Door: de Webredactie | Geplaatst: 01 augustus 2009

Encyclopedie: Biostabil

Dit hangertje bevatte een neodymiummagneetje (neodymium is een van de zogeheten zeldzame aarden) ter grootte van een euro, en werd voor aanzienlijke bedragen in grote aantallen verkocht door Bruno Santanera uit Godlinze. Hij maakte er reclame op tv voor met tevreden gebruikers (familieleden) en Tineke de Nooij, bekend van haar eerdere *Jomanda-promotie. De ‘gouden’ uitvoering […]

Encyclopedie: Biostabil

Dit hangertje bevatte een neodymiummagneetje (neodymium is een van de zogeheten zeldzame aarden) ter grootte van een euro, en werd voor aanzienlijke bedragen in grote aantallen verkocht door Bruno Santanera uit Godlinze. Hij maakte er reclame op tv voor met tevreden gebruikers (familieleden) en Tineke de Nooij, bekend van haar eerdere *Jomanda-promotie. De ‘gouden’ uitvoering van deze hanger was in feite van verguld zilver.

De verkoop stortte in na een onthullend programma van Tros Radar op 8 maart 2004. De Reclame Code Commissie sprak zich diverse malen uit over reclames voor de Biostabil 2000, de laatste keer op 6 juni 2007. De adverteerders (RTL en Tell Sell) trokken zich er niets van aan. Ook de website van Biostabil is een bewijs van de geringe kracht van de uitspraken van de Reclame Code Commissie.

Magneten in het algemeen hebben geen geneeskrachtige werking, zie Wonderen der techniek: elektrische en magnetische gezondheid, door Roland Glaser. Platte magneetjes zoals de Biostabil hebben een veld van tamelijk geringe reikwijdte.

Overigens is de naam Biostabil wereldwijd geregistreerd als merknaam, namelijk voor kunststof kiezen van de firma Dentsply, zie: Bruno Santanera en de merknaam Biostabil, op deze website.

 

Voor de geschiedenis van de Biostabil 2000 zie:

Magnetisch volksverlakken (Skepter, december 2003, met naschrift)
Als artsen machteloos staan: de Biostabil 2000! Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, maart 2004
Bruno Santanera gaat door
(deze website, juni 2004)
Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs 2004 (deze site)
Bruno houdt vol: de strijd om de Biostabil (Skepter, voorjaar 2005)
Wikipedia: BioStabil 2000
Wikipedia: Bruno Santanera

 

Uitspraken Reclame Code Commissie:

 

 

 

 

 

 

de Webredactie

Webredacteuren: Rob Koene, Mike van Geer, Martijn ter Borg, Ron Keizer, Paul van Wensen

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 december 2019

Kwakzalverplatform KTNO kwalificeert Erik Dankmeijer als “internist” terwijl hij geschrapt is uit het BIG-register.

artikelen - 05 juni 2018

De VtdK heeft Stichting Nipkow verzocht de Ere Zilveren Reissmicrofoon 2018 niet toe te kennen aan kwakzalverij-liefhebber Tineke de Nooij.

tijdschrift - 29 maart 2017

Transsubstantiatie is de binnen de Katholieke Kerk gebruikte term om de verandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus, die volgens de katholieke leer tijdens de eucharistieviering of Mis plaatsvindt, filosofisch-metafysisch te omschrijven. De term als dusdanig werd voor het eerst in de 13e eeuw gebruikt; op het Vierde Lateraans Concilie. […]