UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 01 juli 2012

Amerikaanse kwakzalverbestrijder Barrett vraagt steun

De bekende Amerikaanse kwakzalverbestrijder Stephen Barrett, webmaster van de website Quackwatch, heeft om geldelijke steun gevraagd om hoogoplopende advocaatkosten te kunnen betalen.

Amerikaanse kwakzalverbestrijder Barrett vraagt steun
Barrett (1933), een gepensioneerd psychiater, heeft het geld nodig om het kwakzalverbedrijf Doctor’s Data van zijn lijf te kunnen houden.

Doctor’s Data, een bedrijf uit Chicago in de staat Illinois, dat medisch-chemische analyses doet voor chelatie-therapeuten, heeft in juni 2010 bij de rechtbank een claim ingediend van tien miljoen dollar ter compensatie van ‘geleden schade’ door artikelen van Barrett die zijn verschenen op de website Quackwatch.com en in zijn wekelijkse e-mail nieuwsbrief Consumer Health Digest. Barrett is onder andere mede-oprichter van de National Council Against Health Fraude (NCAHF). In de artikelen, die nog steeds op de website te vinden zijn, beschuldigt Barrett het bedrijf van misleiding van patiënten. Het bedrijf heeft een doorspoeltest ontwikkeld om de concentraties aan zware metalen te meten in urine- en bloedmonsters. Het bedrijf gebruikt eerst chelatiemiddelen (metaalbinders) als EDTA, DMPS of DMSA om zware metalen als kwik en arsenicum uit het lichaam los te maken. Deze middelen worden vervolgens via de urine afgescheiden. Pas na zo’n spoelhandeling worden urinemonsters genomen voor in het analyseapparaat. De manier waarop die losmaak-test wordt uitgevoerd, deugt niet en levert verkeerde waarden op, vindt Barrett. ‘De test geeft vals-positieve waarden. Mensen wordt verteld dat ze te veel zware metalen als kwik, cadmium en lood in hun lichaam hebben, terwijl dit niet zo is. Vervolgens krijgen ze een intraveneuze chelatiebehandeling met bijvoorbeeld EDTA om die zware metalen uit het lichaam te halen. Ik durf dit op te schrijven. Veel wetenschappers zijn het met mij eens, maar ze durven hun mond niet open te doen, ze zijn bang een fikse schadeclaim aan hun broek te krijgen’, is de verklaring van Barrett.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 05 juli 2010

De Amerikaanse arts Stephen Barrett en zijn Quackwatch, plus het National Council Against Health Fraud zijn aangeklaagd.

tijdschrift - 13 mei 2009

Recensie van Rose Shapiro. Suckers. How Alternative Medicine Makes Fools of Us All. Harvill Secker. 2008. 296 pp. ISBN 978-1-846-55028-7. € 21,95.

behandelwijzen - 22 oktober 2008

Echinacea zou de kans op verkoudheid met wel 58 procent reduceren, als we advertenties geloven. Eigenlijk is dat misleiding, want dat getal slaat niet op kansen maar op wedverhoudingen. De beste onderzoeken spreken bovendien tegen dat echinacea noemenswaardig helpt.