UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 02 juli 2013

Boek kwakarts Robert Gorter uit handel genomen

Uitgeverij Ankh-Hermes in Utrecht heeft begin januari het boek Ik heb kanker, wat nu? van ‘kwakzalver’-arts Robert Gorter, die grossiert in onbewezen behandelingen, uit de handel genomen.

In het boek en op de bijbehorende dvd staan patiëntengetuigenissen waarvoor niet alle betrokkenen toestemming hebben gegeven. Het boek van Gorter, en de Amerikaanse psycholoog Erik Peper van het holistisch behandelcentrum HHSL in San Francisco, werd in 2011 op de markt gebracht. Uitgeverij Ankh-Hermes, bekend van UFO-boeken, werkjes met overpeinzingen van prinses Irene en van vertalingen van de Amerikaanse kwakjournaliste Lynne McTaggart, bevestigt dat het Gorter-boek uit de handel is gehaald. De status, zo kwalificeert ze verdoezelend, is ‘uitverkocht’. Het bedrijf heeft geen voorraad meer. Er zijn alleen nog tweedehands exemplaren te koop, bijvoorbeeld via bol.com, zo meldt Ankh-Hermes, die geen verdere uitleg wil geven.

Een van die belanghebbenden die er voor hebben gezorgd dat de Nederlandse versie van het Gorter-boek niet meer officieel te koop is, is Kees Braam van de dubieuze website kanker.actueel.nl. Kankerpatiënt Braam is in behandeling geweest bij Gorter en was tot voor kort een groot fan van hem. Nu kotst hij Gorter uit vanwege opgedane ervaringen. Hij noemt de kwakarts ‘onbetrouwbaar’ omdat hij patiënten te veel belooft en in de steek laat en eigen geldelijk belang voorop stelt, zo verwoordt Braam. Braam, die het normaal niet zo nauw neemt met de waarheid, moeten we deze keer maar geloven.

Robert Gorter, die een artsopleiding heeft gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en die nog steeds vermeld staat in het BIG-register, heeft een kliniek in Keulen, waar het boek in ieder geval nog in het Engels (met de titel Fighting Cancer), Duits, Italiaans, Turks en Roemeens te bestellen is. In zijn kliniek worden kankerpatiënten, conform het Gorter-model behandeld, een eigen combinatiebedenksel van onbewezen en gebrekkig uitgevoerde therapieën als hyperthermie en dendritische celtherapie. Er worden weliswaar onderzoeken gedaan naar deze behandelmethoden maar de werkzaamheid ervan is niet wetenschappelijk getest, zoals Gorter beweert. De aanduiding, die Gorter gebruikt, is vreemd: hij beschikt niet over tumorweefsel.

Begin 2012 stelde het Hof van Cassatie van België in Brussel onze Belgische zustervereniging Skepp in het gelijk en vernietigde een eerdere uitspraak van het Hof van Beroep in Antwerpen. Skepp, in de persoon van twee van haar leden, voorzitter Willem Betz en redactielid Luc Bonneux, mag de Nederlandse Robert Gorter, gewoon weer kwakzalver noemen. In de ogen van het Hof kunnen beide Skepp-leden namelijk ondubbelzinnig aantonen dat ‘de verweerder Gorter gedreven door geldgewin het niet nauw neemt met het al dan niet voorhanden zijn van een wetenschappelijk bewijs voor de werking van de aangeboden therapieën’, aldus het Hof van Cassatie.

Willem Betz, die recent het 365-pagina dikke boek van Gorter en een daarbij behorende dvd met gefilmde getuigenissen van tevreden klanten in handen kreeg, heeft er een recensie over geschreven, die hieronder volgt.

Betz: ‘Beide auteurs beweren dat ze kanker hebben gehad en zichzelf wonderbaarlijk hebben genezen met alternatieve behandelingen. Gorter met maretak en met warme baden. Coauteur Peper, een psycholoog zingt in zijn hoofdstukken oeverloos lang de lof over relaxatie en anti-stress-behandelingen, inclusief de omstreden bio-feedback-behandeling.’ 

‘Deze behandelingen kunnen nuttig zijn bij de verwerking van slecht nieuws, maar het genezend effect, dat soms wordt gesuggereerd, is niet bewezen. Het grootste deel van het boek is één enthousiaste lofzang op het genie Gorter en de fantastische resultaten die hij behaalt met zijn behandelingen. Kritiekloos wordt opgeschept met fantastische cijfers van genezing door dendritische celtherapie, een behandeling met het Newcastle-virus, met maretak en met inspuitingen met vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Het zijn behandelmethoden die, zo beweert Gorter, natuurlijk niet-toxisch zijn en zeer efficiënt. In het boek krijgt de reguliere geneeskunde vegen uit de pan omdat ze ‘geen vooruitgang hebben geboekt en het verkeerd voor hebben met patiënten. Het is de farma-industrie, zo schreeuwt Gorter het in zijn boek uit, die de echte vooruitgang tegenhoudt om hun centjes veilig te stellen.’
‘Ergerlijk en ethisch onverantwoord is dat er om de paar bladzijden getuigenissen van zeer tevreden klanten worden geciteerd. Een aantal van hen is inmiddels aan kanker overleden. Het is niet toevallig dat beide auteurs commerciële ondernemingen uitbaten waar ze behandelingen verkopen die ze zo sterk in het boek aanprijzen.
Het boekdeel dat Gorter schreef is erg slordig neergeschreven en staat vol eindeloze herhalingen. De behandeling met gekweekte dendritische cellen wordt in enkele instituten onderzocht en is mogelijk zeer nuttig bij sommige kankers, maar die cellen moeten dan wel worden ‘afgericht’ om een bepaalde tumor aan te vallen door ze in contact te brengen met tumormateriaal (biopsie).’

‘Gorter doet dit niet, hij neemt geen tumorweefsel weg en schrijft dat het maar in 1% van de behandelingen gebeurt. Uit verhalen van hemzelf en zijn klanten weten we dat hij enkel warmte en inspuitingen geeft. Die opwarming (hyperthermie) gebruikt hij bij bijna iedereen. Deze techniek is in onderzoek bij enkele serieuze, universitaire instituten en lijkt soms resultaten te geven. Ze is echter zeer beperkt en werkt alleen in combinatie met chemotherapie. Ook hier verkoopt Gorter niet wat hij belooft, net zoals bij zijn behandeling met dendritische cellen. Zijn aanpak lijkt op wat er echt wordt onderzocht, maar aan een aantal voorwaarden wordt niet voldaan.’ 

‘Gorter is er de laatste jaren technisch op vooruitgegaan. Vroeger was het enkel een plastic tentje met een blaaskacheltje (zo’n foto stond op zijn website). Nu gebruikt hij ook een soort microgolfstraler voor lokale opwarming. Zijn bewering dat zo gezonde cellen gespaard blijven en dat het enkel de tumorcellen worden opgewarmd en worden gedood, is nonsens. Zo’n slimme microgolf is nog niet uitgevonden.’

‘De geclaimde resultaten van zijn behandelingen zijn sterk overdreven (of gelogen?) en in tegenspraak met meer betrouwbare beoordelingen. Zo stelt het Amerikaanse National Cancer Institute dat het Newcastle virus in een proefbuis weliswaar sommige kankercellen doodt, maar dat klinische proeven niet hebben aangetoond dat het op mensen werkt. De Amerikaanse FDA heeft de behandelmethode daarom niet goedgekeurd voor kanker. Er zijn vergelijkbare dingen aan de hand met de andere behandelmiddelen van Gorter. Zo stelt de FDA dat het antroposofische product Iscador, gemalen en gefermenteerde maretak, niet is getest op veiligheid en effectiviteit als het gaat om de behandeling van kanker. De American Cancer Society raadt kankerpatiënten dringend af het middel te gebruiken.’ (PDF)
`Kortom dit boek is een commercieel pamflet dat op vele manieren de grenzen van fatsoen en eerlijkheid overschrijdt’, concludeert Wim Betz van het Belgische Skepp in zijn boekrecensie.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 13 oktober 2023

In het boek Mind, Make-Believe and Medicine: Exploring the Divide Between Science and Wishful Thinking, gaat Richard Rasker in op allerlei pseudowetenschappelijke stellingen, waaronder veel alternatieve 'geneeswijzen'.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.