UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Catherine de Jong | Geplaatst: 12 januari 2011

Consumenten in Nederland plannen inname homeopathische ‘overdosis’

Consumentenrechtenactivisten vanuit heel Nederland hebben vandaag aangekondigd dat zij volgende maand meedoen aan een massale overdoseringactie, als onderdeel van een wereldwijd protest tegen alternatieve geneeswijzen.

Consumenten in Nederland plannen inname homeopathische ‘overdosis’

De deelnemende activisten zullen in Amsterdam hele flessen homeopathische drankjes en pillen achterover slaan op 5 februari 2011 met de bedoeling het publiek er op te attenderen dat homeopathische middelen niet effectief zijn. Apothekers, artsen en andere medewerkers in de gezondheidszorg dienen de grens tussen werkzame middelen en homeopathie duidelijker uit te leggen aan het publiek.

Catherine de Jong, aanspreekpunt voor deze actie, zegt: “Homeopathie helpt alleen als je er in gelooft, maar het middel bevat geen werkzame stof“. De meeste mensen beseffen niet dat er helemaal niets aan werkzame stoffen zit in een flesje homeopathische pillen of druppels. Het is geen kruidenmiddel, het is geen natuurlijk middel, het is gewoon water of suiker met niets in een flesje. Met deze actie willen we duidelijk maken dat homeopathische middelen niets te bieden hebben binnen de gezondheidszorg. Homeopathische middelen zouden niet verkocht moeten worden aan mensen die echt ziek zijn, want het is als behandeling waardeloos en dus weggegooid geld.

Deze wereldwijde demonstratie tegen homeopathie wordt in Nederland georganiseerd door Skepsis samen met de Vereniging tegen de Kwakzalverij (zie ook www.kloptdatwel.nl). Het idee voor de 10.23 campagne is afkomstig uit Engeland. Overal ter wereld, van Australië, Europa tot Canada, wordt deelgenomen aan deze internationale actie.

Michael Marshall, coördinator van de internationale campagne1, zegt: “We willen graag laten zien dat er nu wel genoeg tijd en geld is verspild aan homeopathische middelen. In de 200 jaar dat deze behandeling bestaat, is nooit enig overtuigend bewijs geleverd dat homeopathie werkt. Aangezien er alleen maar water in de druppels zit en alleen maar suiker in de pilletjes, kan het gewoon niet werken, zoals de homeopaten claimen. Er worden jaarlijks wereldwijd miljarden uitgegeven aan deze ineffectieve middelen. Veel mensen voelen zich uiteindelijk toch bedrogen als ze de waarheid over homeopathie te horen krijgen.

De 10:23 Campagne, die vorig jaar in Engeland werd gehouden en waarbij een groep van 400 actievoerders een overdosis homeopathische middelen innam, leidde tot een uitspraak van een drogisterijketen dat de homeopathische middelen verkocht werden omdat het publiek er om vroeg, niet omdat de middelen effectief waren2. De campagne is genoemd naar het getal van Avogadro3, dat iedereen heeft geleerd in de scheikundeles op school. De actie wordt in 10 landen en 23 steden georganiseerd op 5 februari 2011.

Veel mensen denken dat homeopathie onschadelijk is. Vertrouwen in homeopathie kan er toe leiden dat patiënten te laat echte medische hulp zoeken. Een onderzoek van de BBC in januari 2011 liet zien dat homeopaten in Engeland hun patiënten ineffectieve homeopathische preparaten voorschreven voor reizen naar landen waar malaria veel voorkomt en tevens dat ze patiënten ineffectieve homeopathische alternatieven boden voor vaccinaties4,5.

Voetnoten

1. De 10:23 Campagne is een netwerk van sceptici die het publiek bewust willen maken van de waarheid over homeopathie, van de onwerkzaamheid ervan en van het feit dat de juiste informatie over deze middelen verspreid moet worden, zodat het publiek goed geïnformeerd is voordat het iets aanschaft. http://www.1023.org.uk/

2. http://www.dailymail.co.uk/news/article-1230925/Boots-sells-homeopathic-remedies-theyre-popular-work.html

3. http://nl.wikipedia.org/wiki/Constante_van_Avogadro

4. http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/newsnight/9341713.stm

5. http://www.bbc.co.uk/news/health-11280578

 

Contactpersoon: Catherine de Jong, c.j.dejong@euronet.nl, +31(0)620559312

International contact: Michael Marshall, contact@1023.org.uk +44 7841 134 309

 

Naschrift 19-01-2011
Op de website www.dejaap.nl staat een interview met Catherine de Jong over deze actie.

Aanvulling 03-02-2011
Ons lid Jan Bosmans, die ook lid is van het
Belgische Skepp wees ons op een omissie in onze berichtgeving die wij
hier graag corrigeren. Hij schreef ons:

De actie ‘homeopathische overdosis 10:23’ heeft al mijn sympathie. Dat het
“idee uit Engeland komt” is echter kort door de bocht. Al in 2004 werd in
Vlaanderen een dergelijke actie op touw gezet, zie
http://skepp.be/artikels/pseudo-wetenschap/alternatieve-onbewezen-behandelingen/homeopathie/de-homeopathie-stunt.
De werkgroep SKEPP waar ik als lid van de NVtdK eveneens lid van ben, kwam
er toentertijd uitgebreid mee in de media.

Catherine de Jong

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 05 februari 2024

Energetisch therapeute Vivian Blaauw uit Heerlen ‘zette’ honderden baby’s op de wereld door handoplegging, beweert ze. Onzin.

artikelen - 27 januari 2024

Hormooncentrum Eersel brengt op dubieuze websites meisjes het hoofd op hol met bangmakerij en onzinverhalen over menstruatie.