UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Top twintig 20e eeuw: Plaats 11: Croiset, G.

De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (1909-1980; prakt.1937-1978) ‘Pas na vijftien jaar werd de door mij beschreven brug op de door mij aangegeven plaats gebouwd. Dat hier een duidelijke verschuiving […]

De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.

(1909-1980; prakt.1937-1978)

‘Pas na vijftien jaar werd de door mij beschreven brug op de door mij aangegeven plaats gebouwd. Dat hier een duidelijke verschuiving in de tijd had plaatsgevonden, behoeft geen nader betoog.’ Croiset in: ‘Croiset paragnost’, p. 308 (1978).

Als 18-jarige kreeg de praktisch ongeschoolde zijn eerste baan: kantoorbediende. Later werd hij kruideniershulp en colporteur voor De Gruyter. Hij was geruime tijd werkeloos en kreeg in toenemende mate last van ‘helderziendheid’, de ‘Waas’, en had uittredingen. In 1937 deed hij zijn ‘eerste oorlogs-voorspelling’ en drie jaar later brak inderdaad WO II uit. Hij begon ook te hypnotiseren. Onderhield contacten met astrologen en wichelroedelopers. Na de oorlog ging hij optreden in schouwburgen en werd hij ingeschakeld bij het opsporen van oorlogsmisdadigers en bij het zoeken naar de graven van vermisten. In 1949 en later wordt Croiset regelmatig door de politie te hulp geroepen bij vermissingszaken. Kreeg een bloeiende praktijk als magnetiseur te Utrecht.

Geleidelijk werd zijn samenwerking met (para)psycholoog Tenhaeff intensiever en in 1953 legde hij met een succesvol optreden voor de Rijksuniversiteit Utrecht de basis voor de omstreden benoeming van Tenhaeff tot hoogleraar parapsychologie. Trad ook op in paleis Soestdijk, om de betrouwbaarheid van het personeel te testen. Hij deed dat door zich intensief te concentreren op aan hen gerelateerde voorwerpen.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 14 augustus 2009

Het Maandblad tegen de Kwakzalverij berichtte geregeld over het medium Gerard Croiset. Er was weinig positiefs te melden.

encyclopedie - 30 april 2009

Tegenwoordige benaming voor mesmeristische (*Mesmer) geneeswijze.

encyclopedie - 30 april 2009

(Grieks: para-gnosis, naast-kennen) Iemand die in staat zou zijn om buiten de bekende zintuigen om indrukken op te doen omtrent gebeurtenissen elders ('helderziendheid'), in het verleden (*paranormale archeologie) of in de toekomst ('proscopie').