UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 25 april 2023

100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen

Buitenlandrubriek met o.a.: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden.

100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen

Foto: NZ Skeptics Challenge

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: 100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen / 700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden / Verspreiders van misinformatie hebben blauw vinkje van Twitter gekregen / De risico’s van nekmanipulaties door een chiropractor / Echtpaar uit Ohio lichtte patiënten op met valse diagnoses.

100.000 dollar voor de Nieuw-Zeelander die paranormale gaven kan bewijzen

1 april 2023 is de New Zealand Skeptics Challenge ingegaan. De NZ Skeptics en de NZ Association of Rationalists and Humanists loven 100.000 Nieuw-Zeelandse dollar uit (omgerekend ruim 55.000 euro) aan degene die kan bewijzen dat hij of zij paranormale of bovennatuurlijke gaven bezit. De verenigingen nemen daarmee het stokje over van Stuart Landsborough die eenzelfde bedrag uitloofde.

Drie decennia lang hebben verschillende mensen die zeggen dat soort gaven te bezitten, getracht dat bedrag te winnen, maar hadden geen succes. Landsborough is nu met pensioen en trok zijn prijs in, maar de verenigingen vonden dat de Skeptics Challenge moest blijven bestaan. Ook zijn drie mensen uitgedaagd om aan de Challenge deel te nemen. Het gaat om Ken Ring, die zegt dan hij het weer en aardbevingen kan voorspellen door naar de maan te kijken (zijn almanak kost 120 dollar), om Kelvin Cruickshank, die zegt helderziend te zijn en met de geesten van overleden mensen kan communiceren en om Kirsten Taylor, een natuurgenezer en kruidenvrouw die homeopathische, kruiden- en bloemenextracten verkoopt en ermee adverteert dat ze daarmee mensen kan helpen slapen.
Lees meer op de website van de NZ Skeptics.

700 Amerikaanse marketingbedrijven gewaarschuwd geen valse claims te verspreiden

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft maar liefst 700 marketingbedrijven een brief gestuurd waarin ze hen waarschuwen dat ze geen valse claims mogen doen over de producten die ze proberen te promoten. De FTC hoopt zo het gemak waarmee producten onder allerlei voorwendselen aan de man worden gebracht, terug te dringen. Degenen die dat toch doen, kunnen een boete oplopend tot ruim 50.000 dollar verwachten.
Lees meer op de website van de FTC.

Verspreiders van misinformatie hebben blauw vinkje van Twitter gekregen

Onder Elon Musk is het sociale mediaplatform blauwe vinkjes gaan geven aan iedereen die daarvoor wil betalen. Het blauwe vinkje bij de accountsnaam, stond doorgaans voor iemand die geverifieerd was door Twitter en dus echt was. Maar nu kan iedereen voor een klein bedrag per maand een vinkje kopen. Mensen die veel misinformatie verspreiden hebben daar een gat in de markt in gezien: een vinkje betekent voor veel mensen dat het een betrouwbaar account is. Uit onderzoek onder 25 accounts die veel misinformatie de wereld in helpen en een vinkje hebben, blijkt dat hun gezamenlijke 50.000 volgers 141 tweets voorbij zagen komen die niet op waarheid gebaseerd waren.
Lees meer bij Newsguard.

De risico’s van nekmanipulaties door een chiropractor
Zit de nek vast en denkt u erover om naar een chiropractor te gaan, lees dan eerst dit artikel. Chiropractie is geen wetenschappelijk bewezen geneeswijze. Het kraken van de nek kan, zo blijkt uit enkele onderzoeken, desastreuze gevolgen hebben: van een herseninfarct tot de dood. De ene studie zegt dat een op de 1000 nekmanipulaties misgaat en de ander zegt dat dat eens op de 5,8 miljoen nekmanipulaties is.
Lees het stuk in The New York Times.

Echtpaar uit Ohio lichtte patiënten op met valse diagnoses

Het Amerikaanse echtpaar Oliver en Sherry-Ann Jenkins hebben patiënten opgelicht, zo blijkt uit documenten die zijn getoond tijdens een rechtszaak. Oliver is een dokter en Sherry-Ann is dat niet. Ze richtten samen The Toledo Clinic Cognitive Center op waar mensen getest konden worden op dementie en de ziekte van Alzheimer. Oliver zou de diagnoses stellen en Sherry-Ann zou helpen. In werkelijkheid deed Sherry-Ann alles en was Oliver in geen velden of wegen te bekennen. Sherry-Ann liet PET-scans van de hersenen uitvoeren en diagnosticeerde mensen met beginnende dementie en Alzheimer, schreef hen kokosolie voor en stelde dat ze haar levenslang om de drie tot zes weken moesten blijven zien. Het echtpaar is aangeklaagd wegens (gezondheidszorg)fraude.
Lees meer op de website van het OM van Ohio.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.