UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 03 februari 2020

16-jarige scholier ontmaskert (homeopathische) anti-vaxxers

Overtuigde staatssecretaris Blokhuis belooft anti-vaxxers aan te pakken na werkstuk scholier.

16-jarige scholier ontmaskert (homeopathische) anti-vaxxers

Foto: https://twitter.com/PaulBlokhuis/status/1222506191508713473?s=20

De 16-jarige Amsterdamse scholier Elijah Delsink, trots op zijn autistische aanleg, maakte een scriptie, verzamelde en woog wetenschappelijke literatuur en concludeerde dat de (homeopathische) anti-vaxbeweging die meent dat (BMR)-vaccins autisme veroorzaken en dat anti-vaxxers die geloven autisme te kunnen genezen, kwalijke onzin verkopen. Zijn drijfveer achter het maken van zijn kritische scriptie: “Anti-vaxxers zien autisme als een soort nieuwe ebola.” 

Elijah, scholier op het Amsterdamse Altra College Bleichrodt (speciaal onderwijs), ging in gesprek met staatsecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid over zijn profielwerkstuk. Met als resultaat dat Blokhuis eind januari twitterde “deze signalen serieus te zullen oppikken.” De site van het KRO-NCRV-onderzoeksprogramma De Monitor schreef er een uitgebreid artikel over. 

De staatssecretaris schreef op Twitter: “De 16-jarige Elijah ging met mij in gesprek over zijn onderzoek naar homeopathische middelen die als vaccin worden gebruikt. Diep onder de indruk van de informatie die hij heeft verzameld en de misstanden die hij daarmee aan het licht brengt. Ik pak deze signalen serieus op!” 

Vaccin Vrij

Delsink stuitte tijdens zijn onderzoek onder meer op eenzijdige teksten op de website van Vaccin Vrij van de aan de weg timmerende Door Frankema. Hij verzamelde discutabele BIG-registraties, vond meerdere websites met verboden medische claims over homeopathische middelen en ontdekte honderden homeopaten, antroposofen en reguliere artsen die beweren autisme te kunnen genezen door middel van de zogenoemde Cease-therapie. Dit staat voor Complete Elimination Autistic Spectrum Expression.

De scholier toont zich in zijn werkstuk vooral verontrust over deze vreemde Cease-theorie van de inmiddels overleden Tinus Smits, een homeopathische arts die nog steeds vele aanhangers/gelovigen kent, in Nederland vele tientallen en wereldwijd honderden.

Zij kregen de afgelopen jaren verschillende keren – na vele klachten – de gezondheidsinspectie IGJ en de Reclame Code Commissie (RCC) op hun dak. Zonder enig resultaat. De meeste homeopaten bleven hun vreemde, niet-onderbouwde ideeën uiten. De website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) schreef hier diverse keren over. 

De Raad van State legde eind vorig jaar nog homeopathisch arts An van Veen, vele jaren de vaste medewerker/compagnon van Tinus Smits, een boete op van 7500 euro vanwege haar gezondheidsreclame voor homeopathische suikerkorrels Polyinfluenzinum 200K. 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.