UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 29 september 2009

Dood door homeopathie (3)

De ouders van baby Gloria zijn op 28 september veroordeeld tot 8 jaar (vader Thomas Sam) en 5 jaar en 4 maanden (moeder Manju Sam). Ze moeten ten minste driekwart van hun straf uitzitten.

Dood door homeopathie (3)

Voor eerdere berichtgeving over deze zaak zie

Dood door homeopathie en

Dood door homeopathie (2) Daar staan ook links naar talloze krantenartikelen die het hele proces op de voet volgden.

Het echtpaar barstte in snikken uit toen het vonnis afgelopen maandag bekend werd gemaakt. Ze kregen hun straf voor doodslag door grove nalatigheid. Ook is het Thomas Sam verboden ooit nog homeopathie te bedrijven. Al eerder waren ze schuldig verklaard, maar in Australië geschiedt de toekenning van de strafmaat in een aparte zitting.

Ongetwijfeld is de arrogantie van de homeopaat een factor geweest. De rechter noemde deze speciaal in zijn uitspraak. Tijdens het proces had een psycholoog zelfs getuigd van hoe Thomas Sam had opgeschept dat hij zo’n goede homeopaat was en dat hij ‘zijn spirituele rijpheid als christen’ had benadrukt. Het echtpaar heeft een tweede kind, dat het nu een tijd zonder ouders zal moeten stellen. Maar zelfs na de schuldigverklaring afgelopen juni leek Thomas Sam niet te begrijpen dat zijn fout was geweest dat hij vertrouwde op homeopathie, zelfs niet nadat het zo erg mis was gegaan. En Manju Sam deed zich wel voor als een goede moeder, maar dat neemt niet weg dat terwijl haar dochtertje lag te kermen zij zichzelf regulier liet behandelen voor galstenen. Pas tijdens de zitting om de strafmaat te bepalen, zei Thomas dat hij een bittere les had geleerd.

Het vonnis houdt in dat Manju Sam niet eerder (voorwaardelijk) vrijgelaten kan worden dan 27 september 2013. Thomas Sam zit al sinds 2 juli in voorarrest, en die komt niet eerder vrij dan 1 juli 2015. Hij is nog niet klaar met justitie, want hij heeft zijn advocaten aangevallen.

Hopelijk zal hij in 2015 tot het inzicht zijn gekomen dat homeopathie hooguit geschikt is voor personen die niets mankeren, en dat hij echt iets heeft gedaan wat hij nooit had mogen doen: een ziek kind dat helemaal van hem afhankelijk was noodzakelijke medische hulp onthouden.

De uitspraak van de Australische rechter Peter Johnson is een lichtend voorbeeld voor andere rechters in de hele wereld. Baby Gloria stierf meer dan zeven jaar geleden, en het moet veel doorzettingsvermogen hebben gevergd van het Australische Openbaar Ministerie om deze zaak zover te brengen. Sommigen zullen wel vinden dat de zwaarste denkbare straf nog te licht is. Maar bij elkaar tien jaar celstraf is al een heel duidelijk signaal naar andere alternatieve genezers.

Zie:

Baby Gloria Thomas’s parents Thomas and Manju Sam jailed for not getting proper medical help, door Larissa Cummings, Daily Telegraph 28 september.

Thomas Sam and wife Manju jailed over daughter’s death, AAP, 28 september 2009

Couple jailed over daughter’s painful death

Parents failed Gloria, jailed for ‘cruelty’ door Kim Arlington, Sydney Morning Herald 29 september 2009

Naschrift november 2010

Ten minste één lezer van dit artikel heeft laten doorschemeren dat dit verslag wel erg onvriendelijk is voor de arme ouders die nu ook een tijdlang hun andere kind moeten missen. Maar de ouders en vooral de vader hebben zich tijdens de hele procesgang voortdurend opgesteld alsof hun niets te verwijten was geweest. De vader had ogenblikkelijk na de dood van zijn dochter de hele homeopathie eraan kunnen geven en zijn diepe spijt kunnen betuigen voor zijn verschrikkelijke domheid. Dat heeft hij niet gedaan. Ook tijdens het proces zelf heeft hij op geen enkele manier laten zien dat hij het foute van zijn gedrag begreep. Hij wist heel goed dat hij nog een kind had en ook hoeveel dat zoontje zou lijden als hij en zijn vrouw een gevangenisstraf zouden moeten uitzitten. Het zou in het belang van het joch zijn geweest om spijt te betuigen, maar dat heeft hij niet gedaan. De verslaggever die opmerkt dat het kind zijn ouders moet missen is niet een gevoelloze wreedaard, maar dat is de vader zelf die tot het allerlaatste moment zijn trots liet voorgaan boven het belang van het tweede kind. In deel 2 van deze serie is gewezen op een analoog geval in Frankrijk, waar de ouders zich wel bekeerd hadden, en meteen na de uitspraak vrije mensen waren met slechts een voorwaardelijke straf.

 

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.