UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 03 januari 2012

Australische medici boos op universitaire chiropractorcursus

Ruim dertig Australische medici van naam hebben zich gekeerd tegen plannen van de
Central Queensland University (CQU) voor een universitaire cursus chiropraxie.

Australische medici boos op universitaire chiropractorcursus

‘Onze universiteiten moeten zich houden aan scherpe academische normen. Chiropraxie is non-science’, schrijven ze in een open brief aan de universiteitsleiding. ‘Gezondheidszorg moet gebaseerd zijn evidenced based onderzoek.’

De vestiging van de universiteit in Mackay wil in februari volgend jaar een driejarige (full time) bacheloropleiding chiropraxie beginnen. De bacheloropleiding omvat theorie en lessen in chiropraxiepraktijken. De opleiding levert studenten een ‘evidence based’-diploma op. Zij kunnen na het behalen van hun bachelor de studie vervolgen met een tweejarige masteropleiding chiropraxie. De universiteit gaat in 2014 met deze master beginnen. Ze kunnen vervolgens met die master overal als geregistreerd bottenkraker terecht, in binnen- en buitenland, schrijven de universitaire opleiders in hun folder (PDF).

De Central Queensland University is niet de eerste met ‘alternatieve’ opleidingsplannen. Op drie universiteiten in Australië kunnen chiropraxie-cursussen gevolgd worden. Op veertien universiteiten worden cursussen gegeven over diverse andere alternatieve geneeswijzen zoals de online internetcursus ‘energie geneeswijzen’ vanuit Engeland op de RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology) University in Melbourne.

Kom terug op uw plannen, verzoeken de Australische medici in hun open brief de leiding van de Central Queensland University. Onder de ondertekenaars Steve Hambleton, de president van de Australian Medical Association en Ian Frazer, de uitvinder van het baarmoederhalskankervaccin. Hun brief heeft in Australië tot grote mediacommotie geleid.

In een commentaar op de Australische website The Conversation maakt John Dwyer, één van de ondertekenaars en emeritushoogleraar van de University of New South Wales, zich vooral druk over allerlei nieuwe claims van bottenkrakers dat ze allerlei aandoeningen zouden kunnen genezen waarvoor geen enkele wetenschappelijke onderbouwing is. Dwyer kan leven met de gedachte dat een chiropractor als een soort fysiotherapeut spier- en skeletproblemen als lage rugpijn aanpakt. Daar moet het dan ophouden. Chiropraxie komt echter ook op steeds grotere schaal kinderziekenhuizen binnen, waar er allerlei aandoeningen als griep, koliek, kroep, allergie, hoorproblemen, astma en leerproblemen mee worden aangepakt. ‘Dat is zeer verontrustend’, schrijft Dwyer.

De Australische artsen krijgen op dezelfde website steun uit onverwachte hoek, van de van origine Canadese wiskundige Jon Borwein van de University of New Castle in het Australische New Castle (New South Wales). Zijn moeder, Bessie Borwein (anatoom en indertijd decaan van de geneeskundefaculteit van de University of Western Ontario), voerde in 1998 in Canada een vergelijkbare actie tegen een plan van de York University in de Canadese staat Ontario om chiropraxie-colleges te gaan geven. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor bottenkraken, ‘een methode die is uitgevonden door een heler, de kruidenier Daniel Palmer in Iowa’, schreef ze in haar brief die op de website te lezen is. Haar actie heeft succes gehad, meldt haar zoon nu. ‘Er worden in Canada op nog maar een kleine universiteit, Trois Rivière (in Quebec) chiropraxie-colleges gegeven’.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 maart 2024

De snelgroeiende religieuze organisatie Frontrunners hanteert nepgenezingen als verdienmodel. Jomanda 2.0 is opgestaan.

artikelen - 07 maart 2024

Dr. Rob Koene, geboren 13 april 1938 te Maastricht is overleden op 4 maart 2024 te Nijmegen.

artikelen - 01 maart 2024

Kapster Marieke van Bakel en biologieleraar biologie Jelmer van Nimwegen behandelen in hun praktijk Het Vierde Pad met ‘dieptepsychologie’ de hele mens.