UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: M.A. van Geer | Geplaatst: 22 juli 2007

Roy Martina doet een heel klein stapje terug

Kort geleden werd bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht ingediend tegen reclame-uitingen van de alternatieve arts Roy Martina op zijn website www.ikbeninbalans.nl.

Kort geleden werd bij de Reclame Code Commissie (RCC) een klacht ingediend tegen reclame-uitingen van de alternatieve arts Roy Martina op zijn website www.ikbeninbalans.nl, waar de volgende tekst was te lezen.

‘Schaf de CD Welterusten aan. Deze CD (zie Roys shop) helpt het lichaam te ontgiften, te ontstressen, te verjongen, te regenereren, te vitaliseren en om het te ontdoen van kankercellen, afvalstoffen en micro-organismen.’

Volgens klager zijn deze beweringen in strijd met artikel 2, 7, 8 en 9 van de Nederlandse Reclame Code. Kort samengevat wordt aan het beluisteren van de CD een geneeskundige werking toegeschreven, waaronder het elimineren van kankercellen, die misleidend is en niet met wetenschappelijke feiten kan worden onderbouwd.

Kort geleden liet een woordvoerder van Martina van zich horen: ‘De heer Martina is een arts met een aanzienlijk aantal, aanvullende medische opleidingen waarvoor hij cum laude slaagde en wenst in geen geval gecategoriseerd te worden als onwetend over de zaken die worden aangehaald.’ Een inhoudelijk verweer bleef achterwege. Maar ‘om geld te besparen’ en ‘om pragmatische redenen hebben wij de teksten verwijderd. Wij gaan er van uit dat dit afdoende is.’

Een kijkje op desbetreffende pagina leert dat alleen de claim met betrekking tot het elimineren van kankercellen is verwijderd. De slinkse Roy Martina Experience draait op volle toeren.

Binnenkort wordt de zaak behandeld.

Update Op 25 juli 2007 heeft de Commissie de klacht behandeld en is tot het volgende oordeel gekomen:

‘De verweerder (Roy Martina) heeft niet aannemelijk gemaakt dat het luisteren naar de CD Welterusten een of meer van de effecten heeft die in de uiting daaraan worden toegeschreven. Gelet hierop acht de Commissie de uiting in strijd met de waarheid en misleidend. Dat zich, zoals verweerder stelt, steeds meer artsen en wetenschappers achter de ideeën van Roy Martina scharen, doet daaraan niet af. De uiting is in strijd met de artikelen 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt Roy Martina aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Gelet op de ernst van vorenstaande overtreding heeft de Commissie besloten deze uitspraak openbaar te maken.’

De gewraakte uitingen zijn niet van de website verwijderd.

Update 30 maart 2009: de genoemde website is veranderd in een commerciële pornosite. De CD wordt nu, nog steeds met dezelfde aanbeveling, op een andere site van Roy Martina aangeboden.  

M.A. van Geer

medisch bioloog/arts-onderzoeker

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 mei 2024

Tijdens en na de coronacrisis was er een spotje op tv te zien van Trachitol met de tekst: “Trachitol doodt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken”. Dit mag niet meer, oordeelt de Reclame Code Comissie (RCC).

artikelen - 06 januari 2023

Veredelde handoplegging waardoor aandoeningen als diabetes en depressie verdwijnen als sneeuw voor de zon, geloven adepten van de NEI-leer.

artikelen - 03 april 2022

Reclame Code Commissie: het alternatieve artsencollectief ACC mag niet langer beweren dat vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid.