UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 21 februari 2017

Nieuws uit het buitenland (3)

Uit Australisch onderzoek blijkt dat kruidenmedicijnen schadelijk kunnen zijn. Dat en meer in de buitenlandrubriek (deel 3).

Nieuws uit het buitenland (3)

Met enige regelmaat plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Onderzoek laat zien dat kruidenmedicijnen schadelijk kunnen zijn / Politie en Justitie Duitsland met elkaar in de clinch over Klaus Ross / Healing Touch Kliniek op Australische universiteit gesloten / Onterechte Alzheimer-diagnoses in Amerikaanse Toledo Kliniek / Trumps Onderwijsminister investeert in kwakzalverij.

Australië: Onderzoek laat zien dat kruidenmedicijnen schadelijk kunnen zijn
Uit onderzoek van de University of Adelaide blijkt dat kruidenmedicijnen slecht voor de nieren en lever kunnen zijn. Dit omdat kruidenpreparaten kunnen zijn ‘aangevuld’ met pesticiden, steroïden, antibiotica of schadelijke metalen. Ze kunnen daardoor ook schadelijke gevolgen hebben als ze in worden genomen met voorgeschreven medicijnen. De Australische overheid zegt door de studie strenger naar deze medicijnen te gaan kijken en ook grotere straffen te willen voor fabrikanten die valse claims maken over hun producten. Lees meer in The Guardian.

Duitsland: Politie en Justitie met elkaar in de clinch over Klaus Ross
De politie wilde de Duitser Klaus Ross aanklagen voor moord. In Ross’ alternatieve kankerkliniek net over de grens bij Reuver stierven het afgelopen jaar drie mensen. Dat zou de politie meer bevoegdheden geven in het onderzoek, zoals het vastzetten van Ross en het onderscheppen van zijn telefoon- en internetverkeer. De officier van justitie in Krefeld dacht echter dat een onderzoeksrechter daar geen toestemming voor zou geven en nam het onderzoek over. Ross zal hoogstwaarschijnlijk voor dood door schuld worden vervolgd. Bronnen: Het AD en zender L1.  

Australië: Healing Touch Kliniek op universiteit gesloten
Op de James Cook Universiteit in Queensland werd niet lang geleden een Healing Touch kliniek geopend waar men door middel van aanraking behandeld kon worden. Na kritiek heeft de universiteit laten weten de kliniek te sluiten, niet achter de behandeling te staan en deze ook niet te onderwijzen. Lees het statement hier. 

Verenigde Staten: Onterechte Alzheimer-diagnoses in Toledo
Meer dan vijftig patiënten van de Toledo Clinic in de gelijknamige stad in Ohio, hebben een zaak aangespannen tegen deze kliniek. Degene die de diagnose ‘Alzheimer’ bij hen had gesteld, bleek zich onterecht te hebben voorgedaan als arts. Ze mocht ook geen medische tests of medicijnen voorschrijven. Haar man, die wel dokter is maar geen specialisme op de ziekte van Alzheimer heeft, werd als referentie gebruikt. Lees meer bij NBC4i

Verenigde Staten: Trumps onderwijssecretaris investeert in kwakzalverij
Bety DeVos, Trumps ‘Secretary for Education’, is samen met haar man hoofdinvesteerder in Neurocore, een bedrijf dat centra uitbaat die zich richten op het verbeteren van de hersenfunctie. Neurocore gebruikt technieken die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Mensen moeten films kijken waarbij ze voortdurend afgeleid worden. Dit zou de hersenen trainen. Neurocore meldt zelf extreem goede resultaten te hebben gehad (een verbetering van de hersenfunctie met 90%). Maar de onderzoeksresultaten zijn nooit peer-reviewed geweest of gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Lees meer bij The New York Times

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 april 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden.

artikelen - 23 februari 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers gebruikten Trump-demonstratie bij Capitool / Misleidende claims moeten van Britse detox-website af.

artikelen - 22 december 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Edzard Ernst boos over mensen die zeggen dat alternatieve therapieën geen kwaad kunnen.