Encyclopedie: Candidiasis

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen
Alternatieve diagnose die neerkomt op overgevoeligheid voor Candida albicans (*alternatieve geneeskunde).
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 apr 2009 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Candida is een normaal op de huid voorkomende, gistachtige schimmel. Deze kan infecties veroorzaken, met name in de vagina van vrouwen met diabetes. Ook spruw is een candida-infectie. Patiënten met een sterk verminderde afweer kunnen deze schimmel in de bloedbaan krijgen, wat vaak dodelijk afloopt. Overgevoeligheid voor candida krijgt echter de schuld van de meest uiteenlopende aandoeningen, waaronder ademhalingsproblemen, angst, blaasontsteking, chronisch vermoeidheidssyndroom (*myalgische encefalomyelitis), concentratiestoornissen, galbulten, gedeprimeerdheid, *hypoglykemie, impotentie, menstruatiestoornissen, onvruchtbaarheid, prostaatontsteking, psoriasis, spierpijn, trek in alcohol of zoetigheid en verstopping; het wordt verondersteld een belangrijke factor te zijn bij aids, amalgaam-ellende (*amalgaamangst), multiple sclerose, reuma, schizofrenie. Volgens sommigen is het eigenlijk hetzelfde als chronische vermoeidheid.

De diagnose van candidiasis bestaat erin dat de potentiële zieke wordt gevraagd of hij of zij een of meer van de bovenstaande klachten heeft (een hekel aan tabaksrook telt als ademhalingsprobleem, gebruik van de pil als menstruatiestoornis et cetera). *Elektroacupunctuur kan hier goede diensten bewijzen als de patiënt tegenspartelt.

Behandeling van deze namaakziekte geschiedt ook met antischimmelmiddelen die vaak ernstige bijwerkingen hebben (permanente leverbeschadiging of erger) en die bovendien kunnen leiden tot het ontstaan van resistente schimmelstammen. 

Literatuur
Barrett, S., en W.T. Jarvis (red.), The health robbers. Buffalo, 1993.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift 2009
Voor meer details zie:  'Dubious "Yeast Allergies"' door Stephen Barrett, wat min of meer overeenkomt met de passage over Candida in het aangehaalde boek. Meer details over de echte ziekte candidiasis (niet de nepdiagnose) staan op Wikipedia.

 

 

Lees ook