UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 01 juni 2009

Encyclopedie: Cayce, Edgar (1877-1945)

Amerikaanse helderziende en paranormaal genezer.

Encyclopedie: Cayce, Edgar (1877-1945)

Cayce (spreek uit: Keejsie) was al jong overtuigd van zijn bijzondere gaven en had rond de eeuwwisseling al een bloeiende praktijk. Spoedig circuleerden onder zijn aanhangers de anekdoten die hem later zo beroemd zouden maken: over het reeds als kind genezen van familieleden en het uit het hoofd leren van boeken door er een nachtje op te gaan slapen.

Cayce specialiseerde zich in het in trance (*hypnose) ‘doorgeven’ van medicijnen. Zijn sessies leken veel op die van de hem bekende ziener Andrew Jackson *Davis. Zijn recepten waren voor een groot deel ontleend aan de plattelandsfolklore en adviezen van homeopaten (*homeopathie) en chiropractors, (*chiropraxie) maar er waren ook regelmatig curieuze, soms ronduit weerzinwekkende voorschriften bij (bedwantsensap). Cayce was een van de eersten die het cyanidehoudende ‘antikankermiddel’ *Laetrile aanbevalen. Aanvankelijk doorspekte hij zijn voorschriften met bijbelcitaten, maar zo halverwege de jaren ’20 raakte hij geïnteresseerd in *Atlantis en de *Tien Verloren Stammen en begonnen dit soort zaken zijn gebabbel binnen te sluipen. Volgens Cayce was de man van *Piltdown eigenlijk een gevluchte Atlantiër.

In 1931 richtte hij de Association for Research and Enlightenment (ARE) op. Deze organisatie bestaat nog steeds en beschikt over zo’n 30.000 stenografische verslagen van zijn tranceboodschappen. De wetenschappelijke waarde van deze verzameling is praktisch nihil, aangezien iedere objectieve beoordeling van de door Cayce behandelde kwalen ontbreekt en ook niet uitgezocht is of zijn ‘recept’ ook heeft gewerkt. Ondanks alle prachtige anekdotes over zijn genezingen heeft Cayce nooit ingestemd met een wetenschappelijk onderzoek naar zijn gaven.

In latere levensjaren concentreerde Cayce zich op het voorspellen van de toekomst, van individuen en van de mensheid in het algemeen. Erg veel succes heeft hij daarmee niet gehad. Naar verluidt heeft hij mensen die schriftelijk verzochten om advies, een lang leven beloofd terwijl ze inmiddels al overleden waren. Andere voorspellingen van Cayce waren de verrijzenis van Atlantis voor de kust van Florida in 1968/69 en de wederkomst van Christus in 1998.

Cayces enorme populariteit berust op het volstrekt kritiekloze boek Edgar Cayce: the sleeping prophet (1967) van J. Stearn.

Literatuur

Beyerstein, D., ‘Cayce, Edgar’. In: Stein, G., (red.), The encyclopedia of the paranormal. Amherst, 1996a.
Guiley, R.E., Encyclopedia of mystical and paranormal experience. Londen, 1991.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.