UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 april 2013

Drentse suikergenezeres krijgt vijf maanden gevangenisstraf

De rechtbank Noord Nederland in Groningen heeft natuurgenezeres Geertje van Dijk een straf van vijf maanden gevangenisstraf opgelegd voor het bedrijven van kwakzalverij.

Drentse suikergenezeres krijgt vijf maanden gevangenisstraf

Houdt zij zich niet aan enkele specifieke voorwaarden, zoals onthouding van activiteiten op het gebied van de geneeskunst gedurende een periode van tien jaar, dan moet de genezeres nog eens extra vijf maanden zitten (uitspraak LJN: BZ5022). Een opmerkelijke uitspraak, het komt maar zelden voor dat een kwakzalver wordt veroordeeld tot een celstraf. Van Dijk heeft aangekondigd in beroep te gaan.

De nu 58-jarige genezeres, die zich vroeger profileerde als klassiek homeopaat, heeft een zieke vrouw met ontstekingen behandeld met allerlei kwakzalverspullen zoals suikerkorrels (sucrose). Ze verbood bovendien de vrouw naar een reguliere arts te gaan. De gevangenisstraf ligt aanzienlijk hoger dan de vordering van de officier van justitie die een werkstraf eiste van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden. De dag voor de uitspraak wijdde het actualiteitenprogramma De Vijfde Dag (op 20 maart) van de EO een reportage aan de kwakzalveractiviteiten van Geertje van Dijk. In de uitzending kwam de vader van de overleden 39-jarige vrouw uitgebreid aan het woord. Hij noemt de genezeres `de zieke geest uit Een.’ De genezeres hield praktijk in een huisje op een vakantiepark in het Drentse Een, in de buurt van Norg.

De vrouw, die in 2009 bij de Drentse suikergenezeres kwam om af te vallen, kreeg in eerste instantie last van tandvleesontsteking, een klacht die eenvoudig in de reguliere geneeskunde (met bijvoorbeeld een antibioticum) gepareerd had kunnen worden, zo oordelen het openbaar ministerie en de rechtbank. De vrouw moest van de genezeres ter behandeling om de twee uur pleisters plakken met daaronder suikerhoudende korrels. De genezeres had het over een `energiepleister die het zenuwstelsel activeert en schoonmaakt.’ Afvalstoffen zouden er van binnen naar buiten gaan. De behandelmethode – korrelkosten totaal 2100 euro – zou uiteindelijk tot onsterfelijkheid leiden, zo hield de genezeres de vrouw voor, die zich volgens de kwakzalver geen enkele zorgen hoefde te maken over `het braken, ontstane wonden (ontstekingen), loszittende tanden en terugtrekkend tandvlees.’ Haar werd aangeraden gewoon door te gaan met het plakken van pleisters. Uit onderzoek, dat justitie liet uitvoeren, blijkt dat er in de korrels geen werkzame stoffen van enig belang zaten. Er zaten, zo meldt justitie, ook geen schadelijke stoffen in. De Drentse genezeres heeft de vrouw diverse malen ontraden naar een huisarts te gaan, waardoor haar uiteindelijk zwaar lichamelijk letsel werd toegebracht, zo oordeelt de rechtbank. De kwakzalver had een waanstoornis van het grootheidstype, zo bleek uit psychiatrisch onderzoek. De rechtbank heeft de vrouw, conform het psychiatrisch advies, verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. De vader van de vrouw, die eind 2011 is overleden, omschrijft de genezeres in de tv-reportage als iemand die `zich gedraagt als God en cliënten hersenspoelt.’ In die uitzending meldt de verslaggever dat er nog meer volgelingen zijn van Geertje van Dijk, die `er slecht aan toe zijn.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 21 mei 2014

De artsenvereniging KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) wil dat het Openbaar Ministerie (OM) of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de bevoegdheid krijgen in te grijpen als iemand de schijn wekt arts te zijn, laat de KNMG in een verklaring weten.