Door: de Webredactie | Geplaatst: 08 september 2011

Huisarts Nico van Duijn haalt hard uit naar osteopathie

In zijn column in De Almare van woensdag 24 augustus haalt huisarts Nico van Duijn hard uit naar de alternatieve geneeswijze osteopathie. Op dezelfde pagina pareert DeKinderkliniek de aanval op deze geneeswijze.

De column van Nico van Duijn in De Almare:

Osteopathie en babynekjes

Er zijn kinderartsen die aan ouders ‘osteopathie in overweging geven, als de baby onrustig is’. Osteopathie is al eng. Als echte kinderartsen hier reclame voor gaan maken, dan wordt het helemaal eng. 

Even uitleggen wat osteopathie is. Osteopaten voelen iets wat anderen niet voelen: scheve schedeltjes, kromme babynekjes, verkleefde hersenvliezen en vastzittende levertjes. Osteopaten kennen als enigen de verbanden tussen al die scheefheid, ziektes en ongemak. Normale baby’s moeten ook oppassen, want die worden preventief behandeld, vanaf de geboorte. Osteopaten duwen alles op zijn plaats, heel zachtjes natuurlijk. Dit gebeurt zo subtiel dat ze vermoedelijk niets doen. Of ze kraken die babynekjes wel echt en dan gaat er een enkele keer een baby dood (TV-programma Zembla). Osteopathie bestrijkt dus het hele leven, niemand is gezond en ze kunnen alles. Gebedsgenezers beweren hetzelfde. Betrouwbare geneeskunde beweert dat niet. Ik denk dat afwijkend onrustig gedrag van baby’s lastig is voor ouders, maar geen medisch probleem vormt. Uitputting van ouders betekent niet dat het kind ziek is. Het gaat namelijk om temperamentvolle, gevoelige baby’s. Die brullen om niks, urenlang. Ze zijn onrustig en spugen makkelijk. Het zijn nurkse, krampende, sputterende egoïstjes. Keurig gaan slapen als de ouders willen slapen, dat doen ze niet. Vier keer per nacht je bed uit is normaal bij dit soort kinderen. Acht keer, dat is pas een zware nacht. Maar ja, kinderen met een teveel aan temperament kun je niet veranderen in gelukkige, tevreden baby’s. Geluk kun je niet afdwingen, temperament kun je niet wegduwen. Misschien moeten niet de huilbaby’s maar hun ouders osteopathisch behandeld worden. Osteopaten kunnen toch alles, dus dat moet lukken. Na deze wonderbare behandeling verdragen de ouders hun huilbaby beter. De baby’s zijn dan veilig, ver van de osteopaat, ver van kinderartsen met andere opvattingen.

 

Reactie DeKinderkliniek:

‘In DeKinderkliniek wordt niet gekraakt’

‘Osteopathie is eng. Helemaal als echte kinderartsen hier reclame voor gaan maken.’ Dat schrijft Nico van Duijn in zijn column in ‘De Almare’.

Van Duijn is duidelijk een hartgrondig tegenstander van osteopaten. Hij vergelijkt ze met gebedsgenezers. En kinderartsen die met osteopaten in zee gaan dicht hij middeleeuwse opvattingen toe.

Dat zijn vergaande uitspraken. Weliswaar opgeschreven in de vorm van een column – en dus scherp van toon – maar toch.

In DeKinderkliniek in Almere werken kinderartsen van deze tijd. Zij zijn professioneel en kritisch opgeleid en hangen zeker geen middeleeuwse opvattingen aan. Onze kinderartsen gaan op een moderne manier met osteopathie om en hun ervaring is dat niet altijd alle klachten zomaar en eenduidig te verklaren zijn. Vanuit die gedachte gaat het in de moderne kindergeneeskunde – en dus ook in DeKinderkliniek – om integratieve zorg. Dat is zorg die de mens als geheel serieus neemt. Met behandelwijzen die passen bij de aard van de klachten. Zo kan het gaan om hypnotherapie of kindermassage, maar is er in DeKinderkliniek ook aandacht voor beroepskeuzeonderzoek en huiswerkbegeleiding. 

En dus ook voor osteopathie! Omdat wij merken dat veel kinderen, waaronder baby’s, hier regelmatig baat bij lijken te hebben. Die signalen zijn zo sterk dat we druk bezig zijn om hier nader onderzoek naar te doen, zodat andere behandelaars overtuigd kunnen worden. 

Goed om te weten dat in DeKinderkliniek in Almere niet gekraakt wordt. En al zeker niet de nekjes van baby’s! Dat gebeurt helaas wel door zogenaamde craniosacraal therapeuten die daarmee ook negatief in het nieuws zijn geweest. Maar die therapeuten zijn niet welkom in DeKinderkliniek. Wij adviseren ook om deze therapie niet toe te passen bij kinderen in het algemeen en al helemaal niet bij baby’s. 

Hopelijk is hiermee een hardnekkig (goed met osteopathie te behandelen) misverstand voorkomen!

Norbert van den Berg

kinderarts DeKinderkliniek

 

Bron: Almere dichtbij

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 juli 2022

Alternatieve behandelaars waaronder een acupuncturist en een handgenezer krijgen ruim baan in het Algemeen Dagblad, kritiekloos.

artikelen - 23 februari 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers gebruikten Trump-demonstratie bij Capitool / Misleidende claims moeten van Britse detox-website af.

artikelen - 12 januari 2021

Een ministeriële brief maakt het duidelijk: alternatieve beroepen zoals chiropractor en osteopaat hebben medisch gezien geen nut.