet makkelijk. Door de resultaten realiseer ik me waarom ik dit doe’, is te lezen op zijn Instagram-pagina.

Healer Hummel doet op Instagram ook een poging aan te tonen dat zijn foto-healing daadwerkelijk werkt. Hij schrijft: ‘Er is een mooi paard gered en ik ben er blij mee. Ik doe naast mensen ook veel healing bij dieren. Dieren weten niet dat ze in healing bij mij zijn, ze zijn onschuldig en hebben geen blokkades maar hebben zeker geen last van placebo-effect. Ze zijn gewoon puur en bij hun werkt de healing gewoon wel of niet.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 15 november 2013

Heleres Sophia Dijkhuis-Vassiliou uit Wageningen, die ook door het leven gaat als Gouden Era of recentelijk vanwege providerperikelen als Golden Era, is kwaad op de Vereniging tegen de Kwakzalverij.