Alternatieven kapen peiling Arts & Auto

Het VvAA-blad Arts & Auto heeft de resultaten van een ledenpeiling over hoe artsen tegen alternatieve geneeswijzen aankijken voortijdig van zijn website gehaald. ‘Omdat er een onevenwichtig en statistisch onverantwoord stembeeld ontstond’, is de uitleg van de webredactie.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 okt 2011

Het VvAA-blad Arts & Auto heeft de resultaten van een ledenpeiling over hoe artsen tegen alternatieve geneeswijzen aankijken voortijdig van zijn website gehaald. ‘Omdat er een onevenwichtig en statistisch onverantwoord stembeeld ontstond’, is de uitleg van de webredactie. Arts & Auto vroeg haar leden begin oktober te reageren op de stelling ‘het wordt tijd dat zorgprofessionals alternatieve geneeswijzen serieus nemen’. Ze konden  ‘ja‘ of ‘nee’ antwoorden.

De eerste twee weken was het stembeeld evenwichtig. Daarna liep het uit de hand: 99 procent van de deelnemende leden had met ja geantwoord, bleek uit de peiling. De redactie heeft  vervolgens eerst gekeken of de oorzaak in de techniek moest worden gezocht. Dat bleek niet het geval. De uitslag van de peiling is beïnvloed door ‘initiatieven‘ van belanghebbenden en patiënten, is de verklaring van de redactie. De percentages die op de website te zien zijn geweest, zijn niet representatief, onbetrouwbaar en dus onbruikbaar, laat de redactie weten. 

De website van Het Verbond, de beroepsorganisatie voor Natuurgeneeskundige Therapeuten, licht een tipje van de sluier op. ‘Eindelijk kunnen we onze stem laten horen binnen de reguliere sector. Wij verzoeken daarom iedereen zijn/haar stem uit te brengen en te zorgen voor een overweldigende uitslag ten gunste van de additieve gezondheidszorg!’, is op de website te lezen. Er zijn bij Het Verbond driehonderd therapeuten aangesloten met een HBO-opleiding.

Het recente gedoe rond de peiling werpt een ander licht op webenquêtes en ook op de grote webenquête van Arts & Auto in april vorig jaar over alternatieve geneeskunde. Daaruit bleek dat 58 procent van de ondervraagden (diegenen die vragen beantwoorden) vindt dat alternatieve geneeskunde een toegevoegde waarde heeft.

De peilingvraag van Arts & Auto begin oktober was ingegeven door een opiniestuk in Trouw van twee economen van de Universiteit Van Tilburg, Peter Kooreman en Arjen van Witteloostuijn. De hoogleraren stellen dat de gezondheidszorg goedkoper kan door alternatieve geneeswijzen serieuzer te nemen. Ze komen met de merkwaardige onderbouwing dat huisartsen die zich hebben geschoold in acupunctuur, antroposofische geneeswijzen of homeopathie  goedkoper werken dan reguliere artsen. ‘Hun patiënten leven bovendien langer’, stellen ze en passant. ‘Complementair werkende artsen zijn terughoudender in het voorschrijven van medicijnen, tests en operaties, ze zijn meer gericht op het aanspreken van het zelfherstellende vermogen van patiënten’, schrijven de Tilburgse economen.’

Lees ook