Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 29 oktober 2012

Epke Zonderland doet alternatieve algenproducent de deur uit

Superturner Epke Zonderland gaat zijn contract beëindigen met het supplementenbedrijf Chi, schrijft de zaakwaarnemer van de gouden medaillewinnaar aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Het contract zal bij de eerste contractueel mogelijke gelegenheid worden ontbonden, aldus zijn zaakwaarnemer.

Epke Zonderland doet alternatieve algenproducent de deur uit

Zonderland reageert hiermee op een verzoek van de vereniging te stoppen met het maken van propaganda voor het dubieuze product Chi Spirulina, algen die allerlei gezonde dingen zouden doen. Epke Zonderland maakte onder andere op de website van het bedrijf, getooid met een T-shirt met het opschrift ‘I’ve got chi’, reclame voor Chi-producten. De VtdK attaqueerde hem hierover ‘omdat U bij deze sponsorkeuze een grens over gaat die des te pijnlijker is omdat U geneeskunde studeert’, schreef de vereniging in juni, nog voor de Olympisch Spelen in Londen, in een brief aan Zonderland. ‘Chi claimt een lijst weldaden en gezonde stoffen in dat algje, te mooi om waar te zijn. We dringen bij U krachtig aan om het sponsorschap met Chi te beëindigen. Het bedrijf verkoopt producten van onbewezen werkzaamheid. Dat is een medisch student onwaardig.’

Zonderland geeft gehoor aan dit verzoek. ‘Nu pas omdat we Epke Zonderland niet voor de Olympische Spelen met dit probleem hebben willen lastig vallen’, schrijft zijn zaakwaarnemer aan de vereniging. ‘Het contract is opgezegd. Bij aanvang van de samenwerking met Chi leek het alsof het bedrijf zich met Welness-gerelateerde producten bezighield. Het lijkt nu meer dat het bedrijf producten met een heilzame werking aan de man brengt’, aldus zijn waarnemer.

De VtdK heeft Epke Zonderland eind oktober in een brief haar genoegen uitgesproken over de contractbeëindiging. Bestuurslid Cees Renckens, die een artikel wijdde aan de zaak Zonderland in het verenigingsblad van september (jaargang 123, nummer 3), besluit zijn brief aan Zonderland met de suggestie dat een lidmaatschap van de vereniging voor een medisch student nu ‘zeker weer tot de mogelijkheden behoort. Een studentenlidmaatschap kost 10 euro per jaar’, schrijft Renckens aan ‘de door ons zeer bewonderde sportman’. Die nu wat meer tijd in zijn studie geneeskunde gaat stoppen. ‘Het is tijd voor coschappen, eerst een jaar in het Groningse UMCG’, aldus Zonderland, in een interview direct na de gouden turnprestatie in Londen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het debunken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 22 september 2023

Kwakzalverijbestrijder Piet Borst krijgt de Lasker-Koshland Special Achievement Award.

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.