UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 15 april 2008

Biofotonentherapie: undercover bij de kwakzalver

Van een lid van onze vereniging ontvingen wij de volgende bijdrage die we u niet willen onthouden.

Mijn vierjarige dochter heeft sinds 1,5 jaar last van eczeem. Na een vergeefs rondje reguliere geneeskunde, waarop ook enige kritiek te leveren valt, zijn we een paar keer naar kwakzalvers geweest. Het is nou eenmaal zo dat je echt een keer ten einde raad raakt, als je kind voortdurend jeuk heeft en je haar eindeloos ziet krabben.
De eerste kwakzalver was een dame, die een wattenstaafje met urine op de navel van mijn dochter legde en vervolgens haarfijn de diagnose wist te stellen. Haar conclusie klopte van geen kanten, maar dat was natuurlijk niet onverwacht na deze lachwekkende vorm van diagnostiek. Vervolgens kwamen wij naar aanleiding van enkele goede resultaten, gemeld op het forum van de patiëntenvereniging voor mensen met constitutioneel eczeem http://www.vmce.nl/ , terecht op de website http://www.genezendoorlicht.nl [2010: website verdwenen] . Hoewel ik natuurlijk ernstige twijfels had, hebben we toch een afspraak gemaakt bij de praktijk van het echtpaar Martherus-Bultman, natuurgeneeskundig therapeuten te Haarlem.

We kregen eerst de volgende vragen voorgelegd:
Hoe verliep de bevalling? Is uw dochter gevaccineerd? Hoe gaat het op school?
Daarna werd er gestart met een zogenaamde “reset van het immuunsysteem”.
Dat was hard nodig volgens de heer die ons hielp. Vaccinaties waren volgens hem de oorzaak van alle ziekten; je maakt het immuunsysteem lui en daardoor krijgen onder andere aandoeningen als eczeem meer kans. In de behandelruimte, de zolderkamer van het echtpaar, stond een laptop met daaraan aangesloten de STARLIGHT. Dit apparaat meet de fotonen en doet een ´inverse energie foton´ retour, via glasvezelkabels. Heel indrukwekkende apparatuur, dat wel, maar overigens volkomen ongeloofwaardige onzin. Zie voor foto van de apparatuur en verdere pseudowetenschappelijke uitleg de kwaksite www.basiclight.nl  [2010: website sterk vereenvoudigd; geen lijst van ziekten meer]. Daar is ook een lijst van ziekten te vinden, waarbij biofotonentherapie werkzaam zou zijn. Merkwaardigerwijs ontbreekt eczeem in deze lange lijst.
Na de reset werd met een elektrode op haar huid de weerstand gemeten, althans daar leek het op, de laptop liet een curve zien en produceerde een toon, die varieerde in hoogte als de elektrode werd bewogen. Het meest verbaasde ik me echter over de kwakzalver zelf. Hij kreeg me echt boos toen hij vertelde dat de uitvinder van deze machine, Johan Boswinkel, aids en kankerpatiënten had genezen. Hij deed het zelf hier maar niet, want je weet maar nooit, zei hij. Ik probeerde hem nogal uitdagend uitspraken in de mond te leggen, zoals: “Dus u vindt vaccineren slecht?” Maar daar deed hij dan weer wat ontwijkend over. Zijn eigen kinderen werden in elk geval niet meer gevaccineerd. Geen echte discussie dus. Ik had hier overigens toch geen zin in, want met mijn dochter erbij een discussie met zo iemand leek me niet handig. Verder maakte hij letterlijk de opmerking: “Alles valt te genezen!”. Dit is nogal overmoedig, vind ik. Het is ook wat vreemd dat Boswinkel eerst gehuisvest was in Badhoevedorp, maar inmiddels is verhuisd naar Noorwegen. Hij heeft volgens de gegevens op de websites al overal ter wereld gewoond (www.health-angel.net/default.asp?pagina=285&menu=185&GID=1 ).

Mijn mail stuur ik, omdat ik op uw site weinig vind over deze vorm van kwakzalverij*). Wellicht kan de vereniging met de door mij genoemde weblinks iets. En wees gerust, ik heb mijn vrouw overtuigd met de argumenten dat iemand die zegt aids en kanker te kunnen genezen niet meer onze dochter mag “behandelen”. Uiteraard zijn we ook onze reguliere dokters blijven bezoeken. We hebben nu een aardige dermatoloog gevonden en een eczeemverpleegkundige die goede tips geeft. En sinds we aan zindelijkheidstraining ’s nachts doen wordt ons vermoeden van een allergie op de bestanddelen van luiers versterkt, misschien latex of rubber. De klachten nemen zienderogen af. Sterker nog, sinds we haar kleding strikt selecteren en alleen 100% katoen aandoen, nemen de verschijnselen van eczeem nog meer af. De volgende stap is naar de allergoloog voor allergietests.
M.P.

*Noot redactie: De biofotonentherapie lijkt sprekend op de al even dwaze bioresonantietherapie waarover uitgebreide informatie op onze website te vinden is.

Naschrift juni 2010

Enkele links zijn inmiddels vervallen of gewijzigd. Zie de tekst. 

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 16 september 2022

Met bioresonantie-apparaten als de CyberScan kunnen vitamine- en mineralentekorten worden opgespoord, denkt therapeut Hayo Bol. Bewijs ontbreekt.