UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 21 februari 2012

Auralezers beginnen Keurmerk voor auralezers

De Stichting Enigma, een collectief in de paranormale wereld, wil met een keurmerk het kaf van het koren scheiden.

Auralezers beginnen Keurmerk voor auralezers

In een interview in Trouw kondigen ‘piskijkers’ een eigen keurmerk aan. Tv-fenomeen Jacky van de Berkt, die naar eigen zeggen landelijke bekendheid kreeg door programma’s als ZZ en Man bijt hond, is een van hen.

De argumentatie achter het keurmerk: ‘Binnen de parabranche zijn mensen werkzaam die met de beste bedoelingen niet paranormaal begaafd genoemd kunnen worden. Ook zijn er legio verhalen over oplichters die aan andermans ellende veel geld verdienen’, lezen we op de website van de stichting waarvan Van de Berkt voorzitter is. Enigma opereert in Nederland en België. De stichting, die nu vijf jaar bestaat, wil de komende jaren nog andere landsgrenzen nemen.

Enigma hanteert als definitie van medium: ‘iemand die zegt contact te kunnen maken met overledenen’.

De bij Enigma aangesloten leden hebben allen een proef van vakbekwaamheid afgelegd. Hoe die proeve van bekwaamheid eruit ziet en wie die afneemt en controleert, vermeldt de website niet. Dat lezen we elders, op de website van Koorddanser, een maandelijks agendamagazine voor bewustzijnsontwikkeling en spiritualiteit.

Van de Berkt op deze spirituele website: ‘Hoe ziet een screening van Enigma eruit? Na een kennismakingsgesprek moet een medium zijn of haar kunnen aan drie tafels bewijzen. Aan elke tafel zit een vertegenwoordiger van Enigma en een onafhankelijk persoon. We stellen daarbij kritische vragen. We willen bijvoorbeeld weten van wie ze iets doorkrijgen. Vinden we iemand na drie consulten betrouwbaar, dan komt er nog een screening, waarbij we ‘de mens’ willen leren kennen. Wat waren moeilijke stukken in zijn of haar leven? Hoe was de opvoeding? Waarom wil iemand met spiritualiteit en het paranormale bezig zijn? Als iemand dit hele traject succesvol heeft doorlopen, krijgt diegene een certificaat. Dat is een jaar geldig ‘.

Er is een website die claimt het succespercentage van paragnosten te turven. Op die site, met een foto van Albert Einstein, scoort Enigma-voorzitter Jacky van de Berkt niet best: 97 procent van de voorspellingen zijn fout.

Er staat nog meer lezenswaardigs op de paragnostenwebsite Enigma, zinnen die geen verdere toelichting behoeven: ‘De aangeslotenen bij Enigma, paragnosten en media, vormen een hecht collectief dat meer dan eens gezamenlijk tracht moordzaken en vermissingen op te lossen. We doen dat zoveel mogelijk buiten de publiciteit. Niemand is onfeilbaar. Ook de beste paranormale hulpverlener kan een mindere dag hebben. Daar mag u niet de dupe van worden. Wij als Stichting staan er voor in, dat onze leden eventuele klachten over hun werkzaamheden serieus zullen nemen’.

En al net zoals in de meer wereldse aandelenhandel waarschuwt Enigma: ‘Wij dragen geen verantwoordelijkheid voor de door u gemaakte keuzes naar aanleiding van een consult met een bij Enigma aangesloten paragnost, medium of andere hulpverlener.’

Het collectief is bedoeld voor paragnosten en media. Ook gewoon maar mensen, bestempelt de website: ‘Toch? Hoe komt het dan dat er mensen met hulpvragen zijn die naar ons kijken alsof wij héél bijzonder zijn terwijl een deel van de overige bevolking ons mijdt alsof wij een enge ziekte hebben’.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

tijdschrift - 26 juli 2022

Twintig jaar na de dood van Sylvia Millecam stortten twee betaalzenders zich met documentaires op het medium Jomanda.

artikelen - 25 augustus 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie lijkt op zijn retour in België / FTC spant in VS zaak aan tegen bedrijf dat claimt corona te genezen