UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 oktober 2020

Claims supplementenbedrijf IQ Slimmer niet onderbouwd

IQ Slimmer legde zijn gezondheidsclaims niet voor aan keuringsraad KOAG/KAG. Die komt nu in actie.

Claims supplementenbedrijf IQ Slimmer niet onderbouwd

De valse medische claims van Cees Wittens, gepensioneerd vaatchirurg, op de website van de productlijn IQ Slimmer vliegen je om de oren. Neem de aanprijzingen voor een van de producten, IQ Prostaat. Het slikken van twee capsules per dag (ongekauwd innemen met voldoende vloeistof, is de aanbeveling) zou ‘problemen verlichten bij het plassen, de vergroting remmen van de prostaat en lichte incontinentieproblemen verlichten’, belooft de website van de producent, supplementenbedrijf DCW Health Products in het Brabantse Etten-Leur.

De medisch claims van het bedrijf zijn niet voorgelegd aan de verantwoordelijke keuringsraad KOAG/KAG (Stichtingen Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) en Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten (KAG), laat een woordvoerster van de keuringsraad desgevraagd weten. Ze wijst erop dat de website uit zijn voegen barst van de medische claims. En ook het statement van professor Wittens dat IQ Slimmer-producten de ‘gezondheid ondersteunen’ moet volgens de raad worden gezien als een aanbeveling. ‘Beroepsbeoefenaren mogen geen supplementen aanbevelen’, schrijft de KOAG/KAG in een e-mail aan de webredactie.

De meeste aanprijzingen van DCW Health zijn medisch getint. De keuringsraad gaat daarom actie ondernemen, belooft de woordvoerster. De webredactie heeft de afgelopen maanden ex-vaatchirurg Wittens en het supplementenbedrijf DCW Health verschillende malen gevraagd met een wetenschappelijke onderbouwing te komen voor hun gezondheidsclaims. Ze hebben echter niet gereageerd.

Cees Wittens

Cees Wittens is met emeritaat. Op de website van het supplementenbedrijf is dit niet te zien. Bij de verschillende claims staat een foto van Wittens in een witte doktersjas. Wat de man bezielt, is niet duidelijk.

Tot voor enige jaren had de Maastrichtse wetenschapper/behandelaar een fraaie staat van dienst, afgemeten althans aan zijn publicatieopbrengst. In PubMed zijn 180 publicaties van Wittens te vinden, een aantal om trots op te zijn. En heeft hij ook niet een prachtige vaatstent ontwikkeld waarop dit jaar een patent is aangevraagd? Een stent die verder wordt ontwikkeld door het Amsterdams venturebedrijf NLC, met Wittens als een van de partners. Al dit degelijke wetenschappelijke werk weerhoudt de emeritus-hoogleraar er echter niet van onbewezen claims de wereld in te slingeren.

Op de website van het voedingssupplementenbedrijf DCW Health lezen we dat de werking van de IQ Slimmer supplementen ‘medisch zijn onderbouwd door prof. dr. C.H.A. Wittens.’ Het zijn supplementen die zijn ontwikkeld om veel voorkomende klachten bij de wortel aan te pakken. In de prostaatcapsules zitten allerlei kruidenmiddelen, waaronder poeder van de zaagpalm.

Er zijn veel supplementenbedrijven die dit in hun prostaatsupplementen stoppen, al heel lang. In 2001 al introduceerde de Nederlandse voedingsmultinational Numico een nieuwe productlijn voor een tiental aandoeningen, waaronder prostaatproblemen. Prostaat Formule was een van de producten in die Numico-lijn. Wetenschappers, bekend met het supplementenveld, meldden indertijd al dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de claim dat zaagpalmpoeder prostaatvergroting zou tegen gaan. Hierin is sindsdien nauwelijks verandering gekomen, blijkt uit latere publicaties en uit Cochrane-analyses.

Placebo

Zaagpalmextract doet het niet veel beter dan een placebo. De meeste studies zijn bovendien te kortlopend geweest om enig effect te (kunnen) meten. De introductie leverde vele kritische noten op onder meer vanuit de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

De productlijn van Numico is in 2003 – nog geen twee jaar na de introductie – uit de handel genomen, wegens gebrek aan interesse en misschien ook wel omdat enig bewijs van de werking ontbreekt. IQ Slimmer heeft zich op meer kwalen en aandoeningen gestort. Er is een productlijn van een kleine twintig producten, waarvoor iets vergelijkbaars geldt: serieuze onderbouwing voor de werking ontbreekt. Veel van de producten zijn – merkwaardig genoeg – uitverkocht. Waarmee de belofte op de website ‘voor 14:00 besteld, morgen in huis’, ook naar het rijk der fabelen kan worden verwezen. 

Er is een IQ Weerstand met een extract van schors van pijnbomen uit het Middellandse Zeegebied. Wittens en in zijn kielzog het bedrijf DCW Health heeft er de claim ‘minder snel ziek en sneller weer beter’ aangehangen. Het bedrijf heeft ook nog IQ Slaap en IQ Detox in de aanbieding. Melatonine in het slaapproduct zou volgens het bedrijf ‘de natuurlijke slaapcyclus bevorderen’ en een appelazijn-, brandnetel-, acaïbessen- en olijfolie-extract in het ontgiftingsproduct zou ‘ondersteunen bij afvallen, bij gezond afslanken’.

DCW Health heeft verder IQ Fit Man, IQ Fit Vrouw en het mysterieuze IQ Verlangen (alleen voor vrouwen) ontwikkeld. Deze zijn ‘helaas uitverkocht’, meldt de website van het bedrijf.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 03 december 2008

De verkopers van een onbewezen wondergel met ‘organisch silicium’ trekken zich niets van de regels aan, en niemand die ze wat doet.

behandelwijzen - 11 april 2006

Er zijn ettelijke kruidenmiddelen in de handel met namen waarin de term "prosta" duidelijk voorkomt. Van deze middelen wordt beweerd dat ze de prostaat gezond houden.

behandelwijzen - 13 januari 2004

Het was al langer bekend dat sommige plantensoorten die populair zijn bij de gebruikers van kruidenmiddelen dreigen uit te sterven. In het middenwesten van de VS was Echinacea angustifolia nog niet zo lang geleden een hardnekkig onkruid. Tegenwoordig is het een bedreigde plantensoort.