UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Psychotronica

Een in de jaren 1960 door Tsjechische parapsychologen voorgestelde nieuwe naam voor de *parapsychologie.

Encyclopedie: Psychotronica

Psychotronica werd omschreven als het onderzoek naar de interactie tussen materie, energie en bewustzijn. De term werd in 1968 tijdens een parapsychologisch congres in Moskou gelanceerd. Het kwam zelfs tot de oprichting van een International Association for Psychotronic Research, die in 1973 te Praag haar eerste congres hield.

De nieuwe naam heeft geen school gemaakt. De enige die er enthousiast gebruik van maakte was een Tsjechische uitvinder genaamd Robert Pavlita, die toentertijd de aandacht trok met een stel kleine, afgesloten apparaatjes die volgens hem de ‘psychotronische energie’ uit de kosmos verzamelden (net zoals Wilhelm *Reich zijn orgon-energie uit de lucht plukte). Deze kastjes deden planten sneller groeien, ze zuiverden water en doodden schadelijke insecten. Openmaken van zo’n kastje was ten strengste verboden. Pavlita beweerde het geheim van de kastjes ontleend te hebben aan niet nader omschreven ‘oude manuscripten’. Psychotronica is bovendien de benaming voor de *Delawarr-methode van diagnose met onzinnige toestellen.

 

Literatuur
Guiley, R.E., Encyclopedia of mystical and paranormal experience. Londen, 1991.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift februari 2010
Pavlita moet tussen 1910 en 1920 geboren zijn, hij was ‘design director’ in een grote Tsjechische textielfabiek, en verdiende veel aan een patent voor een nieuw proces. Daarna had hij geld genoeg om zijn metallurgische hobby uit te leven op ideeën die hij uit genoemde oude manuscripten opdeed.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 mei 2018

Uit onderzoek blijkt dat paragnost Gerard Croiset mensen niet kon genezen. De verklaring ligt in nalatigheid van reguliere behandelaars.

encyclopedie - 13 september 2010

(Hongaars: Béres Csepp): mineralensupplement.

encyclopedie - 05 augustus 2010

Er is een grote verzameling alternatieve manieren om vast te stellen of iemand (misschien) kanker heeft. Daaronder zijn ook laboratoriumtests. De werking is vergelijkbaar met die van dobbelen of koffiedik kijken.