UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 31 december 2011

Cranio-sacraal therapeut krijgt zes maanden voorwaardelijk

De rechtbank in Arnhem heeft een 64-jarige cranio-sacraaltherapeut uit De Steeg veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van zes maanden.

Cranio-sacraal therapeut krijgt zes maanden voorwaardelijk

De officier van justitie had ook een werkstraf geëist van 240 uur. De rechtbank heeft die eis naast zich neergelegd. De uitspraak is te vinden op rechtspraak.nl (onder LJN: BU9133, Rechtbank Arnhem, 05/500420-08).

De rechtbank acht bewezen dat in oktober 2007 een drie maanden oud baby’tje uit de Achterhoek door de behandeling van de therapeut is overleden. De fysiotherapeut had het halsje en het nekwerveltje van de baby minutenlang gebogen gehouden.

De fysiotherapeut heeft het meisje ’s avonds bij haar thuis tien tot vijftien minuten op haar rechterzij in een zogenaamde foetushouding gedraaid en vastgehouden. De vader en moeder van het meisje en de vrouw van de verdachte waren daarbij aanwezig. Toen het baby’tje probeerde met strekneigingen van het hoofd uit deze houding te komen, zijn die door verdachte tegenhouden. De ouders constateerden na beëindiging van de behandeling dat het kind blauwe lippen had en geen teken van leven meer gaf. Toen het baby’tje Marlou niet meer reageerde, raakte de man in paniek. Hij liet het kindje in eerste instantie aan haar lot over.

Een patholoog-anatoom heeft na sectie geconstateerd dat het slachtoffertje is overleden aan multi-orgaanuitval na een periode van ernstig zuurstofgebrek. Het baby’tje was vóór de behandeling gezond, oordeelden neurologen. In eerste instantie, verklaarde de verdachte, liet het baby’tje zaaggeluidjes horen die hij interpreteerde als ‘een beetje in slaap, lekker rustig ademend.’ De rechtbank oordeelt dat de gehoorde ademhalingsgeluiden, het zwaaien met de linkerarm, het volpoepen van de luier, het rustig en slap worden van het lichaam en het ontstaan van een witte gloed en blauwe lippen, echter hadden moeten worden geïnterpreteerd als ‘klinische verschijnselen van lichamelijke nood’.

De verdachte heeft in 1990 in de VS een opleiding tot cranio-therapeut gevolgd. Hij heeft tot 2004 met grote regelmaat behandelingen uitgevoerd maar na 2007 bijna geen meer. Omdat de therapeut al jaren niets meer had gedaan, achtte de officier van justitie wettig en overtuigend bewezen dat de therapeut niet bekwaam was en niet bevoegd kon worden geacht tot het toepassen van craniotherapie. Het feit dat de man dacht aan een ontspannen baby’tje maakte duidelijk dat de man niet bekend (meer) was met de risico’s van zo’n craniobehandeling van zuigelingen, meende de officier.

De officier van justitie had een werkstraf geëist en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. De rechtbank achtte de onbekwaamheid echter niet bewezen. De rechtbank was van mening dat de man foute handelingen heeft verricht. Ook vond de rechtbank het vreemd dat de man klinische verschijnselen verkeerd heeft geïnterpreteerd. De rechtbank heeft daarom de laatste eis van de officier van justitie overeind gehouden: een voorwaardelijke straf van een half jaar.

 

Naschrift

Begin januari 2012 is de therapeut bij het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep gegaan. De man claimt dat het meisje uit Aalten niet door zijn behandeling kan zijn overleden.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.