Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Top twintig 20e eeuw: Plaats 15: Jomanda

De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (1948-heden; prakt. 1980-heden) ‘En mensen geboren in 1938 en 1922 mogen zich nu naar het fonteintje begeven’. Jomanda tijdens een healing, geciteerd in Flair. […]

De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.

(1948-heden; prakt. 1980-heden)

‘En mensen geboren in 1938 en 1922 mogen zich nu naar het fonteintje begeven’. Jomanda tijdens een healing, geciteerd in Flair.

Geboren in 1948, wilde eerst balletdanseres worden, maar moest dit ten gevolge van een huidkwaal in 1963 al opgeven. Na de paranormale genezing van haar huidziekte keerde zij terug naar het ballet en had zelfs enige tijd een balletschool: ze begeleidde met enige leerlingen als Jomanda Dancers artiesten. Eind jaren 70 ontdekte ze haar gaven: ze is helderziend, -voelend en -wetend. Daarbij krijgt ze hulp van haar overleden vader en andere krachten in de goddelijke wereld. Vanaf 1992 resideerde ze in Tiel. Haar echte naam is Joke Damman.

Na een weinig succesvolle loopbaan in diverse baantjes wordt ze genezeres. In het weekblad Aktueel van 26 februari 1983 beweert zij over de dan zieke prins Claus: ‘ik kan prins Claus genezen’. Ze wordt dan al paranormaal genezeres genoemd. Ze begint in huiskamers en dorpszaaltjes te praktiseren. Reeds in 1979 produceert ze ‘genezende visitekaartjes’.

Eerst in 1991 breekt ze nationaal door na een optreden in het televisieprogramma Het zwarte gat o.l.v. Tineke de Nooij. Ze presenteert zich als ‘genezend medium’ en wordt geleid door een bovennatuurlijke inspiratiebron. Dankzij haar relatie met de uit de Hilversumse radio- en TV- wereld afkomstige Jacques Onderwater weet zij de media uitstekend te bespelen.

Ze gaat massa-bijeenkomsten (‘healings’) organiseren in Tiel en trekt grote drommen publiek. Mens en dier kunnen daar warmte en genezing vinden. Ooggetuigen beschrijven hysterische taferelen, samenzang, handel in prullaria en verkoop van door haar ‘ingestraald’ water. Ze straalt behalve water ook kaartjes in. Volgens De Nieuwe Revu zou zij tussen 1991 en 1994 tien miljoen gulden hebben verdiend. Talrijke bekende Nederlanders, vooral uit de show-business bezochten haar healings.

Zij komt enigszins in opspraak als zij beweert dat AIDS-patiënten langer leven als zij hun AZT laten staan. In 2000 zet zij een absurd recept tegen kanker op haar website en wordt lastig gevallen door RTL’s Willibrord Frequin. Haar roem is anno 2000 tanende: de Tielse Evenementenhal krijgt zij niet meer vol en ze reist nu met haar ‘show’ door het land. De inkomsten van haar BV lopen de laatste tijd aanzienlijk terug. Bij sommige paranormalen krijg je de indruk dat zijn oprecht geloven een gave te bezitten, maar bij de aalgladde Jomanda is het echt moeilijk om niet aan regelrechte oplichterij te denken.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 26 juli 2022

Twintig jaar na de dood van Sylvia Millecam stortten twee betaalzenders zich met documentaires op het medium Jomanda.

tijdschrift - 25 juli 2022

Lees het NTtdK 2022, nr 1. met onder meer Jomanda, holistisch gezondheidscoaches en Lucebert.

artikelen - 08 december 2019

Kwakzalverplatform KTNO kwalificeert Erik Dankmeijer als “internist” terwijl hij geschrapt is uit het BIG-register.