UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 15 april 2012

Curaçaose kwakzalver stopt fluoridering drinkwater

Vanaf 2014 gaat fluoride er uit het drinkwater, heeft de ministerraad daar besloten op advies van de Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (MFK), Jacinta Constancia.

Curaçaose kwakzalver stopt fluoridering drinkwater

Die luisterde niet naar het dringende advies van haar eigen Geneeskundige Gezondheidsdienst, maar liet haar oren hangen naar een lokale acupuncturist, Rudolf de Wit. Deze de Wit schrijft hel en verdoemenis toe aan fluoridegebruik, variërend van botafwijkingen, degeneratieve ziekten, gedragsproblemen als hyperactiviteit en ME. Elk orgaan krijgt er onder te lijden, zo stelt De Wit. Fluoridering is verschrikkelijk en moet worden gemeden, schreeuwt hij van de Antilliaanse daken. ‘Kinderen, vooral jongetjes op hun elfde die gefluorideerd drinkwater drinken, lopen risico beenkanker te krijgen’, meent hij.

Rudolf E. de Wit is een geboren Curaçaoënaar. Hij heeft een fysiotherapie-opleiding gevolgd in Den Haag. De Antilliaanse natuurgenezer deed daarna een cursus acupunctuur in Haarlem en verbleef enige tijd bij producenten van kruidenmiddelen zoals VSM. Ook heeft hij een blauwe maandag gewerkt bij de al evenveel onzin verkopende en iets te veel in zichzelf gelovende holist Roy Martina. De Wit woont sinds 1982 (bijna permanent) op Curaçao. Hij doet daar aan fysiotherapie, acupunctuur, voetreflexologie, drukpuntmassage en kleurentherapie. Hij is op Curaçao de grote motor achter de anti-fluoridebeweging.

De boekenschrijvende tandarts Eric de Brabander, met een praktijk op Curaçao, maakt zich zorgen over het stoppen van fluoridering van het drinkwater, nota bene vijftig jaar na de invoering. ‘Het is niet moeilijk voor te stellen hoe de Curaçaose gebitten er over tien jaar uitzien’, schrijft hij in een email. In zijn jongste, tweede roman Hot Brazilian Wax of het Requiem van Arthur Booi ontmoet de hoofdpersoon tijdens zijn studie geneeskunde een kwakzalver, dr. Kretchmer.

De Brabander: ‘Op Curaçao, wordt net als in de bijgelegen Verenigde Staten, drinkwater gefluorideerd. Er zijn talloze studies, uit de jaren 80 en 90 waaruit blijkt dat drinkwaterfluoridering het effectiefst is en ook het kosteneffectiefst. Er zijn weinig zaken internationaal zo goed onderzocht. Desondanks dreigt drinkwaterfluoridering hier afgeschaft te worden, om niet-valide redenen. De overheid nota bene zelf stelt dat fluoride een medicijn is dat kanker kan verwekken. Onze minister van volksgezondheid is geporteerd van alternatieve geneeswijzen. Ze beroept zich op adviezen van kwakzalver Rudolf de Wit, fysiotherapeut’.

Types als De Wit schrijven allerlei aandoeningen op Curaçao toe aan de fluoridering van het drinkwater. Zo zou het ‘grote’ aantal gevallen van borstkanker op Curaçao te wijten zijn aan het fluoride het drinkwater. Maar, zegt de Brabander, er is hier geen sprake van een groter aantal vrouwen met borstkanker, het aantal is niet anders dan in Nederland, waar geen fluoride in het drinkwater zit.

Pikant is dat er op dit moment feitelijk te weinig fluoride zit in het water dat er in Curaçao uit de kraan komt. Twee studenten van de Universiteit Groningen hebben samen met De Brabander een studie uitgevoerd naar de effectiviteit van de drinkwaterfluoridering op Curaçao. Daaruit blijkt dat het nutsbedrijf Aqualectra het drinkwater niet optimaal fluorideert. ‘Er zit maar 0,5 parts per million (ppm) fluoride in, terwijl dat 0.75 tot 1.5 ppm zou moeten zijn’, zegt De Brabander. ‘Vermoedelijk slaat fluoridezout vroegtijdig neer in het verouderde waterleidingnet. Aqualectra is geadviseerd de fluorideconcentratie op het internationaal geadviseerde niveau te brengen. Het bedrijf heeft dat advies in de wind geslagen. Waarmee allerlei dubieuze verwijzingen dat fluoride hier allerlei ziektes zou veroorzaken in een nog vreemder licht komen te staan’.

Uit studies blijkt dat fluoridering van drinkwater (in de VS tot maximaal 1,2 ppm) tandbederf bij kinderen 20 tot 40 procent reduceert, concludeert het Amerikaanse Institute for Science in Medicine (ISM). De Antilliaanse regering stopt straks geen fluoride meer in het drinkwater, maar komt niet met een alternatief zoals in 1976 in Nederland is gebeurd, toen hier fluoridering van het drinkwater werd gestopt. Het ziekenfonds verstrekte toen de bekende fluoridetabletjes van Zyma. ‘Aan een alternatief als fluoridetabletjes in het verzekeringenpakket is hier niet gedacht’, schrijft tandarts De Brabander. ‘Fluoride tandpasta heeft alleen uitwendig effect bij al doorgebroken gebitselementen. Je moet het echt hebben van die fluoridetabletjes. Die zijn op Curaçao overigens niet te krijgen. Curaçaose tandartsen zullen ze in grote getallen moeten gaan invoeren om ze straks aan hun patiënten uit te kunnen delen als de fluoridering stopt. De overheid zal dit echt niet gaan doen’.

De geschiedenis herhaalt zich. Op Curaçao is een alternatieveling, acupuncturist De Wit, erin geslaagd de Antilliaanse overheid over te halen tot het stopzetten van de fluoridering van drinkwater, op basis van foute wetenschappelijke informatie.

In 1976 stond de natuurarts Hans Moolenburgh uit Haarlem aan de wieg van de anti-fluorideringscampagne in Nederland. Ook Moolenburgh dichtte fluoride in het drinkwater, ‘een potentieel giftige stof’, talloze vreselijke ziektes toe. Moolenbergh haalde indertijd zijn gelijk met een uitspraak van de Hoge Raad die fluoridering verbood.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 november 2018

Natuurarts Hans Moolenburgh is overleden en 93 jaar geworden.