Effecten van kava kava en valeriaan via internet getest: baten doen ze niet, schaden kunnen ze wel

Van kava kava werd aangenomen dat het werkzaam was, maar van valeriaan is daar steeds sterke twijfel over geweest. Nu is er een gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek gepubliceerd via internet. Gekeken werd of kava kava hielp bij angstgevoelens en valeriaan bij slapeloosheid. Dit onderzoek werd nog gedaan vóór het slechte nieuws over de ernstige bijwerkingen van kava kava bekend werd. Het duurt nogal lang voor de resultaten van een test uitgewerkt zijn en de publicatie de deur uit gaat. Mogelijk is die vertraging hier gedeeltelijk te wijten aan het feit dat dit het eerste, gerandomiseerde en placebo-gecontroleerde onderzoek was dat geheel via internet plaats vond.

Er waren 391 deelnemers uit 45 verschillende staten van de USA. De kava kava, valeriaan en de foppil werden uiteraard per post verstuurd. Naar 121 deelnemers werd kava samen met een valeriaan-foppil gestuurd, naar 135 deelnemers valeriaan plus een kava-foppil en naar 135 deelnemers een dubbele foppil. De deelnemers wisten niet welke middelen ze kregen. Na vier weken gebruikten de deelnemers een veilige website om de vragenlijsten over de resultaten van de proef in te vullen.

De mensen die kava kava gebruikten wegens hun angstgevoelens knapten lekker op en de mensen die valeriaan namen wegens hun slapeloosheid sliepen ook duidelijk veel beter. Echter voor de mensen die een placebo toegediend kregen bleken de uitkomsten net zo gunstig te zijn: een duidelijk placebo-effect dus.

In deze proef hadden alle drie groepen over het algemeen dezelfde last van bijverschijnselen, behalve dat de valeriaan gebruikers vaker diarree hadden.

 

Literatuur
Jacobs BO, Bent S, Tice JA, Blackwell T, Cummings SR. An internet-based randomized, placebo-controlled trial of kava and valerian for anxiety and insomnia. Medicine (Baltimore) 2005;84:197-207

Klik op onderstaande link om de Engelse samenvatting van het artikel te lezen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16010204&query_hl=4&itool=pubmed_docsum

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij