Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 22 mei 2011

Dokter Frank in televisiedebat over dieet

Op 18 mei 2011 stond dokter Frank van Berkum, de bekendste afvalgoeroe van het moment, in een televisiedebat bij Knevel & van den Brink tegenover Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid.

Dokter Frank in televisiedebat over dieet

In dit debat had Frans Kok scherpe kritiek op het dieet van de bekende dokter Frank. Er is geen bewijs voor de effectiviteit van het dieet en het heeft mogelijk wel bijwerkingen, omdat het een crashdieet is waarbij degene die het dieet volgt te weinig calorieën binnenkrijgt. Het gevaar van een crashdieet is ook dat na stoppen het bekende jojo-effect optreedt.

Professor Frans Kok stelde verder dat het dokter Frank dieet vitaminetekorten zou kunnen geven. Dokter Frank verdedigde zichzelf met de mededeling dat hij frequent vitaminespiegels prikt bij zijn patiënten; hij heeft hierover echter nooit iets in de medische literatuur gepubliceerd. Of het waar is wat hij beweert, weten we dan ook helaas niet.

De uitzending van Knevel & van den Brink is op de website Uitzending gemist terug te vinden: http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1102233

 

Al eerder hebben wij uitgebreid over het dokter Frank dieet geschreven:

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 november 2023

TV-programma 'Radar' geeft met een verborgen camera een ontluisterend inkijkje in de handopleg-sekte Regenesis met zo’n tweehonderd behandelaars.

artikelen - 25 november 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: artikel over de werking van homeopathie bij ADHD ingetrokken / Vaginale crème als anticonceptie moet direct van Amerikaanse markt.

artikelen - 13 november 2023

Door in de tank van OxyFuel extra zuurstof in te ademen verdwijnen longcovid, artritis, Alzheimer en Parkinson; bewijs ontbreekt echter.