UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 06 juli 2003

Vervuilde ginkgo uit de handel

Het voedingssupplement Vitelle Gingko is uit de handel genomen op last van de VWA, wegens te hoog gehalte aan PAK’s.

Vervuiling van kruidenmiddelen mag dan voorkomen in China en in Australië, maar toch niet in Nederland? Geloof dat toch maar niet zo vlug.

Volgens een bericht in de Volkskrant van 3 juli 2003 heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) het voedingssupplement Vitelle Ginkgo uit de handel laten nemen omdat er vijf keer meer PAK’s in zaten dan veilig is. PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) zijn kankerverwekkende stoffen die vrij komen bij verbrandingsprocessen. Kankerverwekkende stoffen zijn wel het laatste wat de klant in “natuurproducten” verwacht, ondanks het feit dat een aantal planten o.m. de Aristolochia’s – populair in de Traditionele Chinese Geneeskunde – van zichzelf al zwaar kankerverwekkend zijn.

Dit bericht is zonder meer al verontrustend, maar nog verontrustender is dat het niet de Keuringsdienst van Waren was die dit ontdekte, maar de Consumentenbond die hier bij de VWA over klaagde. Overigens was het niet de eerste keer dat er PAK’s in een kruidenmiddel waren gevonden.

De Volkskrant vermeldde niet of de VWA, in navolging van de Australische TGA, ook andere producten van dezelfde fabrikant heeft gecontroleerd. Hoe veilig zijn de in Nederland verkochte kruidenmiddelen eigenlijk?

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Sociale media moeten inzicht geven in screening op reclame alternatieven / President Mexico deelt foto van wat volgens hem een ‘elf’ is.

artikelen - 21 september 2019

In 101 MYTHES over gezondheid worden zinnige en onzinnige ideeën over gezondheid besproken. De Consumentenbond herkent kwakzalverij nu wél.

artikelen - 18 mei 2019

VtdK-opinie in NRC: China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel.