Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Top twintig 20e eeuw: Plaats 15: Jomanda

De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (1948-heden; prakt. 1980-heden) ‘En mensen geboren in 1938 en 1922 mogen zich nu naar het fonteintje begeven’. Jomanda tijdens een healing, geciteerd in Flair. […]

De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.

(1948-heden; prakt. 1980-heden)

‘En mensen geboren in 1938 en 1922 mogen zich nu naar het fonteintje begeven’. Jomanda tijdens een healing, geciteerd in Flair.

Geboren in 1948, wilde eerst balletdanseres worden, maar moest dit ten gevolge van een huidkwaal in 1963 al opgeven. Na de paranormale genezing van haar huidziekte keerde zij terug naar het ballet en had zelfs enige tijd een balletschool: ze begeleidde met enige leerlingen als Jomanda Dancers artiesten. Eind jaren 70 ontdekte ze haar gaven: ze is helderziend, -voelend en -wetend. Daarbij krijgt ze hulp van haar overleden vader en andere krachten in de goddelijke wereld. Vanaf 1992 resideerde ze in Tiel. Haar echte naam is Joke Damman.

Na een weinig succesvolle loopbaan in diverse baantjes wordt ze genezeres. In het weekblad Aktueel van 26 februari 1983 beweert zij over de dan zieke prins Claus: ‘ik kan prins Claus genezen’. Ze wordt dan al paranormaal genezeres genoemd. Ze begint in huiskamers en dorpszaaltjes te praktiseren. Reeds in 1979 produceert ze ‘genezende visitekaartjes’.

Eerst in 1991 breekt ze nationaal door na een optreden in het televisieprogramma Het zwarte gat o.l.v. Tineke de Nooij. Ze presenteert zich als ‘genezend medium’ en wordt geleid door een bovennatuurlijke inspiratiebron. Dankzij haar relatie met de uit de Hilversumse radio- en TV- wereld afkomstige Jacques Onderwater weet zij de media uitstekend te bespelen.

Ze gaat massa-bijeenkomsten (‘healings’) organiseren in Tiel en trekt grote drommen publiek. Mens en dier kunnen daar warmte en genezing vinden. Ooggetuigen beschrijven hysterische taferelen, samenzang, handel in prullaria en verkoop van door haar ‘ingestraald’ water. Ze straalt behalve water ook kaartjes in. Volgens De Nieuwe Revu zou zij tussen 1991 en 1994 tien miljoen gulden hebben verdiend. Talrijke bekende Nederlanders, vooral uit de show-business bezochten haar healings.

Zij komt enigszins in opspraak als zij beweert dat AIDS-patiënten langer leven als zij hun AZT laten staan. In 2000 zet zij een absurd recept tegen kanker op haar website en wordt lastig gevallen door RTL’s Willibrord Frequin. Haar roem is anno 2000 tanende: de Tielse Evenementenhal krijgt zij niet meer vol en ze reist nu met haar ‘show’ door het land. De inkomsten van haar BV lopen de laatste tijd aanzienlijk terug. Bij sommige paranormalen krijg je de indruk dat zijn oprecht geloven een gave te bezitten, maar bij de aalgladde Jomanda is het echt moeilijk om niet aan regelrechte oplichterij te denken.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 december 2019

Kwakzalverplatform KTNO kwalificeert Erik Dankmeijer als “internist” terwijl hij geschrapt is uit het BIG-register.

artikelen - 06 september 2013

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft eind augustus een brief geschreven aan het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) om haar verontrusting uit te spreken over het erelidmaatschap dat Bob Smalhout, voormalig hoogleraar anesthesiologie aan de Universiteit Utrecht en columnist van De Telegraaf, is toebedeeld.

artikelen - 15 maart 2013

De Hoge Raad handhaaft de eerdere straffen voor de twee alternatieve artsen, René Broekhuijse en Jos Koonen, die actrice Sylvia Millecam behandelden voor borstkanker. Zij kregen eind 2011 voorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk zes en drie weken, omdat ze Millecam reguliere behandeling hadden onthouden.