Door: de Webredactie | Geplaatst: 16 mei 2012

Acupressuurbandjes tegen reisziekte bij de HEMA

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft onderstaande brief gestuurd aan de directie van de HEMA om te protesteren tegen de verkoop van polsbandjes die zouden moeten werken tegen reisziekte.

Acupressuurbandjes tegen reisziekte bij de HEMA
Geachte directeur,
 
Van diverse zijden werd de VtdK erop geattendeerd dat u in uw winkels polsbandjes te koop aanbiedt, die via acupunctuurpunten werkzaam zouden zijn tegen reisziekte. Wij betreuren het zeer dat uw winkelketen, die altijd een robuuste degelijkheid en betrouwbaarheid uitstraalde, zich nu kennelijk heeft geschaard in een treurige reeks oplichters, die via polsbandjes dingen beloven waarvoor elke grond ontbreekt.
 
In de jaren 90 was er de Bioregulator, die werd gepropageerd door de vroeg overleden kermiszanger Nico Haak, die tijdens zijn laatste levensjaar en zelfs (abusievelijk) nog na zijn dood te zien was in advertenties waarin hij verklaarde zich dankzij dit polsbandje (‘Ik doe hem nooit meer af’!) beter voelde dan ooit.
 
Enkele jaren geleden propageerde de voetballer Wesley Sneijder de Power Balance polsband, eveneens een apparaat waarvan geen enkele therapeutische werking uitging, maar die voor grof geld over de toonbank ging en die zelfs illegaal werd gekopieerd. In Australië leidde de zaak tot een veroordeling waarin het bedrijf, dat de Power Balance maakte, alle klanten hun geld moest teruggeven.

 
En nu dus de HEMA, die zich voegt bij deze twee treurige voorgangers en die wel beter had kunnen weten. Acupunctuur is al flauwe kul en kwakzalverij, laat staan dat dit niet bestaande effect zou kunnen worden bereikt door een wollenpolsbandje, waaraan geen naalden te pas komen.

 
Wij doen hierbij een dringend beroep op u om dit wanproduct per direct uit uw overigens zo gewaardeerde assortiment te verwijderen.

 
 
Hoogachtend,
 
 
Catherine de Jong, anesthesioloog

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.