UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 27 februari 2019

Amerikaanse tandartsen waarschuwen Netflix over kwak-film Root Cause

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse tandartsen waarschuwen Netflix over kwakzalverij in film Root Cause.

Amerikaanse tandartsen waarschuwen Netflix over kwak-film Root Cause

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=lyW-GHVndGs&t=11s

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Amerikaanse tandartsen waarschuwen Netflix over kwakzalverij in film Root Cause / Franse dokters roepen op te stoppen met vergoeding van homeopathische middelen / CFI waarschuwt New Mexico voor gevolgen natuurgenezerswet / 27 Canadese natuurgenezers worden onderzocht wegens valse claims.

Verenigde Staten: Tandartsen waarschuwen Netflix over kwakzalverij in film Root Cause

De documentaire Root Cause die te zien is op Netflix, Apple, Amazon en Vimeo gaat over de zoektocht van een filmmaker naar de oorzaak van zijn vermoeidheid. Uiteindelijk concludeert hij dat die voortkomt uit een infectie in zijn wortelkanaal. De film legt allerlei verbanden tussen ziekten in de mond en andere ziekten als (borst)kanker. Volgens de American Dental Association (ADA), de American Association of Endodontists (AAE) en de American Association of Dental Research (AADR) klopt er niets van de beweringen in de film. In een brief waarschuwen ze de verspreiders van de film dat er onbewezen claims inzitten die kijkers op het verkeerde been kunnen zetten.
Lees meer in The Guardian

Frankrijk: Dokters roepen op te stoppen met vergoeding van homeopathische middelen

Le Collège National des Généralistes Enseignants (CNGE) heeft de staat opgeroepen om te stoppen met het vergoeden van homeopatische middelen. Op dit moment is via de l’Assurance Maladie een vergoeding van 30% terug te vragen van homeopathische middelen. Volgens de CNGE is het gebruik van homeopathische middelen onbewezen en zou daarom niet op vergoeding mogen rekenen.
Lees meer bij Connexion France.

Verenigde Staten: CFI waarschuwt New Mexico voor gevolgen natuurgenezerswet

In een nieuwe wet heeft de Amerikaanse staat New Mexico bepaald dat natuurgenezers ook voorbehouden handelingen mogen uitvoeren zoals het inbrengen van een infuus en het geven van injecties. Volgens het Center for Inquiry is dat gevaarlijk voor patiënten omdat dit handelingen zijn waar iemand voor geleerd zou moeten hebben.
Lees meer op de website van het Center for Inquiry

Canada: 27 natuurgenezers worden onderzocht wegens valse claims

In de staat British Columbia worden 27 natuurgenezers onderzocht omdat ze op hun websites en in reclame-uitingen claims doen die niet kloppen. British Columbia wil dat haar inwoners goed geïnformeerde beslissingen kunnen maken. Eerder was al bekend geworden dat de overheid strenger op reclame-uitingen van natuurgenezers toezicht zou gaan houden.
Lees meer bij CBC

Naschrift 4 maart 2019

De Associatie van Nederlandse Tandartsen meldt op haar website dat Netflix de film Root Cause inmiddels heeft verwijderd. 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.