Door: de Webredactie | Geplaatst: 15 maart 2007

Aanbieder zelftesten onder verscherpt toezicht inspectie

Het bedrijf MiraTes Europe BV is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht geplaatst. Aanleiding voor deze maatregel is onder andere het verkopen van in-vitro diagnostica waaronder HIV-tests, waarvan de veiligheid en werking niet kan worden gegarandeerd. Verder is de aanprijzing van de test op darmkanker zodanig verwarrend dat de inspectie eist […]

Het bedrijf MiraTes Europe BV is door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onder verscherpt toezicht geplaatst. Aanleiding voor deze maatregel is onder andere het verkopen van in-vitro diagnostica waaronder HIV-tests, waarvan de veiligheid en werking niet kan worden gegarandeerd. Verder is de aanprijzing van de test op darmkanker zodanig verwarrend dat de inspectie eist dat de verkoop hiervan per direct wordt gestaakt. Daarnaast werkt het kwaliteitssysteem van het MiraTes niet en doet het bedrijf te weinig om haar producten te verbeteren.

MiraTes, gevestigd in Rotterdam, is – volgens eigen zeggen – marktleider op het gebied van zelftesten. Deze worden op het internet aangeboden en worden direct aan consumenten geleverd, wat in strijd is met de Nederlandse wetgeving. Haar assortiment bestaat uit zelftesten voor vruchtbaarheid, cholesterol, infectieziekten en tumormarkers, die voor een groot deel door onbekende leveranciers uit Azië worden aangeleverd. Een
doorn in het oog van de inspectie, aangezien het hierdoor onduidelijk is wie de producent en tussenhandelaren zijn, en een schimmig product bij de consument terecht komt.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 november 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Wat maakt dat mensen misinformatie over gezondheid geloven? / Hoofd van Indiaas hooggerechtshof zegt dat kwakzalverij ‘India’s grootste ziekte’ is.

artikelen - 17 november 2022

Het Bravis ziekenhuis organiseert een informatieavond over endometriose en geeft daarbij ruimte aan kwakzalverij.

artikelen - 13 november 2022

De vereniging heeft op het Fraude Film Festival begin november de vertoning van een Duitse homeopathie-documentaire gesponsord en kreeg de tweede prijs van de Anti Fraude Award 2022. Een verslag.