UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 27 juli 2009

Encyclopedie: Eigenbloedtherapie

(Ook wel genoemd autohemotherapie of autohaemotherapie.) Behandeling door afnemen van het eigen bloed (maximaal 5 ml) en dat vervolgens weer inspuiten, onder de huid of in een spier en ook wel gewoon weer in de aders.

Encyclopedie: Eigenbloedtherapie

De therapie gaat terug op de Duitse dermatoloog B. Spiethoff die in ‘Zur therapeutischen Verwendung des Eigenserums’ (Münchener Med. Wochenschr. 1913, vol. 60, p. 521) er voor het eerst over publiceerde. Een theoretische basis werd gegeven in een boek van R. Schmidt getiteld Studien über die Proteinkörpertherapie (1912).

Tussen afname en weer inspuiten wordt het bloed eventueel aan diverse behandelingen onderworpen, zoals bevriezen en weer ontdooien, vervanging van rode bloedlichaampjes door zuurstof, ook homeopathisch verdunnen of bijmenging van *echinacea-extract of maretak-extract (*antroposofische geneeskunde) worden wel gedaan. Na homeopathisch verdunnen wordt het product ook wel oraal toegediend. Doorgaans blijft het niet bij één injectie, maar worden enige weken lang een- tot tweemaal per week injecties gegeven. Uit de bijmenging van zuurstof heeft zich de *ozontherapie ontwikkeld, en een injectie met 5 ml ‘met ozon verrijkt’ bloed wordt ook wel ‘kleine eigenbloedbehandeling’ genoemd.

Eigenbloedtherapie is alleen nog gangbaar in de alternatieve geneeskunde en wordt dan onder meer toegepast voor aandoeningen van de huid (bijvoorbeeld acne, steenpuisten en neurodermatitis), bewegingsapparaat, luchtwegen, bij allergie, artritis, maagzweren, angina pectoris, virusziekten inclusief aids en netelroos, en als additieve kankertherapie of als postoperatieve behandeling. In 2003 werd een Nederlandse arts door de tuchtrechter uit het beroepsregister geschapt onder andere wegens het toepassen van eigenbloedtherapie tegen steenpuisten.

Bij inspuiting van het onbehandelde bloed onder de huid of in een spier gebeurt er hetzelfde als wanneer men een blauwe plek krijgt door een stoot of zo. Er zijn mensen die dit gezond vinden, maar een blauwe plek als universeel geneesmiddel is de medische wetenschap nog nooit opgevallen. Na een injectie met eigen bloed volgt soms een gevoel van vermoeidheid met lichte koorts, wat in de beste alternatieve traditie niet als een ongewenste bijwerking wordt opgevat, maar als bewijs van werkzaamheid. Op zijn best is eigenbloedtherapie een algemene prikkeltherapie zonder aanwijsbaar nut.

In Duitsland is eigenbloedtherapie tamelijk gangbaar bij *heilpraktikers. In Nederland is het aftappen van bloed en het geven van injecties een voorbehouden handeling, en er zijn maar enkele kwakzalvende artsen die zich aan eigenbloedtherapie wagen.

Eigenbloedtherapie wordt ook door dierenkwakzalvers toegepast.

Wat voor ozontherapie geldt, is ook van toepassing op eigenbloedtherapie: een gebrek aan hygiëne kan de verbreiding van hepatitis in de hand werken. In het VK is eens zo’n besmetting ontdekt, die waarschijnlijk werd veroorzaakt door het gebruik van een fles fysiologische zoutoplossing die besmet was geraakt en die gebruikt werd om het te injecteren bloed bij te mengen. Zie Webster et al. (2000).

Eigenbloedtherapie moet worden onderscheiden van de zogeheten ABC-therapie met Autologe (patiënteigen) Bloedplaatjes Concentraat, waarbij een concentraat van bloedplaatjes van de patiënt zelf wordt ingespoten op de plaats van knie- of enkelbandletsels of achillespeesletsels en dergelijke. Hiermee is in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven geëxperimenteerd.

Literatuur

Federspiel, K., en V. Herbst, Die andere Medizin. Berlijn, 1992 (4de druk 1996).

Zie ook: Aflevering 28 van de serie Prut en Pseudo in Trouw, door Joep Engels en Mark Traa.

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 31 januari 2023

Nederland erkent de Duitse Heilpraktiker niet, kosten zoals voor een hyperthermiebehandeling zijn niet aftrekbaar van de belasting.

artikelen - 13 december 2022

De BeterKliniek van de Vlaamse homeopaat/huisarts An van Veen pakt chronische aandoeningen aan met onbewezen, hoog-geconcentreerde vitamine-infusen.

artikelen - 08 april 2021

Connie Witteman (Vanessa) vertelt roddelpers dat haar hond Rocco herstelde na een alternatieve ozongasspoelbeurt; de VtdK gelooft het niet.