Jomanda in MAX & Catherine

Het medium werd bekend na een uitzending van Tineke de Nooij in 1991, die nu eigenlijk alleen nog maar bekend, of misschien beter berucht, is door reclame te maken voor de Biostabil 2000 van Bruno Santanera. In het programma van MAX & Catherine werd Jomanda uitgebreid geïnterviewd (19 april 2006). Uit de gesprekken bleek dat zelfs Catherine sceptisch is en maar moeilijk kan geloven dat Jomanda bijzondere gaven met een genezende werking bezit.

Het bekende incident met Jack Spijkerman wordt weer aangehaald, waarbij Jomanda ‘voorspelt’ dat het getal tien een belangrijke rol zal gaan spelen voor Jack. En dat kan natuurlijk geen toeval zijn geweest! Alom is bekend dat Jack daarna voor veel geld naar Talpa vertrok dat eerst de zendernaam “Tien” in gedachten had.

In een themagesprek met Jan Hendrik Sommer, antropoloog-socioloog en expert in spiritisme, en met ons bestuurslid Frits van Dam wordt Jomanda het vuur na aan de schenen gelegd. Sommer bezocht veel “healings” in Tiel en beschreef de gebeurtenissen. Hij had wel eens iemand een paar stappen zien lopen nadat diegene was opgestaan uit een rolstoel, maar genezingen heeft hij nooit gezien. Ook Van Dam valt Jomanda hard aan en noemt de genezingen die Jomanda als argument aanhaalt bedrog. Deze visie wordt gedeeld door verscheidene mensen. Het blijven niet te controleren anekdotes die zij aanhaalt als bewijs voor haar helende krachten. Ook haar rol in de beruchte zaak Millecam kwam uitgebreid aan de orde. Naar aanleiding van deze casus zijn drie artsen veroordeeld door het medisch tuchtcollege. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om ook niet-artsen (zoals Jomanda), die Millecam adviezen zouden hebben gegeven, te kunnen vervolgen. Betrokkene blijft echter verkondigen dat het de keuze van Millecam zelf is geweest om zich niet regulier te laten behandelen en zij schuift op die manier elke verantwoordelijkheid af. Ten slotte werd door Van Dam de vraag gesteld waarom Jomanda de boeken van Jozef Rulof nog steeds promoot. Als je zijn boeken leest blijkt er duidelijk sprake van racisme, andere gekke denkbeelden en beledigende teksten over homoseksuelen. Jomanda geeft als enig antwoord dat we de teksten niet goed begrijpen, en dat je je gevoel meer moet laten spreken om zoiets te kunnen begrijpen. Al met al schiet je daar natuurlijk ook niet veel mee op.

Kortom, het wordt hoog tijd dat er voor Jomanda weer een bericht ‘van boven’ komt waarin zij wederom de opdracht krijgt om een half jaar te zwijgen.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij