Icare werft chiropractorpatiëntjes nog voor hun geboorte

Icare werft chiropractorpatiëntjes nog voor hun geboorte

Een van de deelnemers aan die cursus heeft zich daarover beklaagd bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Chiropractor Hoeve geeft met een zelfuitgevonden klikpen (activator noemt hij het ding) huilbaby’s lichte stootjes tegen hoofd, nek en rug, als een soort hamertje. Dat zou strakke spieren ontspannen. Chiropractoren, zo meldt Hoeve, brengen huilbaby’s in verband met een ‘complex syndroom, ook wel aangeduid als het Kiss-syndroom, dat voortkomt uit spierspanningen tussen achterhoofd en bovenste nekwervels.’ Die zouden ernstige hoofdpijn veroorzaken. Een huilbaby huilt meer dan drie uur per dag, een hele week achtereen. Het syndroom is, zo denkt Hoeve, terug te voeren op een licht trauma bij de geboorte door draaiing van het hoofdje in het geboortekanaal. ‘We gebruiken zachte technieken (YouTube) door met een apparaatje lichte trillingen op te wekken langs de spieren van het achterhoofd en hoog in de nek. Diepe spieren zullen zich daardoor gaan ontspannen. Het zenuwstelsel wordt zo gereset’. Een paar klikbehandelingen zijn voldoende om het huilprobleem op te lossen. Die kunnen, zo meldt Hoeve, al heel vroeg beginnen. De jongste baby, die hij heeft behandeld, was net een week oud. ‘Er is volgens Hoeve geen enkele reden om drie tot vier maanden te wachten, zoals wordt aanbevolen.’

De klikpenmarkt is groot. Een op de tien baby’s zou overmatig en ontroostbaar huilen, blijkt volgens Hoeve uit studies. In Nederland gaat het dan om 25.000 huilbaby’s per jaar die voor een huilbehandeling in aanmerking zouden komen. Hoeve, die niet neergezet wil worden als een wonderdokter, verkondigt dat negentig procent van de huilbaby’s die hij heeft behandeld met succes de deur van praktijk ‘zijn uitgelopen’. Hij beklikt 500 ‘nieuwe’ baby’s per jaar. Hoeve zou daarmee de grootste huilbabypraktijk hebben in Nederland. De afgelopen tien jaar heeft hij meer dan zesduizend huilbaby’s behandeld.

Er is – zoals te verwachten is – geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor de klik-klaktheorie. Kinderartsen van de Amalia kinderafdeling van de Isala klinieken in Zwolle hebben in 2005 de wetenschappelijke literatuur doorgevlooid op het nut van chiropraxie en manuele therapie bij kinderen met het Kiss-syndroom. Ze hebben niets significants aan onderzoeksresultaten gevonden, blijkt uit hun artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De artsen adviseren daarom dit soort alternatieve behandelwijzen niet te gebruiken vanwege mogelijk gezondheidsrisico.

De Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) heeft adviezen geformuleerd over een mogelijke aanpak van huilbaby’s, ook de website mijnkinderarts schrijft erover. Geen van deze websites heeft het over chiropraxie. Het is interessant om te horen wat de NVK, die nog weleens een scheve schaats rijdt als het gaat om alternatieve behandelingen, en de gezondheidsinspectie IGZ vinden van de babyactiviteiten van chiropractor Hoeve.

Vooral kraamverzorgsters, consultatiebureaus en moeders die ervaring hebben opgedaan met de behandeling, tippen andere moeders over de klikdokter in Staphorst, zo schrijft een journaliste van het regioblad Stentor. Zwangerschapdocentes van zorginstelling Icare in Meppel horen daar, blijkens de ingediende klacht, nu ook bij. Zij maken zelfs al reclame nog voordat de baby is geboren en aan het huilen is geslagen.

Icare JGZ is om commentaar gevraagd. ‘Icare verwijst alleen naar reguliere gezondheidsorganisaties, niet naar complementaire geneeskundigen’, antwoordt de verantwoordelijk regiomanager. ‘Ik weet niet wat er zich die betreffende avond heeft afgespeeld. We maken geen reclame voor instellingen.’

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij