Door: Frits van Dam | Geplaatst: 26 maart 2011

Arnica D6 nog steeds voorgeschreven door plastisch chirurgen

Enige tijd geleden kreeg ik een verontwaardigd briefje van een huisarts die zich beklaagde dat aan zijn patient Arnica D6 was voorgeschreven door een plastisch chirurg. Hij had aan de plastisch chirurg het volgende geschreven: “Tot mijn verrassing schrijft u Arnica D6 voor. Kunt u mij aangeven welke gevalideerde literatuur hieraan ten grondslag ligt?”

Arnica D6 nog steeds voorgeschreven door plastisch chirurgen

Dit is wat de plastisch chirurg terugschreef: “Er is zeker onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Arnicadruppels ten aanzien van zwellingen en bloeduitstortingen. Dit geeft niet veel uitsluitsel. Toch is het gebruik van Arnica binnen de plastische chirurgie wijdverbreid. Ook bij ons bestaat de indruk dat het een onbewezen maar positief effect heeft. Contraindicaties zijn eigenlijk niet bekend. Vandaar dat we er toch voor kiezen om de druppels voor te schrijven.”

Het is overigens pikant dat de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie in haar richtlijn voor blepharoplastiek voor bovenoogleden het volgende meldt over Arnica: “Het nut van het voorschrijven van Arnica om postoperatieve zwelling en ecchymosis te verminderen is niet aangetoond in een systematische review van placebo-gecontroleerde studies. Er zijn geen studies met Arnica bij blepharoplastieken bekend” (zie ook de link rechtsboven aan dit artikel).

De conclusie is gewettigd dat plastisch chirurgen lak hebben aan hun eigen beroepsvereniging en onbeschaamd kwakzalverij bedrijven.

 

Zie ook:

Arts beduvelt zijn patiënten.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 november 2023

TV-programma 'Radar' geeft met een verborgen camera een ontluisterend inkijkje in de handopleg-sekte Regenesis met zo’n tweehonderd behandelaars.

artikelen - 25 november 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: artikel over de werking van homeopathie bij ADHD ingetrokken / Vaginale crème als anticonceptie moet direct van Amerikaanse markt.

artikelen - 13 november 2023

Door in de tank van OxyFuel extra zuurstof in te ademen verdwijnen longcovid, artritis, Alzheimer en Parkinson; bewijs ontbreekt echter.