UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 juni 2015

Amerikaanse kwakzalver Brian Clement komt naar Eemnes

De Amerikaanse kwakzalver Brian Clement van het beruchte Hippocrates Health Institute in Florida waar ze met gemalen tarwegras kanker te lijf gaan, komt 1 juli naar Nederland.

Amerikaanse kwakzalver Brian Clement komt naar Eemnes

Twee orthomoleculaire gelovigen, die vorig jaar bij de goeroe in Florida op studiereis gingen, hebben hem hierheen gehaald, voor een avondlezing in een zaaltje in hotel De Witte Bergen in Eemnes.

Clement runt, samen met zijn vrouw, al vele jaren een kliniek voor uitbehandelde kankerpatiënten. Hij stelt ze daar bloot aan rare magnetische therapieën en laat ze potten met voedingssupplementen slikken en smoothies drinken van tarwegras, tegen betaling van tienduizenden euro’s. De afgelopen jaren zijn er ook Nederlandse patiënten naar Florida gegaan, op zoek naar een laatste strohalm. Zonder resultaat. Het instituut kwam eind vorig jaar in het wereldnieuws nadat twee Canadese meisjes, ondanks hun behandeling in Florida, aan kanker overleden. De behandelingen waren afgedwongen via de rechter en afgeraden door hun Canadese behandelaars. Clement kreeg toen ook de gezondheidsautoriteiten in Florida achter zich aan omdat hij medische handelingen zou verrichten zonder daarvoor de benodigde vergunning(en) te hebben.

Clement geeft zich uit voor arts terwijl hij niet meer dan een doctorstitel heeft in voedingswetenschappen die hij heeft gekocht bij een onbeduidend universiteitje op een eilandje in de Caraïben. 

Clement toert de laatste twee weken van juni en de eerste week van juli door Europa en houdt lezingen in Oslo, Stockholm en in een religieus verenigingsgebouw in het Duitse gehucht Altenkirchen, achter Bonn. De twee Nederlandse orthomoleculaire adepten, van wie er één zich afficheert als geneeskundige (kort cursusje medische basisvakken bij een niet-erkend kwakinstituut), hebben de supplementengoeroe naar Nederland gehaald: Juglen Zwaan en zijn vriendin Suzanne Poot. Het duo toog vorig jaar naar het Hippocrates Health Institute in Florida, voor een cursus. Ze vinden de kliniek van Clement het “meest vooraanstaande gezondheidsinstituut ter wereld”. Terwijl toch een snelle blik in de PubMed leert dat de behandelaren in dit instituut geen enkele wetenschappelijke publicatie op hun naam hebben staan.

Zwaan heeft een praktijk in Soesterberg. Hij is druk en neemt geen nieuwe cliënten meer aan. Zijn vriendin Suzanne Poot heeft een vergelijkbare dieetpraktijk in Den Hoorn. 

Beiden hebben kwaaltjes gehad waar huisarts en ziekenhuis “niets mee konden”. Ze hebben vervolgens “zichzelf genezen door gezonder te gaan leven” met groente- en fruitsmoothies uit de blender en met potten enzymen en vitamines. 

Ze geloven bovendien in lekker slapen op speciale hoeslakens die elektromagnetische straling van stroomkabels en mobiele telefoon buiten het bed houden. Het zijn lakens die Zwaan ook verkoopt. Beide orthomoleculairen doen verwoede pogingen alles wat maar enigszins in de buurt van bestrijdingsmiddelen is geweest, te mijden. Onder het Cruijffiaanse motto: bestrijdingsmiddelen veroorzaken kanker en dus krijg je geen kanker als je uit de buurt blijft van bestrijdingsmiddelen.

Juglen Zwaan, gevraagd naar zijn drijfveer om de omstreden Clement hierheen te halen, antwoordt: “Ik geloof lang niet alle ideeën van Clement. De reden dat we hem naar Nederland halen, is zijn ontdekking dat supplementen vaak synthetisch zijn, terwijl ze als natuurlijk worden verkocht. Deze zomer ben ik bij het Hippocrates geweest en hoewel er sprake is van een stevig business model, leert het mensen wel om bewerkte verarmde voeding links te laten liggen en te kiezen voor puur natuur. Daar kan ik me wel in vinden. Tarwegras als heilig middel vind ik wat ver gaan, in boerenkool uit Hollandse bodem zitten ook tal van gunstige stoffen. Het lijkt me logisch dat er kankerpatiënten overlijden na een bezoek aan dit instituut, er komen namelijk erg veel kankerpatiënten op af. “

Of er begin juli veel mensen zullen komen naar het zaaltje in het hotel in Eemnes? Kwakzalvers hebben het tij in Nederland tegen. Zo moesten de organisatoren van het kwakzalvercongres “Spirit of Health” hun bijeenkomst begin mei in de grote zaal van het NH Congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout afgelasten vanwege gebrek aan belangstelling, in dit geval voor het niet-onderbouwde geleuter van de Amerikaanse kankergoeroe Jim Humble.

 

Naschrift juni 2015

“Tarwegras” voor
niet-biologen

De
genaturaliseerde Litouwse Ann Wigmore (1909-1994), oprichter van het
Hippocrates Health Institute in Florida, introduceerde het begrip “tarwegras”
ongeveer veertig geleden in de Verenigde Staten.

Het begrip “tarwegras” is echter niet te
vinden in de Heukel’s Flora. In feite gaat het om wat we in Nederland kweek
noemen, ofwel Elitrigia repens. Kweek
is een onkruid dat is terug te vinden langs wegen en op andere plaatsen met
verwilderde begroeiing. De piepjonge,
sprietachtige stengels lijken veel op gras. Ze hebben er echter weinig mee van
doen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 28 november 2021

Ex-miss Holland Charlotte Labee dook in het walhalla van vitamines en voedingssupplementen en maakte er haar verdienmodel van.

artikelen - 25 augustus 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie lijkt op zijn retour in België / FTC spant in VS zaak aan tegen bedrijf dat claimt corona te genezen