Alternatieve gelovigen trainen Ajax

Het alternatieve circuit is het Ajax-fort in binnengedrongen, zo ontdekten redacteuren van Het Parool.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 4 sept 2012

De ontdekking is een opwarmertje voor het symposium dat de Vereniging tegen de Kwakzalverij in oktober organiseert over kwakzalverij en bijgeloof in de sport. De afgelopen jaren, zo blijkt uit het artikel in de Amsterdamse krant, werd de medische staf bij Ajax gedwongen op te stappen. In plaats daarvan zijn gelovigen in alternatieve behandelingen zoals acupuncturisten, haptonomen en osteopaten de Arena binnengehaald. De regie van deze actie was in handen van Dennis Bergkamp en Wim Jonk. De hulptrainers zagen zich hierin gesteund door de meester zelf, erelid Johan Cruyff.

Ter illustratie wat info over de markantste van die ingehuurde alternatievelingen, fysiotherapeute Bianca van Dijk die sinds juli een elf jaar bij Ajax werkende diëtiste vervangt. Van Dijk komt uit de orthomoleculaire hoek en werkte eerder voor het schaatsteam van Liga, is te lezen op haar LinkedIn-pagina. Ze is PNI-therapeute. PNI staat voor Psycho-Neuro-Immuno-therapie die uitgaat van een wisselwerking tussen alle organen in het lichaam, van psyche tot immuun- en hormoonsysteem. Ook is er interactie tussen de mens en zijn omgeving.

Het zijn vage, nietszeggende kreten waarmee je zou kunnen leven ware het niet dat Van Dijk die wisselwerking meent te kunnen meten met haar Life-meetsysteem. Dat bestaat uit een band om het hoofd en contacten op handen en voeten die met draden zijn verbonden aan een ‘biochip’ in een apparaat met beeldscherm. Het Life-systeem – dat staat voor Living Information Forms Energy – kan zowel meten als behandelen. Het apparaat geeft na een paar minuten een ‘softwarematige analyse op non-lineaire basis i.c.m. de quantum fysica-techniek’. In de hoofdband zitten led-lampjes in verschillende kleuren die als genezingsactie ‘via bepaalde frequenties golven aan het lichaam geven.‘ Dit, zo belooft Bianca de Wit, is ‘niet voelbaar en ongevaarlijk’. De Wit heeft ook een apparaatje dat de heart rate variability kan meten om zo te kunnen zien ‘in hoeverre het hart (en dus het hele lichaam) in coherentie is’. De orthomoleculaire gelovige kan met weer een ander apparaatje de mineralenbalans meten om die vervolgens met voedingssupplementen en vitamines in balans te brengen.

Komend seizoen maakt Ajax weinig kans op een beker, valt te vrezen. De kans dat Ajax genomineerd zal worden voor de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij lijkt groter, zoals oud-Ajax-speler Wesley Sneijder in 2010 overkwam vanwege zijn geloof in kwakzalverarmbandjes.

Lees ook