UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 juli 2024

Diana Hendriks gelooft in haar absurde Luisterkind-theorie

Naar iemands foto kijken, om vervolgens die persoon van afstand een handje te helpen om door het leven te komen. Honderden – voornamelijk vrouwen – geloven hierin.

Diana Hendriks gelooft in haar absurde Luisterkind-theorie

Foto: Luisterkind logo

Bedrog, kwalijke flauwekul, een brij van valse beloftes, wartaal, onmogelijke onzin, kwakzalverij. Het zijn kwalificaties die passen op de ‘uitvinding’ Luisterkind-methode van ene Diana Hendriks (1967) die zich op haar website kwalificeert als ‘één van Nederlands grootste inspiratoren op het gebied van bewustzijn en bewustwording.’

De Waddinxveense, eens schoonheidsspecialiste en reiki-master, heeft enkele jaren geleden bij het Europese merkbureau in Brussel het merk Luisterkind geregistreerd. Honderden (veruit de meeste) vrouwen hebben inmiddels bij haar Luisterkind-cursussen gevolgd en een ‘certificaat’ behaald, ondertekend door de uitvinder. Het papiertje wordt ook ‘instellingsdiploma’ genoemd. Hendriks vat haar aanpak/geloof/wartaal als volgt samen: ‘Luisterkind-werker: afstemmen in de energie van je client, op afstand contact leggen met een kind of volwassene, de antwoorden op zijn of haar vragen naar boven halen en waar mogelijk direct een verandering doorzetten.’

Haar ‘op-afstand’ werkwijze, zonder de klant te zien of te spreken, ziet er als volgt uit. De klant/patiënt met fysieke, medische of psychische problemen meldt zich bij de Luisterkind-werker, stuurt deze een foto (en geboortedatum) van zichzelf (of een kind) en geeft (per e-mail) zo veel mogelijk achtergrondinformatie gevolgd door op te lossen vragen. Hendriks legt uit:  ‘Hoe meer ik weet, hoe breder ik het gesprek in de energie kan aangaan.’

Aan een woord denken

Een Luisterkind-afstemming – het gebezigde vakjargon – kun je aanvragen, voor jezelf of voor je kind. ‘Door het kind op afstand aan het woord te laten, via een Luisterkind-afstemming, ontstaat er een goed beeld van wat er speelt’, meent ze. Er is een belangrijke restrictie: ‘kinderen boven de 10 jaar moeten zelf toestemming geven voor een afstemming.’

In de omschrijving van een van haar Luisterkind-boeken, pikant genoeg te koop in de webwinkel van de NRC, tussen wijnen, stereoversterkers en de barbecues, schrijft Hendriks: ‘Alles mag aan bod komen; angst, onzekerheid, woede, huilbuien, over- of ondergewicht, bedplassen, asociaal gedrag, vragen over mentale of fysieke dingen, werk of relaties. We luisteren naar iedereen van jong tot oud, dement, verstandelijk beperkt of in coma. Via de energie waarbij – zonder fysieke verplaatsing – iedereen zijn of haar wensen kan uiten.’ Ook op nog niet geboren kinderen in de baarmoeder kan worden ‘afgestemd’ om bijvoorbeeld vroege trauma’s de kop in te drukken.

De circusvoorstelling ziet er in de woorden van een Luisterkind-therapeut als volgt uit: ‘Ik stem me af op je foto, maak contact met je ziel en luister naar wat je me van daaruit te vertellen hebt. Ik stem me in de energie af op het moment dat het voor mij goed voelt. Ik check of het bij de ander ook goed voelt en begin dan het gesprek. Ik start blanco en stel me open. Ik ga eerst horen wat hij of zij zelf wil vertellen en neem de gestelde vragen langszij mee. Je kunt vragen stellen over thema’s die er spelen. Je kunt het ook open laten en kijken wat je innerlijk (of dat van je kind) wil vertellen. Via de verbinding die we in de energie maken, kan ik alle antwoorden bij de ander naar voren laten komen en zie ik wat we tijdens het gesprek al kunnen keren. Het hele gesprek wordt op papier gezet, en per e-mail naar jou gestuurd.’ Binnen twee weken, na betaling. Met daarin diepgaande inzichten en praktische handvatten, schrijft een Venlose ‘werker’, bij wie je voor 120 euro terecht kunt voor een afstemming. 

Ruimtes reinigen?

Er zijn gecertificeerde ‘werkers’ die ook ‘ruimtes’ in huis kunnen reinigen, een babykamer bijvoorbeeld waar in het verleden mensen zijn geweest met iets te veel negatieve gevoelens die zijn blijven hangen. De vraag moet tijdens een afstemming worden gemeld, waarna met een ‘energetische poetsdoek’ de ruimte van afstand wordt gereinigd, schrijft de Amsterdamse Luisterkind-werker Hanneke Teunisse op haar website.

Het mooie van deze methode is dat de klant niet langs hoeft te komen, geen afspraak hoeft te maken en niet thuis hoeft te blijven. Ook het huren van een dure behandelruimte is niet nodig. Cynisme? Welnee, Luisterkind-therapeuten noemen dit zelf als een van de voordelen.

Het gaat niet alleen om flauwekul. Hendriks meent bijvoorbeeld met Luisterkind-afstemmingen een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van dyslexie. Ze deed daar zelf verkennend onderzoek naar dat ze terecht kwalificeert als ‘niet-wetenschappelijk’. De Waddinxveense werkte ervoor samen met 20 Luisterkindwerkers die elk een ‘afstemming’ deden met totaal 244 jongens/mannen en meisjes/vrouwen ‘al dan niet gediagnosticeerd’ met dyslexie. Iedere deelnemer kreeg – zonder het te weten, op afstand – de vraag voorgelegd: ‘Hoe kom je van je dyslexie af?’

Tja…

Dyslexie?

De conclusie van het rapport dat Hendriks schreef luidt: ‘We mogen concluderen dat één Luisterkind-afstemming een positieve uitwerking kan hebben op lezen en/of schrijven bij kinderen en volwassenen die problemen hebben met lezen en/of schrijven. Ongeacht of ze wel of niet gediagnosticeerd zijn met dyslexie.’ Niets uit dit rapport, dat op haar website staat, mag worden gepubliceerd, schrijft ze.

Hendriks is een harde werker. Ze heeft de afgelopen jaren een paar duizend ‘afstemmingen’ op afstand gedaan – ‘energetisch contact gezocht, gelegd’ – met ‘kinderen, tieners, pubers, volwassen, ouderen, verstandelijk beperkte mensen, overleden mensen, mensen in coma, kinderen in de buik van hun mama, mensen met Alzheimer, zielen die op zoek zijn naar een gezin (geen idee wat hier wordt bedoeld, red.) ……… ofwel iedereen die gehoord wil worden’, schrijft ze in een informatiebrochure over haar fenomeen Luisterkind-werker.

Iedereen kan de Luisterkind-methode leren en ‘werker’ worden. Uitvinder Hendriks meldt op haar website dat er in 36 landen meer dan veertig ‘bevoegde’ trainers actief  zijn. Deze hebben een duizendtal ‘werkers’ afgeleverd, mensen die de ‘aflees’-methode hebben omarmd. Marieke Nijland, een van de hoofdopleiders, voormalig leerkracht speciaal bewegingsonderwijs, geeft de cursus van verre afstand, vanaf Bali. Ze woont daar sinds 2008. Op internet is een webinar van haar te zien, een uurtje vaag geleuter. 

Hetzelfde geldt voor het gesprek dat ze heeft vanaf Bali met een door haar opgeleide Rotterdamse Luisterkind-werker, Romy Emmerig. Zij mag niet onvermeld blijven. Emmerig is in Leiden afgestudeerd als psycholoog met tot voor kort een kinderpraktijk. ‘Afstemming, het blijft gek klinken en toch is het voor mij overduidelijk dat dit gewoon werkt, hoe maf of vreemd ik het in het begin vond’, schrijft ze op haar Instagram-pagina. De psycholoog lijkt inmiddels de weg kwijt, getuige de verhalen die ze schrijft over haar ‘afstem’-ervaringen met baby’s die langs energetische weg haar vertellen hoe ze erbij staan in het leven.

Cursus-eisen

Nog even terug naar de cursus Luisterkind-werker. De cursus-eisen zijn: minimaal mbo+ werk- en denkniveau. De gemiddelde belasting is 6 tot tien uur per week. Er is een theoretisch en een praktisch deel. De meeste tijd gaat zitten in het oefenen met afstemmingen, in ‘jargon’ het ‘nieuwe luisteren’ genoemd. De totale cursusduur is vijf tot zes maanden. De kosten bedragen 1545 euro (inclusief studiemap).

Wat je leert? We lezen: ‘De trainer helpt je om bepaalde struikelblokken bij klanten te herkennen via ‘psychometrie, regressie en healing’. Daarnaast leer je auralifters, andere entiteiten en vorige levens te herkennen en deze in de afstemmingen mee te nemen. Bij het leggen van contact met een cliënt kunnen zich andere entiteiten melden. Bijvoorbeeld, overleden personen die in de omgeving aanwezig zijn. Ook met hen kan contact worden gelegd om duidelijk te krijgen of zij een boodschap hebben.’

Na het behalen van het basisdiploma Luisterkind-werker is verdere specialisatie mogelijk. Zo is er een aanvullende module Geboortebegeleiding, Familieverbond en Bedrijfsafstemmingen.

Hendriks wil de komende jaren de methode verder uitrollen over de wereld en heeft daarvoor de volgende vertalingen voor Luisterkind bedacht. In het Duits is dat ‘Höraufskind’ geworden, in het Spaans ‘Escucha al Niño’ en in het Engels ‘Child in mind’. Ze heeft deze namen (nog) niet officieel in Brussel geregistreerd.

Kritische vragen

Hendriks, die de afgelopen jaren de cursussen overliet aan collega-opleiders, gaat dit jaar weer zelf aan de gang. ‘Vol enthousiasme’, schrijft ze. In september is haar eerste cursus, meldt ze op haar Facebook-pagina. De webredactie heeft Hendriks tot twee maal toe kritische vragen gestuurd over haar methode. Het is gebleven bij de belofte per e-mail binnenkort te komen met antwoorden.

Is dit gedoe alleen maar lachwekkend en is daarmee de kous af? Niet echt: kinderen en volwassenen krijgen allerlei psychologisch zaken als trauma’s gediagnosticeerd en aangepraat en vervolgens behandeld. Ook kleine kinderen zonder dat ze iets weten over dit amateuristische gemanipuleer. Kwalijk. Luisterkind-werkers schrijven dat ze slechts doorgeefluik zijn en niet zelf ingrijpen. Dat is flauwekul: de e-mail die ze naar de klant sturen bevat gefilterde informatie en alleen zaken die de kwakzalver meent gehoord te hebben – of wil horen – in de hoofden van de klant. Manipulatie.

Dat haar energetisch luisteren op afstand echt werkt, lezen we op Hendriks’ Facebook-pagina waar ze eind  juni schrijft wat haar is overkomen. De voormalig schoonheidsspecialiste schrijft:

‘En toen vond ik het vanmorgen bij het opstaan eigenlijk jammer dat ik m’n bestelling op internet vandaag zou laten bezorgen. Ook nog op zo’n onhandige tijd… tussen 10.15 uur en 13.00 uur. Maandag ofzo had me toch echt beter uitgekomen.

Omdat ik vandaag wat dingetjes buitenshuis wil doen zat ik daarnet te puzzelen wat ik voor 10.00uur zou oppakken en wat er voor daarna overbleef.

Liever… liever had ik echt een andere dag gehad. Ik sprak het nog maar eens uit… …

En PINGGGGG! Een appje van de bezorgdienst … Sorry uw bezorgmoment is bijgewerkt.

Het wordt maandagmiddag.

Ik kan hier iedere keer weer zó van genieten he!.’

Wie niet, wie krijgt hier geen glimlach van om de mond? Het wetenschappelijke niveau is inmiddels tot ver onder het nulpunt gedaald.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 15 juni 2024

Ondernemersnetwerk Bewust Haarlem van Tino van Heusden maakt tegen betaling reclame voor kwakzalvers in de stad.