UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 01 juni 2009

Encyclopedie: Hypoglykemie

Te laag glucosegehalte van het bloed.

Encyclopedie: Hypoglykemie

Aangezien de hersenen veel glucose nodig hebben, is hypoglykemie een ernstige afwijking die achtereenvolgens tot zenuwachtigheid, verwardheid, stuiptrekkingen, coma en de dood leidt. Bij volwassenen komt het zelden voor. Sterk hongeren en een overdosis insuline zijn de ‘gewone’ oorzaken. Als bij niet-diabetici het lichaam te sterk reageert op een toevoer van glucose ontstaat hypoglykemie als reactie. Dit is een zeldzame afwijking, en veel onderzoekers twijfelen zelfs aan het bestaan ervan. Om reactieve hypoglykemie vast te stellen moet het bloedsuikergehalte gemeten worden als er symptomen optreden (typisch twee tot vier uur na de maaltijd) bij het normale levenspatroon van de patiënt. Weinig bloedsuiker zonder symptomen na het eten van veel suiker is niet ongewoon of onrustbarend. Een onderzoek van S.A. Portis uit 1950 gaf aan dat patiënten die over moeheid klaagden bij een bepaalde langdurige test een wat laag bloedsuikerniveau vertoonden. Hij vergeleek ze niet met klachtenvrije personen. Sindsdien is gebleken dat de test die Portis gebruikte niet deugt, en betere tests konden geen verband tussen klachten en laag bloedsuikerniveau aantonen.

De diagnose 'reactieve hypoglykemie' wordt echter vaak gesteld door alternatieve genezers die zich bedienen van *elektroacupunctuur of andere dubieuze diagnostische methoden. Volgens hen zou deze kwaal de oorzaak zijn van chronische vermoeidheid (*myalgische encefalomyelitis). Vaak wordt suiker sterk afgeraden omdat je er hypoglykemie van zou kunnen krijgen.Nu is suiker op de lange duur niet zo best voor de tanden, maar hypoglykemie krijgt men er niet van. De antipropaganda tegen suiker is onder meer in gang gezet door de Amerikaanse kwakzalver (*kwakzalverij) Harold Frederick Caplan (1910-1987) die met een doctorstitel verkregen aan een avondschool voor communicatiewetenschappen onder de naam dr. Carlton Fredericks dertig jaar lang medische adviezen de ether in slingerde. Een andere oorzaak voor chronische vermoeidheid die ook vaak door alternatieve genezers wordt gevonden is *candidiasis, die hetzij direct, hetzij via hypoglykemie zijn verwoestende werk doet.

Literatuur

Barrett, S., en W.T. Jarvis (red.), The health robbers. Buffalo, 1993.
Innemée, G., 'Moe van suiker', Skepter 1998, vol. 11, p. 8-11.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift november 2009

Wikipedia wijdt een apart artikel aan de 'holistische diagnose' hypoglykemie als aanduiding voor een verzameling van condities zoals beverigheid, slap, moe of verward gevoel, trek, zweten en dergelijke. Daar vindt men een link naar gewone regulier-medische informatie over hypoglykemie. Het woord wordt ook wel gespeld als hypoglycaemie.

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

podcasts - 14 februari 2024

Cees Renckens was te gast bij de podcast Op je gezondheid om te praten over kwakzalveritus, ook wel 'kwakzalverij' genoemd.

tijdschrift - 15 januari 2024

Hoe om te gaan met misinformatie? Piet Borst gaat daarop in aan de hand van twee nieuwe boeken.

shop - 24 december 2023

Het boek 'Met het vizier op Kackadoris' van Cees Renckens is in vierde druk beschikbaar. Nieuwe leden krijgen het boek gratis.