UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 11 april 2006

Frequentietherapie en elektroacupunctuur

Onlangs hoorde ik iets over de Frequentiettherapie van Maarten Stigter die gevestigd is in Naarden. Het is een ‘kruising tussen elektroacupunctuur en bioresonantie therapie’. Ik heb een brochure doorgelezen waarin zijn therapie wordt uitgelegd en ben op z’n zachtst gezegd extreem sceptisch.

Wat er in die brochure staat klinkt mij als onzin met een pseudowetenschappelijk sausje in de oren. Ik heb het sterke vermoeden dat dit een typisch geval is van misbruik maken van de goedgelovendheid van mensen met gezondheidsproblemen. Ik hoorde dat je bij deze therapie urenlang in een capsule moet zitten om behandeld te worden met ‘frequenties’. Het zou bijvoorbeeld helpen voor allergieproblemen (koemelk, tomaten, aardappels), maar ook dat het ‘sowieso goed is om alle beschadigde cellen van tijd tot tijd op te laten ruimen’. Bovendien claimt Stigter ook ‘resten van oude bacterie-, schimmel- of virusinfecties op te ruimen’.

Mensen die niet gehinderd worden door enige biomedische kennis spreekt dit soort taal soms aan, omdat het lijkt op de grote voorjaarsschoonmaak waarbij je die halve oliebol die nog steeds achter de bank lag en die ketchup vlekken op de keukenkastjes nu eindelijk eens aanpakt. Het lijkt zo voor de hand te liggen dat dit in je lichaam net zo werkt!

Ik heb inmiddels wat speurwerk gedaan in twee biomedische databases (EMBASE en MEDLINE) om erachter te komen wat er nou precies bekend is over bioresonantietherapie en het lijkt alsof alles wat erover gepubliceerd is duidelijk is in het afwijzen ervan als effectieve behandelingsoptie voor een reeks van aandoeningen. Maar ik vindt het schokkend dat iemand die tandheelkunde gestudeerd heeft (is dit ook echt zo? hoe zou ik dat uit kunnen zoeken?) en dus beter zou moeten weten op deze manier te werk gaat. Ik hoorde ook dat deze persoon recent 1/2 miljoen geïnvesteerd zou hebben in betere computerapparatuur om ‘nu eindelijk eens op wetenschappelijke manier de effectiviteit van zijn behandelingen vast te kunnen stellen’. Als dit waar is draait hij dus een behoorlijke omzet met zijn eenmanspraktijk aan huis.

Ik heb me nu opgegeven als lid van uw vereniging. Maar ik vroeg me af of deze M. Stigter bij u al op het radarscherm staat en of u al eens aandacht heeft besteed aan elektroacupunctuur en bioresonantietherapie.
En, misschien heb ik mijn huiswerk wel niet goed gedaan en blijkt M Stigter inderdaad op het punt te staan een medische doorbraak van belang te doen!
L.C.

Antwoord webredactie
Hartelijk dank voor uw melding en welkom in onze Vereniging.
U hebt u huiswerk zeker goed gedaan! Bioresonantietherapie is onvervalste kwakzalverij. Op onze website kunt u een artikel hierover vinden naar aanleiding van een uitzending van VARA Kassa in 2004.

Daar vindt u ook een link naar de website van de Stichting Skepsis met een overzichtsartikel over deze behandelwijze. Kijk ook nog even naar onze berichtgeving over de beruchte kliniek Eye4Care in ons artikel ‘Eye4Care: handel in houvast‘.

En ten slotte: zoek nog eens met Google op het web met de trefwoorden ‘frequentietherapie’ en ’tandarts’.
Over acupunctuur en electro-acupunctuur kunt u veel informatie vinden op onze site. Het trefwoord elektroacupunctuur of elektroacupunctuur levert u vele verwijzingen.

M. Stigter is inderdaad ook tandarts. Hij staat ingeschreven in het BIG-register onder BIG-nummer 69024108102. Hij misleidt dus de mensen extra ernstig omdat hij het gezag van zijn tandartsdiploma misbruikt om behandelingen toe te passen die met zijn diploma helemaal niets van doen hebben.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.