UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 mei 2020

Antivaxbeweging kan het tegengaan van de coronapandemie ondermijnen

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxbeweging kan het tegengaan van de coronapandemie ondermijnen.

Antivaxbeweging kan het tegengaan van de coronapandemie ondermijnen

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Antivaxbeweging kan het tegengaan van de coronapandemie ondermijnen / Amerikaanse kruidendokter aangeklaagd voor aanprijzen onbewezen medicijnen tegen corona / Vaccinatie-experts lukt het maar niet om juiste informatie te verspreiden / Australische politieke antivaxpartij mag naam veranderen.

Mondiaal: Antivaxbeweging kan het tegengaan van de coronapandemie ondermijnen

Antivaxxers zijn zich met de zoektocht naar een vaccin voor het coronavirus gaan bemoeien. Zij verspreiden allerlei desinformatie waarmee de zoektocht naar een mogelijk vaccin ondermijnd kan worden. Zo wordt de theorie verspreid dat met het vaccin een chip ingespoten zal gaan worden waarmee overheden iedereen zouden kunnen volgen. Ook wordt er valselijk geclaimd dat een Britse vrouw die meedeed aan klinische onderzoeken naar een coronavaccin overleed na toediening van een potentieel vaccin. Uit onderzoek is gebleken dat websites en sociale media-pagina’s van antivaxxers op zich weinig volgers hebben, maar dat dit wel meer volgers zijn dan pro-vaccinatie pagina’s hebben. Antivaxxers worden ook sneller in (online) discussie’s betrokken waardoor hun desinformatie sneller wordt verspreid.
Lees meer in Nature.

Verenigde Staten: Kruidendokter aangeklaagd voor aanprijzen onbewezen medicijnen tegen corona

Richard Marschall uit Port Angeles, Washington, is aangeklaagd wegens het aanprijzen van een pillencocktail waarmee het coronavirus bestreden zou kunnen worden. Marschall prijst zichzelf aan als ‘gezondheidscoach’ en is een gepensioneerde kruidendokter. Hij prees op Facebook meerdere keren een ‘dynamisch duo’ aan pillen aan die tegen Covid-19 zouden helpen. Daarop werden meerdere klachten ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration die daarop actie ondernam. “In een tijd waarin wetenschappers er alles aan doen om een behandeling en vaccin voor Covid-19 te vinden, is het onbestaanbaar en wreed om mensen geld af te troggelen en valse hoop te bieden door een zogenaamd genezende behandeling aan te prijzen,” zegt de openbaar aanklager. Marschall hangt drie jaar gevangenisstraf en een boete van 10.000 dollar boven het hoofd.
Lees meer op de website van de openbaar aanklager.

Mondiaal: Vaccinatie-experts lukt het maar niet om juiste informatie te verspreiden

Antivaxxers lijken iets voor de hebben op vaccinatie-experts: het lukt hen om hun boodschap zo te verspreiden dat het mensen overtuigt die aan vaccinaties twijfelen. Het resultaat is dat de mazelen op sommige plekken aan een opmars bezig is. Zo was er een uitbraak op het eilandenrijk Samoa. Nadat twee kinderen overleden door toediening van slecht klaargemaakte vaccinaties, hielden mensen hun kinderen thuis. De vaccinatiegraad daalde naar 34 procent. Antivaxxers wisten de angst verder te voeden waardoor het de overheid niet lukte om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Na een mazelenuitbraak in 2018 moest 33 procent van de mensen die de mazelen hadden gekregen opgenomen worden in het ziekenhuis. Het laat goed zien dat experts mensen die twijfelen aan vaccinaties niet goed weten te bereiken om ze de juiste informatie te verschaffen.
Lees meer in The Atlantic.

Australië: Politieke antivaxpartij mag naam veranderen

The Involuntary Medication Objectors (Vaccination/Fluoride) Party die een einde hoopt te maken aan verplichte vaccinaties mag van de Australische verkiezingscommissie haar naam veranderen in Informed Medical Options Party. Meerdere gezondheidsexperts hadden bezwaar aangetekend tegen de naamsverandering omdat hiermee het ware doel van de partij verbloemd wordt. Maar volgens de kiescommissie voldoet de naamsverandering aan de wet en kon ze het daarom niet tegenhouden.
Lees meer bij The Age.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.