UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 30 april 2003

Verbod kava kava

Binnenkort zal in Nederland de invoer en de verkoop van kava kava verboden worden.

Daarmee zijn wij bepaald niet de allereersten. Kava kava wordt in het geïndustrialiseerde westen aangeprezen en gebruikt als een kalmerend middel. Tegen het eind van 2001 kwamen er steeds meer berichten binnen over ernstige leverschade (transplantaties en uiteindelijk één dode). Daarop werd kava kava begin 2002 verboden in Zwitserland, België en Frankrijk. In het Verenigd Koninkrijk werd aan de verkopers gevraagd het middel vrijwillig van de schappen te halen. Duitsland en Canada volgden met een verbod in de zomer van 2002. In de USA werd het publiek in maart 2002 door de Food and Drug Administration gewaarschuwd tegen kava kava , maar in december 2001 hadden ze daar de medische professie al gevraagd om te letten op het ontstaan van leverproblemen tijdens het gebruik van kava kava. Sinds 13 januari 2003 is kava kava ook in Engeland verboden.

In de Nederlandse dagbladen was over al dit fraais, voorzover wij weten, weinig te lezen. Alleen in een artikel in de Volkskrant van januari 2003 werd het verbod terloops vermeld in de bespreking van een groot overzichtsartikel over kruidenmiddelen dat de Nederlandse apotheker Prof. P. de Smet in het gerenommeerde tijdschrift the New England Journal of Medicine had gepubliceerd (N Engl J Med Vol. 347, 19 december 2002). Hopelijk duikt het middel straks niet weer op verscholen in andere kwakzalverpreparaten of op het Internet.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 februari 2009

Minister Klink wil artikel 96 in de wet BIG aanscherpen. Een zonde daartegen moet een misdrijf worden in plaats van een overtreding. IGZ moet meer bevoegdheden krijgen, bijvoorbeeld om op staande voet een boete op te leggen, of om ook tegen kwakzalversinstituten en niet alleen maar individuen op te treden. Misleidende namen ('Medisch Centrum Maria Magdalena') en dito aanprijzingen worden ook strafbaar.
De VtdK is natuurlijk blij dit te horen. Echter, van het huidige artikel 96 werd nauwelijks gebruik gemaakt. Het knelpunt zit bij IGZ en het OM. Die toonden tot nu toe weinig animo om zich met de niet-reguliere genezerij te bemoeien.

behandelwijzen - 11 januari 2006

Dat kava kava (Piper methysticum) kan schaden is bekend. Die schade is bij een klein aantal gebruikers zo ernstig gebleken (levertransplantaties en zelfs overlijden) dat de vrije verkoop er van in Nederland en ook elders in Europa en in de VS verboden werd. Van valeriaan (Valeriana officinalis) blijft de schade gelukkig beperkt tot diarree.

behandelwijzen - 17 juni 2005

Een lezersvraag over kruiden