Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 26 januari 2012

Familie Martina gelooft in zwammen

Met de kwakzalver-basisarts Roy Martina heb je niet alles gehad in wonderland.

Roy heeft een broer René die ook in holistische, alternatieve therapieën en coaching doet. En dan laten we de vooral in Italië als shavrouw (medicijnvrouw) opererende zus Patricia buiten beschouwing, even nog.

Broer René beheert de natuurgeneeskundige praktijk IntraCur voor Integrale Geneeskunde in Almere. Hij is gespecialiseerd in hormoonrestitutietherapie en in neurowetenschappen. Ook depressies en burn-outs pakt hij aan met onder meer hypnose en voedingssupplementen. Zijn laboratoriumruimte staat vol apparaten om er achter te kunnen komen wat een patiënt mankeert. We hebben het dan over apparaten voor elektrodiagnostiek, bioresonantie, acupunctuurdiagnostiek, een Neridmeting en de Vas-polsmethode van Nogier. Bloed kan ook worden geanalyseerd en wel volgens de methodiek van Radionica (mars III) waarbij gebruik wordt gemaakt van ‘radiosonische frequenties’.

René Martina, die sinds 1984 praktiseert en lid is van de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten (VNT), wil Nederland nu rijp te maken voor ‘gezonde’ koffie en thee die is aangelengd met een drupje Aziatische Reishi-paddestoel, een lakzwam. Een zekere Leow Soon Seng uit Maleisië is de uitvinder van producten als zwamkoffie en zwamthee.

Dankzij deze vondst is het voor het ‘eerst mogelijk de dagelijkse behoefte aan koffie en thee te combineren met een middel dat de gezondheid zal verbeteren, je vitaliteit en het energielevel zullen vergroten’, lezen we. Ook zijn er zwampoedercapsules die bijdragen aan een algemeen ‘beter welzijn, die het natuurlijk defensiesysteem van het lichaam voeden en versterken’. Het bedrijf verkoopt een koffiesachet voor een euro.

Op een van de verkoopbijeenkomsten van Gano Excel is een lijst uitgereikt met daarop dertig redenen om de zwam, in de vorm van koffie, thee of capsules, in te nemen. De lakzwam ‘helpt risico van kanker te verminderen en zelfs de ziekte te bestrijden, de zwam helpt hart- en vaatziekten voorkomen en bevordert de levensduur, het middel zorgt voor gewichtsverlies door vetverbranding, het bevordert het zuurstofgehalte in de cellen en verbetert daardoor de algehele energie’, blijkt uit de eerste vijf punten op de lijst. Er volgen nog 25 andere gezondheidsvoordelen op het gebied van onder meer huid, botten, diabetes, Alzheimer, migraine, immuniteit en hiv. De lijst staat ook op de website van PCP, organisator van vage beurzen. Wonderbaarlijke dingen hebben zich al voorgedaan’, laat het bedrijf Gano Excel weten. Onnodig te zeggen dat de wetenschappelijke onderbouwing van de werking van de zwam nergens te vinden is, ook niet op de websites van Gano Excel.

Voor de verkoop van oppeppende Gano Excel-dranken en capsules is de beruchte Multi Level Marketing-truc (MLM) van stal gehaald, een piramideconstructie die een andere grote wereldspeler Herbalife sinds eind vorig jaar niet meer mag gebruiken, althans in België. De producten van Gano Excel worden verkocht via persoonlijke verkoop thuis, het bedrijf opereert met een netwerk van verkopende distributeurs, naar eigen zeggen, in 65 landen. Nederland is nu aan een ‘uitrol’ van het product toe.

Martina organiseert bijeenkomsten over het hele land om een wijdvertakt distributienet uit de grond te stampen waarin kopers en tegelijkertijd verkopers goed kunnen verdienen. Ook houdt hij (aangekondigd als René Martina Ph.D.) lezingen over Gano Excel-producten op ‘Paranormaal & Welness’-beurzen die het bureau PCP de komende maanden organiseert in ondermeer Harderwijk, Hardenberg, Lelystad, Sneek en Schagen.

René Martina zou vanaf zijn 19e zo’n drie jaar vertoefd hebben op de Erasmus Universiteit in Rotterdam: ‘economics’. Op zijn website kwalificeert Martina zich ten onrechte als dr. (en ook als Doctor of Medicina Alternativa) en als MD. MD (AM) om precies te zijn. MD is bedoeld als verwijzing naar de Angelsaksische doktersaanduiding MD. Dat AM staat, om de leugen wat recht te breien, vermoedelijk voor alternatieve medicijnen. Op zijn website voor het afslankproduct Redutox noemt hij zich natuurkundige en klinisch psycholoog.

Martina is ook een voedingssupplementgelovige. Zo ‘ontwikkelde’ hij het product Redutox met daarin een ‘combinatie van een serie eiwitten met bio-identieke hormonen en diverse voedingssupplementen en kruiden. Daarnaast bevat het ook reservatrol en quercetine’. Het product is in 2010 op de markt gebracht. In de vloeistof zitten nogal wat gemalen kruiden en plantenwortel uit het homeopathische schap waaronder chorella-algen, zilverkaars, artisjok en yam (een aardappelachtige plant).

De basis achter het afslankeffect is het ‘herstellen van een gezonde hormonale balans in het lichaam waardoor de ideale lichamelijke toestand wordt gecreëerd om effectief af te vallen’.

Nog wat niet-onderbouwde wartaal: ‘Alle voorbewerkte, verwerkte etenswaren, zoetigheid, bijna alles wat uit een pakje komt zoals frisdranken en sappen, smaakstoffen, kleurstoffen, suikers etc. zijn gen-vreemd voedsel. Voedsel waar het lichaam geen raad mee weet. Praktisch 80% van wat we eten is gen-vreemd voedsel. Wanneer je bedenkt dat we vroeger ons voedsel zo uit de natuur konden plukken en eten zonder allerlei toevoegingen, dan ga je inzien dat het meeste wat we eten inderdaad lichaamsvreemd moet zijn. Redutox normaliseert op natuurlijke wijze je hormoonbalans en zorgt dat je metabolisme op niveau gebracht en gehouden wordt, waardoor je sneller blijvend afvalt’.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 december 2011

Hoe lang kunnen BIG-geregistreerde artsen onzin verkopen voordat ze uit het zorgregister worden gehaald.

behandelwijzen - 21 oktober 2008

Oscillococcinum, de krankzinnig verdunde geest van verrotte eendenlever, is zowaar ‘bewezen’ in echte dubbelblinde proeven met verloting. Maar nauwkeurig lezen leert dat er voldoende reden is om deze positieve resultaten of beter de onderzoekers diep te wantrouwen.