Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Gerson, Max B. (1881-1959)

Duits-Amerikaanse kwakzalver-arts (*kwakzalverij) die een antikankerdieet ontwierp.

Encyclopedie: Gerson, Max B. (1881-1959)

Gersons dieet bestaat voornamelijk uit verse vruchten en groenten, terwijl specerijen, vet, zout, gerookte en ingemaakte etenswaren verboden zijn. Als medisch student merkte Gerson dat zijn migraine minder werd met dit dieet, en als arts begon hij het gaandeweg voor meer ziekten voor te schrijven: tuberculose, hersenvliesontsteking, arteriosclerose, artritis, en vanaf 1928 kanker.

In 1936 ontvluchtte hij de nazi’s en vond een nieuw werkterrein in de VS. Daar verfijnde hij de antikankerversie van zijn *dieet, door ook koffie, thee, alcohol, koek, roomijs, witte bloem, suiker en paddestoelen te verbieden. Verdere onderdelen van de gersonkuur zijn rauwe gemalen kalfslever, veel extra kalium en lavementen met koffie en wonderolie. Patiënten die zich beroerd voelen door deze behandelingen krijgen te horen dat dit komt door het uitscheiden van heel veel gifstoffen uit hun lijf. Sommige patiënten overlijden als gevolg van een ernstige verstoring van de balans tussen kalium en natrium in hun bloed. Besmetting met campylobacter in het leversap is ook al geen pretje.

Diverse onderzoeken van de gersonkuur leverden op dat deze in het geheel niet hielp kanker te genezen, maar integendeel soms de dood onnodig bespoedigde. Sommige van deze studies met negatief resultaat werden gedaan door personen die Gerson gunstig gezind waren.

Gersons zegenrijke arbeid wordt voortgezet door zijn dochter Charlotte in Mexico, vlak ten zuiden van de grens met Californië, en zij kan met dezelfde methoden nu ook allergie, angina, aderontsteking, astma, bronchitis, diabetes, eczeem, hepatitis, hoge bloeddruk, leverkwalen, multiple sclerose, psoriasis en oedeem behandelen (over zweetvoeten wordt niet gerept). De kuur in Mexico kost ruwweg 25.000 dollar, vooruit te betalen; in Nederland zal men zelf moeten dokteren aan de hand van Gersons magnum opus A cancer therapy (1959).

Literatuur
Barrett, S., en W.T. Jarvis (red.), The health robbers. Buffalo, 1993.
Raso, J., Mystical diets. Paranormal, spiritual and occult nutrition practices. Buffalo, 1993.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift september 2009
De prijs van de gersonbehandeling in de Gersonkliniek schijnt tegenwoordig 5500 euro te bedragen, waarvoor men toch wel ten minste drie weken moet blijven. Wie de kliniek levend verlaat telt als succesvol behandelde patiënt. Wie thuis behandelt, moet dagelijks ruim zes kilo groenten en fruit verwerken met dure machines. Daar is men heel veel tijd mee kwijt. Ook de koffie voor de darmspoelingen is niet goedkoop want dat moet speciale biologische geteelde koffie zijn. Daarbij komt dan nog zo’n 400 euro per week aan medicijnen. 

Voor meer informatie over Gerson zie Wikipedia

Voor algemene informatie over kankerkwakzalverij zie bijvoorbeeld: Stephen Barrett en Victor Herbert,Questionable Cancer Therapies op de Quackwatch-site.

De Skeptic Dictionary heeft een uitvoerig artikel over Gerson.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

tijdschrift - 23 augustus 2023

Cees Renckens stuit op een artikel en duikt in de geschiedenis van de kwakzalverij.

tijdschrift - 10 januari 2023

Wanneer is er sprake van medische hulpmiddelen en van kwakzalver hulpmiddelen? Een overzicht.