UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 01 juni 2010

Arts beduvelt zijn patiënten

Enige tijd geleden moest ik een ooglidcorrectie ondergaan; niets bijzonders, het is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen. Toch zat er een onverwacht kantje aan.

Arts beduvelt zijn patiënten

De plastisch chirurg adviseerde mij namelijk om twee weken vóór de ingreep geen koffie en Coca-Cola te gebruiken, en voor en na de operatie Arnica D6, (valkruid of wolverlei) in te nemen om bloeduitstortingen te voorkomen. Toen ik van mijn verbazing was bekomen vroeg ik: ‘U weet toch dat Arnica D6 een homeopathisch middel is dat zo vaak verdund is dat er nauwelijks werkbare stof meer in zit?’

Daar had hij nooit echt over nagedacht, en waarom geen koffie en cola, dat wist hij ook niet zo goed. Maar als ik dat allemaal niet wilde, moest ik het zelf maar weten. Een paar dagen later zat ik bij mijn tandarts die die ingreep al eens had ondergaan en ik vertelde haar wat lacherig dat mijn behandelaar geadviseerd had om het homeopathische Arnica D6 te nemen. Tot mijn verbazing zei ze dat zij het wel had genomen, het had haar goed geholpen, nauwelijks bloeduitstortingen.

‘Ja maar’, protesteerde ik, ‘dat kan toch helemaal niet, er zit vrijwel geen werkzame stof in dat middel’. Dat was ze wel eens, maar je wist het maar nooit. Hoe zit het nu met Arnica D6? Stel dat de werkzame oplossing van een stof een volume heeft van één liter, dan wordt het werkzame middel volgens de regels van de homeopathische kunst, bij een D6-verdunning opgelost in één miljoen liter water. Dat is zoiets als een liter melk leeggooien in een fors zwembad en dan denken dat als je een slokje uit dat zwembad neemt, je dan nog steeds melk drinkt. Ik heb eens op Google gekeken of ik nou bij toeval een rare behandelaar had getroffen en wat blijkt, hij is lang niet de enige! Arnica D6 wordt in Nederland in de plastische chirurgie veel toegepast om bloeduitstortingen te voorkomen, terwijl er geen enkele studie is waaruit blijkt dat Arnica D6 het beter doet dan een placebo, een nepmiddel. Verbijsterd was ik. Niet alleen trekken artsen zich niets aan van wat zij tijdens hun opleiding geleerd hebben over scheikunde, maar ze beduvelen met dit onwerkzame middel ook nog hun patiënten. De fabrikant spint er garen bij.

De mantra in de reguliere geneeskunde is dat alles wetenschappelijk bewezen, evidence based, moet zijn. Van homeopathische middelen is onomstotelijk bewezen dat ze niet werkzaam zijn. Mijn plastisch chirurg moest uiteindelijk wel toegeven dat het raar was om Arnica D6 voor te schrijven. ‘Maar waarom doet u het dan toch’ vroeg ik. ‘Ja,’ zei hij, ‘dat heb ik nu eenmaal van mijn opleider zo geleerd.’ Er is nog een lange weg te gaan in de reguliere geneeskunde voordat de principes van evidence-based medicine overal zijn doorgedrongen.

O ja, ik heb wel een paar weken rondgelopen met fikse bloeduitstortingen, ik zag er niet uit. Had ik maar beter naar de dokter geluisterd en Arnica D6 geslikt. Stom.

 

Dit artikel verscheen op 1 juni 2010 in De Telegraaf op de pagina ‘Gezond en Wel’.

Voor een overzicht van andere bijdragen op ‘Gezond en Wel’ zie elders op deze site.

 

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.