UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 04 september 2009

Een rasechte kwakzalver: Antoine Zuidinga

Eén blik op de website van iriscopist en homeopaat Antoine M. Zuidinga uit Breda maakt duidelijk dat hij een rasechte kwakzalver is, zogezegd de core business van de VtdK. Hij had de pech iemand te ‘behandelen’ die bij nader inzien niet van zijn opdringerigheid gediend was.

Een rasechte kwakzalver: Antoine Zuidinga

Zie ook de naschriften
Deze pagina was op 23 september 11.000 maal bekeken

Antoine Zuidinga (zie ook het bericht van GeenStijl) is 54, als we mogen geloven wat hij op een advertentiepagina (vrouw gezocht) over zichzelf opgeeft [zie naschriften]. Al geruime tijd geleden schreef hij een boekje over homeopathie: In handen, op voeten: een alternatief leven terug: inleiding tot de homoeopathie (1984). Hij probeert zich belangrijk voor te doen, wat blijkt uit zijn brief die hij op 24 maart 2005, 23:16 schreef namens het Nationaal Comité Rechten Kind schreef als commentaar op een EO-programma (noot november 2010: de commentaren zijn inmiddels verwijderd). Dit comité bestaat alleen in zijn verbeelding, evenals zijn medeondertekenaar ‘François van Oorsprong’. Hetzelfde comité (Nationaal Comité voor de Rechten van het Kind/de Mens) figureert in 2006 in twee ronkende identieke teksten die zich verzetten tegen de uitzetting van ene Shabir. Ook zijn iriscopiepagina (nov. 2010: vervallen) getuigt van zijn opvatting dat hij een competent geestelijk leidsman is. Hij richt zich op de markt van mensen die af willen van een ‘leven van elkaar bevechten in een relatie, drugs, drank, overspel, stelen, werkzucht’, dus een vetpot zal dat wel niet zijn. Op zijn website schermt hij ook met logo’s van niet bestaande organisaties (noot 1), en met een variant van het NVT-logo zonder daar lid van te zijn. Op internet is nog wel meer over hem te vinden als men de zoekterm zuidinga combineert met voor de hand liggende scheldwoorden. (noot 2)

Zuidinga is niet alleen beoefenaar van iriscopie, hij acht zich ook vertegenwoordiger voor Nederland voor de Biopulsar van Auramed. Hij noemt zijn ‘bedrijf’ Rijdende Praktijk Auramedisch Nederland, en zijn iriscopie-website (nov. 2010: vervalllen) is vrijwel identiek aan zijn site www.auramedisch.nl (nov. 2010: vervallen). Eveneens van hem is de pagina http://www.spiritlijn.com/voedingslijst.htm Volgens http://www.symbolic.be/?CategoryID=491&ArticleID=1098 [als deze link niet werkt doet Google het nog wel, maar die geeft in nov. 2010 slechts nog een blanco pagina] woont hij op de Amerongenstraat 112 te Breda, maar mijn navraag bij de Kamer van Koophandel leerde dat daar geen organisatie (stichting, vereniging, bedrijf) is gevestigd; ook zoeken naar bedrijven met ‘Rijdende’ of ‘Auramedisch’ in de naam leverde niets op.

Wat is die Biopulsar? Vroeger had je van die amusementsmachines waar je tegen betaling van een kwartje of zo je hand op kon leggen, dan kwamen er metalen knopjes omhoog die je hand dan ‘aftastten’, en vervolgens kwam er een kaartje uit met een tekst die niet zou misstaan in de horoscooprubriek of in een gelukskoekje. (Overigens doet Zuidinga ook numerologische horoscopen.)

De Biopulsar werkt net zo, kijk maar naar het plaatje. Alleen komt er ook nog een soort aurafoto uit met indrukwekkende grafieken die aangeven wat er allemaal mis is in het lichaam, inclusief de chakra‘s. Dat heet dan plechtig een bodyscan. Ik voeg een voorbeeld bij. Het wordt geacht te functioneren volgens de principes van reflexzones en biofeedback. Uiteraard is de Biopulsar ook via de lijst van Rare Apparaten te vinden.

Je vraagt je af wie je hiermee voor de gek kunt houden, maar Zuidinga heeft ontdekt dat je voor zulke lui op paranormaalbeurzen moet zijn. Daar huurt hij dus regelmatig een tafeltje.

 

Verhangen

Zo kwam het dat de dames Rie Groenenwoudt met haar vriendin Elly Opsterloo (niet hun echte namen) een kijkje namen bij de paranormaalkermis in de sporthal bij Rie op de hoek. Rie vond er niets aan en sukkelde al vlug weer terug met haar rollator en haar zere knie. Maar een dag later ging ze uit nieuwsgierigheid weer kijken en zag daar een man buiten een sigaretje roken. Ze raakte met hem aan de praat en vond hem wel sympathiek. Hij maakte een bodyscan van haar met zijn Biopulsar, voor slechts 25 euro (wel wat meer dan dat kwartje van vroeger). Hij bood haar een gratis behandeling aan. Die bestond uit een gekleurde gel (zie foto linksboven; de kleine lettertjes aan de rechterkant van het etiket zijn vrijwel onleesbaar, met een sterke loep kan men onder andere ‘niet om in te nemen’ en nog wat woordflarden zien staan), waar naar verluidt 51 homeopathische middelen in verwerkt zaten en die Rie op haar gezicht moest smeren. Natuurlijk wist Rie niet dat homeopathie een gewichtig woord voor nul is.

Hoe het nou komt dat Rie de dagen daarop het gevoel had dat het veel beter met haar ging en dat ze zonder rollator kon lopen, weet ik niet. Maar ze liet Zuidinga weten dat ze wel twee flesjes (voor 120 euro samen) wou kopen. Toen begon een korte hectische tijd. Antoine Zuidinga of beter zijn naïeve assistente hadden al bij Andries Knevel van de EO reclame voor hun wonderapparaat gemaakt. Helaas was een mogelijke wonderpatiënt (een Bekende Nederlander) overleden aan een zeldzame en agressieve vorm van kanker, dus ze hadden dringend behoefte aan een nieuwe wonderpatiënt. Vele telefoontjes en e-mails gingen naar Rie, of ze niet alsjeblieft een aanbevelingsbrief naar de EO wilde sturen.

Vele van die berichten waren uiterst vertrouwelijk en persoonlijk, zo schepte hij bijvoorbeeld op hoe een patiënt van hem zelfmoord had gepleegd nadat hij die man had verteld dat die zich in een vorig leven verhangen had. Andere gesprekken gingen over zijn financiën, ook die gesprekken beschouwde hij als gratis verstrekte therapie. Hij was bij voortduring overtuigd van eigen voortreffelijkheid en liet dat goed merken. Uiteindelijk ging Rie door de knieën.

Negatief karma

Maar tegelijkertijd had Rie bij haar vriendin Elly de gel aanbevolen. Elly wou het wel proberen maar liet weten dat het flesje niet werkte. Daarop sprongen Zuidinga en zijn assistente in de auto, en reden het halve land door naar Elly Opsterloo om te achterhalen wat er aan de hand was. Na drie uur praten hadden ze nóg vier flesjes verkocht, maar Elly hield voet bij stuk dat het eerste flesje niet geholpen had, en ze was ook niet gediend van de pogingen van Zuidinga en assistente om voor geestelijk raadgevers te spelen en tegelijk hun privéproblemen over haar uit te storten. Na afloop ging Zuidinga Elly belasteren bij Rie vanwege Elly’s ‘negatieve karma’. Elly was trouwens na vertrek van de ’therapeuten’ behoorlijk ontdaan. Dat Zuidinga zo omging met kwetsbare mensen vond Rie zo erg dat ze haar brief aan de EO introk, en bij de VtdK om raad vroeg.

Het is niet duidelijk wie hier kan en wil ingrijpen. De politie heeft al verklaard dat er van oplichting geen sprake is omdat Rie zelf die flesjes besteld heeft omdat ze aanvankelijk tevreden was over de werking (met dat argument zou Madoff ook mooi vrijuit gegaan zijn), en dat ze bij nader inzicht niet gecharmeerd is van de onsmakelijke bereidingswijze van die dure flesjes met gel en verf en verder niets (zie de website van GeenStijl), is voor de politie niet ter zake. Dat goeroes hun badwater duur verkopen is al eerder vertoond, bijvoorbeeld door Shoko Asahara, de leider van de Japanse gifgassekte Aum Shinrikyo. Daar deed de politie ook pas wat tegen toen het te laat was. De politie adviseert (net als de VtdK): ga naar IGZ. Maar de reactie van IGZ is tamelijk voorspelbaar, die zullen wel vinden dat zij door parlement en overheid zijn aangesteld voor controle van BIG-geregistreerden, en dat dit soort kleine sjoemelaars maar door de politie gedaan moet worden. Zelfgemaakte ongeregistreerde medicijnen verkopen om je aura in balans te brengen zou niet moeten mogen, maar het is mij niet duidelijk wie daar eigenlijk tegen moet optreden, en hoe.

En voor wie denkt dat het alleen maar gaat om kleinschalig geld aftroggelen van oude dames, moet bedenken dat Zuidinga ook probeert kankerpatiënten zoals die Bekende Nederlander (een succesvolle uitvinder) voor te spiegelen dat met dat onzinapparaat en die onzinmiddelen 100% genezing mogelijk is.

Noten

1. De NIVAG = Nieuwe Vereniging voor Artsen bij het Gak is opgeheven en iets zegt mij dat de NOVAG = Nieuwe Orde van Verzekeringsartsen Arbeid & Gezondheid Antoine Zuidinga niet onder haar leden telt. De Internationaler Arbeitskreis der EAV- und Retec-Therapeuten zal wel een bedenksel zijn van de fabrikant Kindling die tal van Rare Apparaten maakt en ook de Retec 2000 C.

2. Verschillende zoekacties geven bijvoorbeeld dit (met dode links), en dit.

Naschrift 7 september 2009

In GeenStijl van heden is er een follow-up van dit verhaal. Voor de goede orde: Zuidinga en zijn assistente hebben wel reclamemails aan de EO gericht, maar de EO heeft slechts gereageerd met afwijzende berichten, de eerste keer met de mededeling dat de betrokkene (die in een uitzending van de EO was geweest en die door Zuidinga werd beschouwd als een mogelijke klant) overleden was. Overigens ben ik (nog) niet opgebeld door Zuidinga, dat was de secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

 

Naschrift 8 september 2009

De tips over Antonius Maria Zuidinga stromen binnen. Hij is helemaal niet geboren in 1954 zoals hij valselijk op relatiesites aangeeft, maar op 31 december 1947 te Amsterdam. Ik ben ervan overtuigd dat de tipgever betrouwbaar is. Hij is dus nu 61. Al eerder hoorde ik dat hij de indruk maakt op zoek te zijn naar vrouwen. Vele personen met grootheidswaan vinden zichzelf trouwens grote minnaars.

De beruchte GeenStijl-foto’s dateren van vorig jaar, maar ze zijn niet gemaakt in de woning van Zuidinga. Hij leeft niet alleen van de verkoop van flesjes onhygiënisch bereide middelen (die hij telkens voor drie maanden tegelijk aanmaakt en dan onder verre van steriele condities bewaart), maar hij probeert ook klanten aan zich te binden met contracten voor langdurige behandelingen die duizenden euro’s kosten. En wie niet betaalt zou ogenblikkelijk een incassobureau achter zich aan krijgen.

Zuidinga maakte bijvoorbeeld reclame voor zichzelf op de Oranjebazar (nov. 2010: link verdwenen). De tekst is in krom Nederlands met aandoenlijke spelfouten (Toutch for health). Zijn eigen plaatsnaam kan hij niet eens goed intikken. Hij heeft daar trouwens ook verkrachting in de aanbieding. Dat maakt het onbegrijpelijk dat hij een echt boek heeft kunnen schrijven. Ook daarover droeg een tipgever de meest voor de hand liggende oplossing aan. (Zie foto links van het waarschijnlijk enige betrouwbare deel van het boek, namelijk een stukje van de achteromslag.)

Zuidinga was kennelijk ook een van de personen die zich als ‘Consultent’ aan hadden gemeld bij een inmiddels van de tv verdwenen bedrijf dat telefonisch astrologische adviezen aanbiedt. Als men met Google zoekt (ook de zoekactie Zuidinga+ inzichtskaarten levert niets meer op in november 2010) vindt men daar nog sporen van.

 

Naschrift 10 september 2009

Behalve onder de naam Farouk opereert Antoine kennelijk ook onder de naam Merilsce (link verdwenen in nov. 2010) en wel zoals ze bij GeenStijl zeggen, als feauteaugraaf!

 

Naschrift 13 september 2009

In BN/De Stem van gisteren staat een reportage over Antoine Zuidinga. Hij zegt dat hij niet zwaar tilt aan de foto’s (waarvan akte!) maar ze toch liever niet in de krant wil hebben.
Ik werd attent gemaakt op een anonieme melding op de website van Tros Radar waar op 18 november 2005 18:16 in een discussie over iriscopie de volgende opmerking gemaakt wordt (de afzender noemt zich Antoine):

In het kader van iriscopie; er bestaan echte oplichters!!!
Als eerste zou ik willen zeggen dat ik absoluut ook hele goede ervaringen heb met alternatieve geneeswijze en zeker niet alle mensen over één kam wil scheren, maar kijk uit. Zonder namen te noemen wil ik wel waarschuwen voor een bepaalde man die zich iriscopist noemt, gebruik maakt van logo’s van beroepsverenigingen maar daar niet bij aangesloten is en als je eenmaal met hem in zee gaat, je dwingt onder de noemer dat als je niet luistert naar zijn aanwijzingen het heel verkeerd gaat aflopen, je torenhoge rekeningen in de bus gooit met een advocaat dreiging er achter aan. Ze bestaan dus wel degelijk en probeer daar maar eens van af te komen. Buiten de financiële schade is er ook een hoop emotionele schade en zorgt hij ervoor dat mensen alleen maar conflicten met anderen overhouden en letterlijk een enorm schuldgevoel overhouden. Aan de dood van een kind ben je zelf schuldig! Aan een zedemisdrijf heb je zelf meegewerkt en ga zo nog maar even door. Deze man is levensgevaarlijk als je niet stevig in je schoenen staat.

De combinatie van iriscopist + nietbestaande logo’s + hoge rekeningen + dreigen met advocaten + intimideren met emotionele argumenten en beschuldigingen + conflicten veroorzaken + het pseudoniem Antoine wijst in een bepaalde richting, lijkt me. De afzender is kennelijk erg bang.

De neplogo’s zijn inmiddels van beide sites van Zuidinga verwijderd, en zijn pagina ‘praktijk en consulten’ is vervangen door een letterlijke weergave van het artikel ‘Ze geloven het zelf, dát is erg‘, zelfs inclusief de uitnodiging om te registreren voor de Nieuwsbrief van de VtdK!

 

Naschrift 14 september 2009

Achteraan het artikel in BN/De Stem staat nog een aparte reactie die gedeeltelijk overeen komt met een reactie die naar de webredactie gestuurd werd (12 jaar geleden, doodzieke vrouw, wig drijven tussen haar en goed bedoelende maar sceptische kennis). De reactie is van “Pollewopje”

Naschrift 23 september 2009
Het Volkskrant-plagiaat (zie naschrift 13 september) is korte tijd later vervangen door een lege pagina.

 

 

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.